Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Žene češće imaju plavu kosu nego muškarci, 'krivci' su geni

None Foto: 24sata

Mislimo da to ima neke veze s time što žene više privlače tamniji muškarci i obrnuto, ali ne smatramo da su geni različiti nego da se različito izražavaju, kazao je Profesor Tim Spector

Znanstvenici su u dosad najvećoj provedenoj genetskoj studiji o pigmentaciji proučili podatke 300.000 ljudi europskih korijena. Za to su morali posegnuti u genetske banke diljem svijeta. Otkrili su 124 nova gena koji imaju važnu ulogu u određivanju boje ljudske kose.

Autori studije, objavljene u časopisu Nature Genetics, nisu sigurni zašto je dvostruko više plavuša od plavušana i tu činjenicu nazivaju "intrigantnom zagonetkom". Otkrili su i da je triput veća vjerojatnost da će muškarci europskog podrijetla imati crnu kosu od žena. Profesor Tim Spector s Kraljevskog koledža u Londonu rekao je BBC-ju da nisu očekivali takve rezultate.

Dreamstime I DUŽE SE ZAGRIJAVAJU Top 5 razloga zašto žene imaju hladnije ruke nego muškaraci

- Prvo smo mislili da se radi o odstupanju, ali onda smo ustanovili da je tako u svakoj podgrupi svake populacije koju smo ispitivali. To je vrlo zagonetno-  rekao je.

Trebalo bi provesti novi spektar istraživanja kako bi se otkrilo zašto je tome tako, ali profesor Spector ima neke teorije.

- Mislimo da to ima neke veze s time što žene više privlače tamniji muškarci i obrnuto, ali ne smatramo da su geni različiti nego da se različito izražavaju. Iz nekog razloga 'plavi' geni prisutni pri rođenju u žena ostaju, a u muškaraca nestaju - rekao je.

Foto: Dreamstime

Dakle, ista je vjerojatnost da plavuše rode plavu djevojčicu ili dječaka, ali dječaci ne zadržavaju svoju genetski plavu kosu kada odrastu. Promjene u ekspresiji gena, njihovo 'paljenje ili gašenje', proučava znanstvena disciplina epigenetika.

- Možda su razlozi i evolucijski jer je vjerojatnije da će plavuše imati više uspjeha s muškarcima, a tamniji muškarci sa ženama - kaže Spector.

- Mnogo toga su nagađanja, ali otvaraju cijelo novo područje istraživanja i proučavanja zašto se geni drugačije očituju u muškaraca i žena, koji je motiv za to i postoji li nedavna kulturna promjena - zaključio je. 

Komentari (70)
  • Plavuše su najzgodnije :D

    18. 4. 2018,   19:05
  • Žene češće imaju kosu nego muškarci.Tko je krivac za to?;)

    18. 4. 2018,   20:01
  • Nek' je plavuša pa makar i umjetna.

    18. 4. 2018,   19:01