Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

'Žene su kreativnije i zaslužuju priliku pokazati što sve mogu'

'Žene su kreativnije i zaslužuju priliku pokazati što sve mogu'

BORBA Ženama u poduzetništvu je ‘start’ teži zbog nedostatka financija i informacija, kaže predsjednica splitske udruge poslovnih žena Dragica Jerkov

VIDEO

Ženama koje pokreću posao preporučujem da vjeruju u sebe, informiraju se, budu sistematične i, naravno, jave se nama poduzetnicama s iskustvom za savjet i pomoć.

- Neosporno, ženama je teže po ovom pitanju jer tradicionalno nemaju nekretnine na svoje ime, pa samim tim banke nisu sklone financiranju njihovih projekata - govori Dragica Jerkov (57), splitska poduzetnica sa skoro 35 godina provedenih u biznisu, a ujedno po drugi put predsjednica splitskog ogranka udruge poslovnih žena KRUG.

- Često me i pitaju koja je razlika između ‘ženskog’ i ‘muškog’ poduzetništva. S jedne strane nema je jer se i muškarci i žene susreću s istim aspektima poslovanja. No postoje razlike u pristupu jer žene se u poduzetništvo upuštaju u manje rizične aktivnosti, zapošljavaju manje ljudi, te stoga lakše i brže reagiraju na promjene – istaknula je Jerkov. Žene posjeduju kreativnost, no nemaju istovjetan pristup zajmovima, izobrazbi i informacijama “bez čega nema niti uspješnog vođenja posla”.

- Tu mi kao udruga KRUG upadamo kao ‘obrambena’ zona, mjesto na kojem se dobivaju pomoć i informacije. Zahvalni smo HGK, koja je suosnivač i partner u projektima. Zajedno s nama osnovali su Poduzetnički inkubator, koji je pomogao stvaranju pet novih ženskih firmi. “Stakleni strop“, nažalost, generalni je problem u napredovanju žene u poslu i politici. To se događa zbog predrasuda, različitog tipa vođenja poslovanja, tradicije, ali i nedostatka samopouzdanja kod žena - objašnjava Jerkov. Sve to ne može se, dodaje, promijeniti preko noći, pa žene još moraju biti bolje i upornije kako bi isto zarađivale. Zato poručuje:

- Nitko ne bi trebao imati predrasude. Dajte nam pristup informacijama i financijskim sredstvima i iznenadit ćete se! - kaže Jerkov. Dragičin poslovni put usko je vezan uz muža, košarkaša Željka Jerkova, što ne umanjuje njezin poslovni duh.

Mlada poduzetnica: Šest joj je godina i zarađuje za životinje
Mlada poduzetnica: Šest joj je godina i zarađuje za životinje

- Od 23. godine bavim se poduzetništvom. Vlasnica sam pizzerije Galija, dućana obuće Gana te salona namještaja tvrtke talijanske obitelji Scavolini. Suradnja s njima počela je kroz prijateljstvo. Naime, moj suprug Željko, nakon godina igranja za Jugoplastiku, proveo je i neko vrijeme u talijanskom Scavoliniju, a nakon karijere ponuđeno nam je da razradimo širenje brenda na područje bivše Jugoslavije. Nismo imali u planu miješati prijateljstvo i posao, no ipak smo postali njihovi predstavnici, a u 25 godina prošli smo promjene sustava, poslijeratno vrijeme, fiskalne promjene i - opstali - prisjeća se je Jerkov, koja danas radi i kao edukator i kontrolor kvalitete u njihovim trgovinama. No nije sve uvijek išlo glatko.

- Najteže mi je bilo prije pet godina kad je jedan moj poslovni pothvat vezan uz maloprodaju propao i tada sam shvatila da je stajanje na mjestu propast. Trenutak je to u kojem shvatite da nikad ne smijete prestati učiti i otvarati se za nove pristupe u poslovanju, ali i da, nasreću, postoji ‘druga šansa’ - kaže splitska poduzetnica.

Žene i kao majke i kao poduzetnice

Nestaje obitelj kao baza društva. Žena je nositeljica obiteljskih vrijednost i za sada jedina koja može donijeti na svijet nove naraštaje, naše buduće radnike, sportaše, umjetnike, poduzetnike, naučnike, političare... Stoga im treba olakšati da ispune sve ono što mogu i žele, bilo kao majke, bilo kao poduzetnice, kaže Dragica Jerkov.

Poduzetnica na vrhu: Od nule do uspjeha u samo 18 mjeseci
Poduzetnica na vrhu: Od nule do uspjeha u samo 18 mjeseci

Socijalno su osvještenije poslodavke

Sociolozi kažu da je utjecaj žena u poslovnom okruženju i radnim odnosima takav da su one u pravilu više socijalno usmjerene poslodavke. Iako je pred njih stavljen niz prepreka, poput raznih stereotipa o ženama u obrazovanju i inovacijama, manji kredibilitet žena, manjak sposobnosti, one će ipak pronaći praktično rješenje, ustvrdila je Jerkov.

TRI OSNOVNE ZAPREKE:

STRUKTURNE: Stereotipi o muškim i ženskim ulogama, nedostatak podrške i edukacije

EKONOMSKE: Otežan pristup financijama, nedovoljno poslovnih veza (neumreženost), što otežava pristup izvorima financiranja

‘MEKE' ZAPREKE: Nedostatak savjetovanja, mentorstva, nedostatak treninga i kvalitetnihprograma obrazovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'