Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Žene su depresivnije jer stalno udovoljavaju drugima, sebi ne

Žene su depresivnije jer stalno udovoljavaju drugima, sebi ne
1

Zbog zapostavljanja vlastitih osjećaja i želja te ugađanja drugima, žene su češće depresivne od muškaraca, zbog čega moraju naučiti biti samilosne prema sebi

VIDEO

Žene su empatičnije, dobroćudnije i nježnije od muškarca, no dok su prema drugima dobre, same sebi su često najveći "neprijatelji", pokazuju brojna znanstvena istraživanja. Zbog samokritičnog stava žene dvostruko češće obolijevaju od depresije, a oko 11 posto žena redovito pije antidepresive. Psiholozi objašnjavaju kako žene često odgajaju na način da prvo misle na druge, a ne sebe. Profesorica Kristin Neff godinama proučava utjecaj kulturnih i tradicionalnih normi na samopouzdanje žena.

- Oduvijek nas uče kako moramo davati drugima, biti ljubazne, udovoljavati svakome i znati opraštati. No, na kraju dana, žena koja se stalno daje osjeća prazninu u sebi, ali i frustrirano zbog neispunjavanja vlastitih želja - kaže profesorica Neff.

Osim toga, objašnjava kako je seksualna evolucija i visoko konkurentna kultura doprinijela razmišljanju da moramo biti posebni i drukčiji od drugih kako bi se osjećali vrijedno. Zbog toga, samopoštovanje žena varira ovisno o svakom uspjehu i neuspjehu u životu.

Kako oprostiti sebi?

Christine Neff tvrdi da žene mogu naučiti kako biti ljubaznije prema sebi. Prvo treba prihvatiti činjenicu kako je griješiti normalno, i ako razumijemo tuđe greške, trebamo i svoje.

Studije su pokazale da žene koje su suosjećajne prema sebi imaju više samopouzdanja, pa tako ako u stresnoj situaciji objasnimo sami sebi razloge svojih postupaka i prihvatimo greške, u mozgu se smanjuje razina tzv hormona stresa, kortizola, i povećava razina hormona sreće, oksitocina. 

- Suosjećanje prema sebi nije isti što i samosažaljenje, jer ona omogućuje da priznamo vlastite mane, ali i podršku da ih premostimo i ispravimo - kaže Neff.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith