Obavijesti

Lifestyle

Komentari 96

Žene žive 6 godina dulje jer se više druže i paze na zdravlje

Žene žive 6 godina dulje jer se više druže i paze na zdravlje
1

U Hrvatskoj je očekivani životni vijek žena 79,7 g., a muškaraca 73. g. Razliku čini to što su žene otpornije na srčane bolesti, manje riskiraju i društvenije su...

VIDEO

U cijelom se svijetu zahvaljujući napretku medicine i boljim životnim uvjetima bilježi porast očekivanog životnog vijeka za žene i muškarce, a isto to vrijedi i za europske zemlje. U Hrvatskoj prosječni životni vijek iznosi 75,99 godina, muškarci žive oko 72,38 godina, a žene 79,9 godina, dok se u  zemljama EU u prosjeku živi 79,76 godina, s time da muškarci žive 76,91 godina, a žene 82,76 godina. 

Znanstvenici predviđaju da će se trend duljeg životnog vijeka žena nastaviti i u budućnosti, a teoriju zbog koje su muškarci "slabiji spol" po pitanju dugovječnosti objašnjavaju s pet faktora:

1. Žene su "jače" i u maternici

Muški su fetusi znatno podložniji prenatalnim infekcijama, sporije se razvijaju te imaju manje šanse preživljavanja kod preuranjenog porođaja, piše Fox News.  

- Žene od trenutka začeća pa sve do smrti imaju biološku prednost na svojoj strani - objasnila je dr. Marianne Legato sa Sveučilišta Columbia.

2. Žene manje riskiraju život

Nenamjerne ozljede su treći vodeći uzrok smrti kod pripadnika muškog spola, dok se kod žena one nalaze tek na šestom mjestu. To dovodi do zaključka da su žene znatno opreznije i bolje procjenjuju rizične situacije, a i za to postoji biološko objašnjenje. Osim toga, muškarci su skloniji i porocima poput pušenja i pijenja alkohola.

- Prednji režanj mozga koji je zadužen za osjećaj odgovornosti i procjenu rizika puno se sporije razvija kod muškaraca, zbog čega su oni skloniji riskantnom ponašanju, poput upuštanja u ekstremne sportove, objašnjavaju znanstvenici.

3. Otpornije su na srčane bolesti

Srčane su bolesti vodeći uzrok smrti i kod žena i kod muškaraca, no muškarci imaju znatno veći rizik da obole i to u ranijoj dobi - već u svojim 30-ima i 40-ima. Kod žena se iste bolesti tipično pojavljuju oko 10 godina kasnije, a prirodna zaštita srca nalazi se u ženskim spolnih hormonima, koji ih štite sve do menopauze.

4. Društvenije su

Iako muškarci naizgled mogu imati više prijatelja, kod žena su ta prijateljstva obično dublja te one imaju snažnije razvijene društvene mreže. Ovaj faktor potvrđuje činjenicu da su prijatelji najbolji lijek, jer ljudi s jačim društvenim mrežama imaju 50 posto manji rizik od prijevremene smrti.

- Muškarci svoje brige i probleme drže za sebe, dok žene o njima pričaju. Time smanjuju rizik nastanka fizičkih posljedica stresa - zaključila je Legato.

Osim toga, žene potiču i svoje partnere na razgovor, što objašnjava zašto u pravilu oženjeni muškarci žive dulje nego samci.

5. Više paze na svoje zdravlje

Žene su ažurnije i redovitije u odlasku kod liječnika, češće same kontroliraju i obraćaju pažnju na svoje zdravlje, a i pri pojavi zdravstvenih problema 25 posto je vjerojatnije da će odmah zakazati pregled. Oko četvrtine muškaraca ne obavlja redovite sistematske, a znanstvenici to objašnjavaju sindromom "Johna Waynea" - ignoriraju bolesti i ne obraćaju pažnju na simptome jer ne žele ispasti slabićima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'