Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Zimnica na drugi način: Od krem-juhe do zdravog čipsa

Zimnica na drugi način: Od krem-juhe do zdravog čipsa
1

Kuhanje i namakanje "osvježit" će povrće poput rajčice ili paprike, a i voće se može namočiti i kuhati. Sušeno voće i povrće idealne su zdrave grickalice pune vitamina

VIDEO

Namočite ili kuhajte suhu hranu prije nego što je iskoristite u receptima. Neke namirnice zahtijevaju i namakanje i kuhanje. 

Kad je riječ o povrću, treba ga namakati u vodi od pola sata do sat i pol, a onda kuhati. Ima povrća koje ne morate namakati, nego ga je dovoljno samo skuhati (na primjer, povrće za juhu koje se kuha u juhi). Voće možete namočiti pa kuhati u vodi u kojoj se namakalo, bez dodavanja šećera. 

No dobar dio voća možete pojesti u suhom stanju umjesto grickalica. Imajte na umu da se rehidracijom povećava opasnost od kvarenja hrane pa jedanput namočene namirnice potrošite što prije. 

Kompot od sušenog voća

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci: 3 šalice sušenog voća prema izboru, 2 šalice kipuće vode , žličica cimeta, šećer prema želji

Priprema: Potopite voće u prokuhanu vodu na 20 minuta. Zatim kuhajte još 20 minuta pa dodajte cimet i šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi i poslužite.

Pita od sušenih jabuka

Sastojci: 3,5 šalice sušenih jabuka, 2 šalice vode, 3/4 šalice šećera, žličica cimeta, kora za pitu

Priprema: Kuhajte jabuke u vodi dok ne omekšaju. Dodajte šećer i cimet. U lim za pečenje stavite koru za pitu. Na vrh stavite jabuke i pecite u pećnici 30 minuta na 180 stupnjeva.

Pita od sušenih višanja ili trešanja

Sastojci: 3 šalice sušenih višanja/trešanja, 3 šalice kipuće vode, 1/2 šalice brašna, šalica šećera, kora za pitu 

Priprema: Zalijte višnje ili trešnje s kupićom vodom i močite 30 minuta. Zakuhajte pa dodajte šećer i brašno da se zgusne. U lim za pečenje stavite koru za pitu, ulijte smjesu i pokrijte korom. Pecite na 200 stupnjeva oko 35 minuta.   

Sušeni kukuruz 

Sastojci: Šalica sušenoga kukuruza, 4 šalice kipuće vode, 2 žličice šećera, 1/2 šalice mlijeka, žličica brašna, žličica margarina, sol i papar prema želji

Priprema: Namočite kukuruz u toplu vodu i pustite da odstoji 30 minuta. Kuhajte dok kukuruz ne omekša, što može potrajati i do jedan sat. Ocijedite i dodajte preostale sastojke. Kuhajte još pet minuta miješajući često kako ne bi zagorjelo.

Krem-juha od rajčica

Sastojci: Žličica sušene rajčice u prahu, pola šalice kipuće vode, žličica brašna, 1/2 šalice mlijeka 

Priprema: Da biste dobili prah od sušenih rajčica, izmiksajte ih u multipraktiku. Dodajte vodu i pirjajte. Uspite brašno i, miješajući, ulijte mlijeko. Kuhajte i miješajte kako ne bi zagorjelo i stvorile se grudice. 

Rehidrirajte namirnice

Jabuke: Na šalicu nasjeckane suhe jabuke dodajte 1,5 šalicu tople vode i potopite jabuke na pola sata

Mahune: Na šalicu mahuna ili graha dodajte malo više od dvije šalice vode, namačite 1,5 sat

Repa: Na šalicu repe dodajte nešto manje od tri šalice kipuće vode i potopite na 1,5 sat

Mrkva: Na šalicu vode dodajte malo više od dvije šalice kipuće vode i namačite oko jedan sat

Kukuruz: Na šalicu vode dodajte malo više od dvije šalice kipuće vode 

Luk: Na šalicu luka dodajte dvije šalice kipuće vode i potopite luk na sat vremena

Breskve: Na šalicu bresaka dodajte dvije šalice tople vode i potopite na sat i 15 minuta 

Kruške: Na šalicu krušaka dodajte 1 i 1/3 šalice tople vode te potopite na sat vremena

Grašak: Na šalicu graška dodajte 2,5 šalice kipuće vode i potopite oko pola sata

Krumpir: Na šalicu krumpira dodajte 1,5 šalicu kipuće vode i ostavite pola sata

Čips koji vole svi ukućani

Sastojci: slatki krumpir, grah zelenček, repa, celer, cikla, mrkva i slično korjenasto povrće

Priprema: Možete sve namirnice ostaviti u komadu pa ispeći u pećnici dok ne omekšaju. Druga je mogućnost da ih sušite sirove, nakon što ste ih malo potopili u vruću vodu.  Narežite na trake, odnosno štapiće i stavite u dehidrator. Za razliku od kupovnih čipseva i krekera, koji sadrže pojačivače okusa i tjeraju vas da posegnete za još, ova grickalica bit će nešto tvrđa. Neke štapiće morat ćete držati malo u ustima dok ne omekšaju pa malo žvakati, što će vas držati zauzetima, pa ćete tako unijeti vrlo malo kalorija. 

Ako želite, korjenasto povrće možete narezati i na tanke kriške (najbolje ćete to postići pomoću nožića za guljenje) pa propirjajte na malo ulja i soli. Zatim stavite u aparat za dehidraciju i na niskoj temperaturi sušite od 30 do 60 min. Tako sušeno treba pojesti odmah, a imat će slani okus kao i pravi čips.

Voće u staklenci: Slastan okus džema, pekmeza ili kompota


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam