Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Žiri 3,2,1 kuhaj!: Na Božić se može i bez ručka, ne i familije

Žiri 3,2,1 kuhaj!: Na Božić se može i bez ručka, ne i familije
1

Pažanin ne voli slatko, pa za njega božićni ručak može proći i bez kolača. Za Badnjak se kod Željke sprema bakalar, a Špiček kuha fiš paprikaš i poha šarana...

VIDEO

Žiri popularnog RTL-ova showa “3,2,1 kuhaj!” napokon je uhvatio nekoliko slobodnih dana i iskoristit će ih za uživanje s familijom. Uz to, neki će se primiti kuhače, a neki će samo uživati u omiljenim jelima koja im spravi mama. 

Za Badnjak Tomislav Špiček tradicionalno priprema ribu, odnosno fiš paprikaš i pohanog šarana uz “krumpir-šalatu”. 

- Kod nas je običaj da se na Božić jede purica s mlincima. Sve mora biti domaće, a purica zagorska. Ona se ne paca nego se samo nasoli i stavi peći. Naravno, peče se na svinjskoj masti i doda jedan oguljeni luk, da tekućina okolo nje dobije finu aromu - govori nam Tomislav Špiček. Mlince “pofuri”, kao i obično, ali ih ostavi da se zapeku u limu, i to na masti od pečenja, da dobiju lijepu koricu.

I patka i crveni kupus mogu proći pod božićni ručak, koji je često gostima spremao u restoranima. Za njega su ovi blagdani posebno radosni, kaže, jer će ih provesti u krugu obitelji.

Pokretanje videa...

01:45

- Do sada sam svake godine radio na Božić, a ove se godine veselim što ću ručak i kolače pripremati s mamom. Žena će se malo odmoriti - priča Špiček.  

Od kolača će “narediti” orehnjaču i makovnjaču. Za filu se, kaže, orasi i mak pofure s mlijekom, ali ono što je najvažnije je napraviti dobru “šesticu” i štruce dobro zarolati. 

- Kod nas nije običaj raditi sitne kolače za Božić - priča nam Špiček. Tradicionalno na božićno jutro nose jelo u crkvu na blagoslov. 
Splićanin Ivan Pažanin na Božić može i bez božićnog ručka, smije se, ali bez familije ipak ne. Sve ostalo, kako bude. 

- Omiljeno jelo mi je pašticada, ali samo kad je mater spremi, a baba napravi njoke. To je to, više od toga mi ne treba - kaže Pažanin. Blagdane jedva dočeka da se odmori koji dan, pa kaže kako uživa kada druge gleda kako spremaju blagdanska jela. 

- Samo uživam gledati druge dok kuhaju. Kod nas doma je tradicija da se briga o hrani prepusti ženama, a jedino kad je meso u pitanju, otac vodi glavnu riječ - otkriva Pažanin te dodaje da uvijek oko božićnog stola ima anegdota, ali nekako je najvažnije da bude toplo oko srca. Za Badnju večer kod Pažaninovih se sprema bakalar na crveno, juha od bakalara s rižom, a za one koji ne vole bakalar - hobotnica s krumpirima. 

Na Božić se jede pečenje, janjetina i teletina, ili sarma, uglavnom nešto “jako”.

- Vrlo volim janjetinu, pa joj se veselim, a kad sam bio dijete, mama je znala napraviti punjene lignje - prisjeća se. Nije ljubitelj kolača, pa se u ove božićne dane voli držati provjerenih slastica - fritula, orahnjače... 

Slavonka Željka Klemenčić nema samo jedno omiljeno blagdansko jelo...

- Na Badnjak moj muž Zec sprema bakalar, za Božić je obično pečenka od peradi, klasika - patka ili purica s mlincima, osim ako sam u Slavoniji kod mame - tamo se peče svježa kobasica ‘na tri dima’. Osim pečenja, moj ‘resor’ su kolači - kaže Željka Klemenčić i dodaje da božićni ručak ipak ne može proći bez ljudi koje voli. Jedina tajna za Božić je ne pretjerivati s količinama. 

- To baš izbjegavam. Volim da sve bude laganini i bez stresa, pa sam svjesno i namjerno odustala od nakuhavanja i pečenja petnaest vrsta kolača. I ovako bude previše svega - govori Željka. Orehnjača i makovnjača su kod nje nenadmašni običaj, a najbolje ih peče - svekrva. 

- Moja mama peče odličan biskupski kruh. Ja obavezno pečem biscote od lješnjaka i pravim tartufe od vrlo tamne čokolade. Jedino baš nemam običaj peći torte za Božić. To mi je više prigoda za fine sitne kolače - objašnjava Željka. Blagdanski objed voli spremati jer ne priprema više no što treba.

- To je samo bogatiji ručak s malo više kolača, koje pripremim unaprijed - zaključuje. 

Hobotnica ispod peke (Ivan Pažanin)

SASTOJCI: krakovi svježe hobotnice, nekoliko krumpira, maslinovo ulje, sol, papar, pet češnjeva češnjaka, lovorov list, malo prošeka, 2 lukovice, 2 mrkve, dl bijelog vina, grančica ružmarina

PRIPREMA:  Krumpir ogulite i rasijecite na četiri dijela. Začinite maslinovim uljem, solju, paprom i češnjakom pa stavite u peku. Potom dodajte luk i mrkvu, lovorov list i češnjak. Između krumpira stavite krakove hobotnice pa pecite 40 minuta. Otklopite pa zalijte bijelim vinom i dodajte grančicu ružmarina. Pecite još 20-25 minuta, dok krumpir ne postane crvenkast. 

Biskoti sa šafranom (Željka Klemenčić)

SASTOJCI:  100 g maslaca, 1 g šafrana, 2 velika jaja, 140 g šećera, 300 g brašna, 1 i pol žličica praška za pecivo

PRIPREMA:  Zagrijte pećnicu na 180°C. Otopite maslac i u njemu šafran. Razmutite jaja sa šećerom pa spojite s maslacem. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Od tijesta formirajte dvije štruce. Pecite ih na limu obloženom masnim papirom oko 25 minuta. Izvadite štruce iz pećnice i smanjite temperaturu na 125°C. Vrlo oštrim nožem narežite štruce na centimetar debele ploške. Pecite ploške još 15 minuta na nižoj temperaturi.

Patka u umaku od naranče s crvenim kupusom

SASTOJCI: pola kile patke bez kostiju, pola naranče, pola glavice crvenoga kupusa, pola glavice luka, 375 ml crvenog vina, jabuka, pola štapića cimeta, 1/4 žličice klinčića, muškatni oraščić, žlica brusnica, 1/4 crvenog vinskog octa, 1/2 l vrhnja za kuhanje, 50 g maslaca, prstohvat šećera, ulje, sol i papar, malo konjaka

PRIPREMA:  Za pirjani crveni kupus karamelizirajte šećer i na njega dodajte maslac te na njemu popržite luk. Zalijte crvenim vinom. Luk zatim prekrijte tanko narezanim svježim crvenim kupusom te poklopljeno pirjajte nekoliko minuta. Dodajte oguljene, na kriške narezane i otkoštene jabuke te sve zajedno pospite klinčićima, cimetom i s malo muškatnog oraščića. Pirjajte otprilike jedan sat i neka je uvijek poklopljeno. Prije serviranja začinite želeom od brusnica, prstohvatom šećera, soli i po želji s par kapi crvenog vinskog octa. Za glavno jelo prsica bez kostiju, batke i zabatke začinite solju i paprom te oprezno pečete na laganoj vatri. S konjakom kratko flambirajte patku. Izvadite na stranu meso pa na soku od pečenja rastopite maslac, dodajte sok od naranče, kriške naranče i začinite s malo soli i šećera. Podlijte vrhnjem za kuhanje i kuhajte još 3-4 minute.

Uživam gledati druge dok spremaju blagdanski ručak. Doma kod nas je tradicija da ga spremaju žene, a otac vodi glavnu riječ kad je meso u pitanju

Pažanin se ne petlja po kuhinji

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija kolinda 12:39

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku