Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Žitarice, brokula, špinat i orasi smanjit će oštećenja na očima

Žitarice,  brokula, špinat i orasi smanjit će oštećenja na očima
1

Nakon navršenih 60 godina savjetuje se minimalno jedan pregled očiju godišnje, a kako bi spriječili očne bolesti vezane uz godine jedite puno svježeg i šarenog voća i povrća

VIDEO

S godinama se mijenjaju oči, a najčešći problem vida kod starije populacije jest prezbiopija, odnosno staračka dalekovidnost. Tu je i očna mrena ili katarakta - zamagljenost prirodne očne leće koja uzrokuje loš noćni vid.

Kod starijih se javlja i glaukom - povišeni očni tlak uz koji se mogu pojaviti slijepe pjege i sužavanje vidnog polja. Kod dijabetičara se, osobito u starijoj dobi, može javiti i dijabetička retinopatija - bolest oka koja pogađa krvne žile mrežnice. Ovi problemi uglavnom se mogu lako liječiti. Ipak, ponekad mogu biti i predznak nekih ozbiljnih problema.

Stoga se preporučuje da pacijenti nakon navršenih 60 godina minimalno jednom godišnje odlaze na pregled očiju. Uz to, osobito je važan unos vitamina, minerala, proteina i omega-3 masnih kiselina, ali na prvome mjestu je lutein - najvažnija prirodna tvar za zdravlje ljudskog oka i kože. Lutein djeluje kao filtar sunčanog svjetla apsorbirajući opasne UV zrake.

Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Lutein, naime, zaustavlja oštećenja u staničnim membranama te se smatra zaštitnikom osjetljivog tkiva rožnice. Zdrava prehrana trebala bi sadržavati mnogo svježeg, šarenog voća i povrća. Stručnjaci preporučuju između pet i devet porcija dnevno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U tanjurima bi se pritom trebali naći špinat, kelj, slatki kukuruz, grah, brokula, svi bogati izvori luteina. Vitamin A, također važan za zdrav vid, naći ćete u narančama, mrkvi, bundevi... Voće i povrće, uz to, bogato je vitaminom C, snažnim antioksidansom vrlo važnim za zdravlje očiju. Rizik od staračkih očnih bolesti smanjuje i unos cjelovitih žitarica. Oprezan treba biti s mastima te u organizam unositi samo one zdrave - omega 3-masne kiseline nalaze se u ribi i ostalim plodovima mora koje je potrebno jesti barem dvaput tjedno.

Orahe, također bogate zdravim mastima, jedite svakodnevno kao grickalice. Kvalitetan izvor proteina su nemasno meso, mahunarke i jaja, koja su također izvor luteina. I za kraj, hidratizirajte se. Voda, biljni čajevi, prirodni sokovi, mlijeko bogato kalcijem - sve je dobar izbor dok unosite mnogo tekućine.

Više pročitajte na portalu Trećadob.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje