Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Žitarice spašavaju elektroniku, a stari kruh može postati prilog

None Foto: Fotolia

Štedi novac: Narančina kora i kava tjeraju mrave, prezrelo voće pretvara se u slastan kolač, ustajala riža spašava mokar mobitel, a i stari čips može se iskoristiti

Čak i povrće koje vam se čini neupotrebljivo možete iskoristiti za stvaranje novoga, svježeg povrća. Iako zvuči nevjerojatno, u kuhinji možete imati beskonačne zalihe mladog luka. Glavicu luka s bijelim korjenčićima stavite u čašu vode i ostavite na svijetlu te ćete svakih nekoliko dana s biljke u čaši moći rezati mlada zelena pera. Ni narančinoj kori nije mjesto u smeću - osim što uklanja neugodan miris plijesni, naribana ili samljevena kora naranče držat će podalje insekte, posebno mrave i dosadne komarce. 

Mrave iz kuhinje možete rastjerati i ostacima mljevene kave. Umjesto da višak svježe samljevene kave bacite, skupljajte ga u posudu jer kavom možete i neutralizirati neugodne mirise, ali i potaknuti rast biljaka u lončanicama. Od prezrelih banana napravite aromatični integralni kruh s bananama ili drugi ukusan desert. Ako niste potrošili mlijeko, a bliži mu se istek roka trajanja, nemojte ga pustiti da se zgruša i propadne, nego od njega napravite ukusan svježi sir. 

Kad više nema spasa za prezrelo voće i povrće, od njega napravite kompost i vrt će vam biti zahvalan, baš kao i na smrvljenim ljuskama jaja ili vodi u kojoj su se kuhala. Odvojite stoga sve ono što možete prenamijeniti - imat ćete manje otpada, ali i uštedjeti.

Protjerajte bakterije iz ‘neupotrebljive’ spužvice

Kad vaša spužvica za pranje izgleda kao da je zrela za otpad, dajte joj još jednu šansu. Namočite je pa je stavite u mikrovalnu pećnicu. Nakon samo dvije minute nestat će više od 99 posto bakterija te će spužvica opet biti kao nova.

Suhe žitarice su spas za elektroniku

Rižu koja već nekoliko mjeseci stoji u kuhinjskom ormariću nemojte baciti jer vam može dobro doći ako vam se slučajno namoči neki od električnih aparata. Navlaženi uređaj osušit ćete tako da ga stavite u zdjelu punu suhih žitarica i ostavite da odstoji 24 sata.

Od staroga kruha do slasnog priloga

Stari, suhi kruh nemojte baciti - možete ga usitniti te pirjati sa začinima ili od njega napraviti prepečene kockice koje su ukusan, hrskavi dodatak raznim salatama i krem-juhama.

Osvježite pizzu i odstajale grickalice

Umjesto da bacite stari čips, stavite ga na ploču u mikrovalnoj pećnici i uključite na maksimum. Nakon tri minute čips će ponovno biti hrskav i ukusan. I ostatak pizze može ponovno imati hrskavu koricu. Gnjecave kriške pokrijte aluminijskom folijom, stavite na tavu i zapecite ih na srednje jakoj vatri četiri-pet minuta. Pizza će biti ukusna kao da je upravo pečena.

Poslastica od ishlapjele kole

Odstajala gazirana pića nisu ukusna, no ipak ih ne treba baciti jer od njih možete napraviti ledenu poslasticu. Ulijte ishlapjele sokove u posudice za led te u svaku kockicu umetnite čačkalicu. Nakon što se sokovi zamrznu, imat ćete ukusne ledene osvježavajuće poslastice raznih okusa.

Komentari (2)
  • Hvala, ali ja nisam čula sad baš ništa novo. Već godinama gledamo da ništa ne bacimo, pa me zanima tko u današnje vrijeme baca svježe mljevenu kavu ili kruh.... Postoji toliko dobrih recepata.

    13. 4. 2012,   17:31
  • superrrrrtt

    4. 5. 2015,   16:22