Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Živio je dvije godine na drvetu kako bi ga spasio od drvosječa

Živio je dvije godine na drvetu kako bi ga spasio od drvosječa

Uvijek sam osjećao duboku povezanost s drvećem i njemu sam se okretao u teškim trenucima. Moj siguran raj bila je šuma Freshwater Creek, gdje sam dolazio razmišljati

VIDEO

Tako je ovu zanimljivu priču započeo Nate Madsen, vjerojatno najveći ljubitelj drveća, koji je dvije godine živio na vrlo posebnom drvetu.

U listopadu 1998., Nate je bio 25-godišnjak koji je živio u Kaliforniji i radio povremene poslove studirajući na državnom fakultetu.

Jedne večeri, primijetio je da su neka stabla označena narančastom bojom. Tvrtka Pacific Lumber odlučila je provesti operacije na tom području i počeli su sjeći stara drveća. Obilježena stabla bi nestajala u roku od nekoliko tjedana.

Budućnost planeta Zemlje je u ekonomiji koja skrbi o okolišu
Budućnost planeta Zemlje je u ekonomiji koja skrbi o okolišu

U to je vrijeme radio na gradilištu, a prijatelj Roger mu je prišao i rekao: 'Hej, Nate, ne želim te uznemiriti, ali danas planiraju posjeći onaj šumarak.'

- Htio sam se tamo otići istoga trena, ali sam ipak odlučio pričekati kraj smjene, nadajući se da će dotad drvosječe otići. Već sam bio odabrao tri stabla koja sam čvrsto odlučio zaštititi - rekao je Nate.

Ostalo je samo jedno stablo, dao mu je ime

Kada je navečer došao, ostalo je samo jedno stablo. Nazvao ga je Mariah, prema pjesmi 'They Call The Wind Mariah' iz mjuzikla 'Paint Your Wagon'. Imalo je promjer više od 3,5 metra i bilo je visoko 61 metar.  Čak su i najniže grane bile 25 metara udaljene od tla.

Tradicionalni obiteljski život: Evo zašto mladi bježe od njega
Tradicionalni obiteljski život: Evo zašto mladi bježe od njega

Zahvaljujući manjim stabalcima, Nate se uspio popeti i na nekih 40 metara visine je pronašao prikladno mjesto za odmoriti se. Bilo mu je hladno, ali se uspio odmoriti. Prije zore, Roger mu je donio hranu, uže od 15 metara, vreću za spavanje i ceradu.

Uskoro su došli i drvosječe koji su raspravljali trebaju li nastaviti sa sječom. Prerezali su susjedno stablo, čije su grane pale kroz stablo na kojem je bio Nate. Nakon toga, Nate je osjetio vibriranje motorne pile.

Nate Madsen with Mariah, the giant redwood he named when he lived 130ft up in the branches, for two years, to save it from the loggers. Photograph: Boris Zharkov/The Guardian

Posted by Kim Burke on Sunday, June 30, 2019

- Pomislio sam da sam gotov. Ali, oni su se samo igrali mojim živcima. Rezali su samo mladice - rekao je Nate.

Situacija je postojala sve ozbiljnija. Ponekad su ga zlostavljali neidentificirani izvori. Jednom je netko čak pucao u njegovom smjeru. Njegovom prijatelju, koji mu je došao u posjet, auto su odgurali u provaliju. Nate se zbog toga uspeo na nekih 50 metara visine.

- Priroda me nije štedjela. Preživio sam pljuskove i jake vjetrove koji su ljuljali Mariah po šest metara u svim smjerovima. Na kraju sam si izgradio sklonište 12 metara niže, gdje je bilo mirnije. Kako su mjeseci prolazili, promatrao sam gavrana koji je podizao svoje mladunce na susjednom stablu te medvjede koji su sakupljali žireve na hrastu - ispričao je Nate.

Naš raj u Lici: U maloj kućici od 27 kvadrata imamo baš sve
Naš raj u Lici: U maloj kućici od 27 kvadrata imamo baš sve

Posjetitelji su se do njega penjali uz pomoć užeta i na isti način se spuštali nazad. Imao je mobitel, za svaki slučaj, i laptop koji mu je trebao za pisanje diplomskog rada. Povremeno bi netko dolazio pripaziti na Mariah kada bi se Nate išao okupati. Ali, tvrtka je s vremena na vrijeme slala penjače koji su izvodili prisilne ekstrakcije, a tijekom jedne takve, Nateova kolegica je pala i pukom srećom preživjela.

Nije se spustio na tlo više od šest mjeseci

- Zbog toga nisam više želio izlagati druge ljude riziku, pa sam odlučio svoju avanturu nastaviti sam. Više od šest mjeseci se nisam spustio na tlo. Kada sam čuo da je tvrtka Pacific Lumber odlučila prekinuti svoj plan sječe, spustio sam se sredinom listopada, što je bilo nešto više od dvije godine nakon mojega prvog uspona na drvo. Prilagodba mi je na početku bila teška jer se nikad nisam osjećao više živim nego dok sam štitio Mariah - rekao je Nate.

Dvije godine nije oprala kosu sa šamponom: Kosa mi je super!
Dvije godine nije oprala kosu sa šamponom: Kosa mi je super!

Sljedećih nekoliko godina, Nate je sadio drveća i, naposljetku, zasadio veliku šumu na nešto više od 182.000 četvornih metara. Član je upravnog odbora organizacije 'The Lost Coast League' koja se bavi zaustavljanjem sječe drveća. Povremeno posjećuje Mariah. Novi zemljoposjednici imaju politiku ne sjeći stabla njezine veličine, tako da je ona teoretski sigurna. Prošlo je 20 godina i Mariah je još uvijek živa, prenosi The Guardian.

KRALJEVSKA OBITELJ OPET ŠOKIRA: Zabranili susjedima da prilaze Meghan i Harryju?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru