Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Život na kavi i šećeru vodi sve više žena u krajnju iscrpljenost

None Foto: Fotolia

Kako bi izdržale svakodnevno žongliranje između obitelji i karijere, žene se sve lošije hrane te neprestano posežu za kofeinom i šećerom kako bi to sve izdržale

Dvije trećina žena je zbog svakodnevnog balansiranja između posla, muža i djece konstantno iscrpljena, tvrdi dr. Frank Lipman, autor knjige "Oživjeti: Okončajte iscrpljenost i ponovno se osjećajte odlično". Ovu generaciju često nazivaju "potrošena generacija", a kronična iscrpljenost postala je epidemija, piše Daily Mail

Nakon buđenja trebali bi se osjećati odmorni, a ne umorni. Tipična žrtva koja pati od iscrpljenosti stari brže nego druge žene, ima izražene podočnjak i lice joj je natečeno. Ona je stalno umorna, međutim njezin mozak je u šestoj brzini pa se ona zatrpava s još više posla. Sve se čini kao još jedna u nizu obaveza koje treba ispuniti zbog čega često nije fokusirana. Na ovaj način dr. Lipman opisuje kronično iscrpljene žene. 

Tipičan dan žene iz "potrošene generacije" počinje prije nego se pojavi danje svijetlo, što remeti bioritam tijela. Da bi se razbudila poseže za šalicom kave i kolačem ili pecivom s puno šećera. Nakon toga se razina šećera osjetno diže, no nakon što padne, novu dozu energije traži u dodatnim količinama kofeina i šećera. 

Takvo ponašanje utječe i na nadbubrežne žlijezde koje kontroliraju stres. Iscrpljenost češće pogađa žene nego muškarce jer one podnose veći teret, brinu se za djecu i imaju karijeru. Ovaj problem u proteklih 10 godina znatno se povećao zbog užurbanijeg načina života, ističe dr. Lipman. 

Stres ćete najbolje ublažiti dobrim snom, sugerira Lipman, a u tome može pomoći maska za oči koja će bioritam vratiti u normalno stanje. Uzmite 15 minuta slobodnog vremena i jedite na miru, a ne pred kompjuterom. Redovito šećite i boravite što više na otvorenom te promijenite prehranu. Izbjegavajte kofein i šećer, a doručak temeljite na proteinima te voću i povrću. Uz to, joga i meditacija će vam pomoći u opuštanju od svakodnevnog stresa, savjetuje dr. Lipman. 

Komentari (2)
  • čik - kava - kolač -> tim redoslijedom ovisnosti za žene

    27. 3. 2012,   11:09
  • Zorni prikaz života većine žena koje skrbe o obitelji . Malo su tvrdoglave pa ne žele slijediti opisane savjete.

    27. 3. 2012,   00:56