Obavijesti

Lifestyle

Komentari 42

Žličica šećera, plaženje jezika i škakljanje prekinut će štucanje

Žličica šećera, plaženje jezika i škakljanje prekinut će štucanje
1

Začini, alkoholna pića i pretjerivanje s hranom mogu uzrokovati štucanje, a zaustavit će ga tehnika pravilnog disanja, stimuliranje ušiju, antacidi i žličica šećera

VIDEO

Štucanje nastaje grčenjem ošita i iritacijom lutajućeg živca (nervus vagus) koji seže od mozga do trbuha. Najčešće je reakcija na probavne smetnje, prebrzo žvakanje, začinjenu hranu i vruću tekućinu, a prati ga i poznati zvuk "hik, hik". 

Iako najčešće traje nekoliko minuta i prestaje bez ikakve intervencije, ovu neugodnu reakciju zaustavit će stimulacija lutajućeg živca i promjena u disanju. Zadržavanjem daha, u tijelu ostaje ugljični dioksid koji organizam vidi kao nedostatak kisika, pa počinje ubrzano raditi kako bi ga izbacio iz sustava i zaustavlja štucanje, piše How Stuff WorksSve te metode signaliziraju tijelu da se usmjeri na važnije procese koje treba obaviti i zaboravi na štucanje.

Alkohol, začini i brzo gutanje hrane uzroci su štucanje

  • Brzim jedenjem hrana se ne prožvače dobro i guta se previše zraka koji potom iritira lutajući živac. Stoga treba jesti sporije i sažvakati svaki zalogaj najmanje 25 do 40 puta. 
  • Pretjerivanje s hranom preopterećuje želudac i uzrokuje štucanje. Znanstvenici smatraju kako tako organizam upozorava da treba prestati jesti kako bi probavni sustav mogao probaviti svu hranu. 
  • Začini i jako začinjena hrana mogu nadražiti želudac i natjerati želučanu kiselinu u jednjak te time nadražiti lutajući živac i uzrokovati štucanje.
  • Slično kao i začinjena hrana, i alkohol nadražuje želudac, osobito ako su u pitanju velike količine pića. Pretjerivanje s alkoholom iritira lutajući živac i uzrokuje brzo širenje jednjaka, a samim time i štucanje. 

Žlica šećera zavarat će štucanje

Dovoljno je u usta staviti žličicu šećera, ali što bliže korijenu jezika gdje su receptori za slatko i pustiti da se rastopi. Preopterećenje živčanih završetaka šećerom nadražit će jednjak i natjerati ošit da proradi te zaustavi štucanje. 

Prst u ušima

Ogranci lutajućeg živca sežu sve do slušnog sustava, a njegovo stimuliranje može zaustaviti štucanje. Treba staviti prste u uši, ali ne preduboko kako ne biste nešto oštetili. 

Strah je saveznik

Strah i iznenađenje također pomažu kod štucanja. To će opteretiti lutajući živac, promijeniti ciklus disanja i "natjerati" ga da se nosi sa strahom umjesto sa štucanjem. 

Isplazite jezik

Ova metoda omogućuje lakši protok daha, a ujedno i zaustavlja štucavicu. Dovoljno je tek na nekoliko sekundi isplaziti jezik najjače što možete kako bi se grlo otvorilo i pojačao dotok zraka. 

Škakljanje

Slično kao plaženje jezika djeluje i škakljanje gornjeg dijela usta štapićem za uši. Ono skreće pažnju sa štucanja i stvara refleks koji pritišće ošit.  

Tehnike disanja

Pokrijte usta i nos rukama te nastavite normalno disati idućih nekoliko sekundi. To će povećati količinu ugljičnog dioksida u krvotoku, a organizam će postati zaokupljen oslobađanjem od njega i zaboraviti na štucanje. 

Disanje u papirnatu vrećicu

Disanje u papirnatu vrećicu djeluje jednako kao i tehnika pokrivanja usta i nosa. Stvara se veća količina ugljičnog dioksida što širi ošit i sprječava štucanje. 

Antacidi

Lijekovi koji se koriste za uklanjanje viška želučane kiseline, osobito oni na bazi magnezija smanjuju iritaciju lutajućeg živca i samim time i štucanje. Najčešće su dovoljne jedna do dvije tablete. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru