Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zbog nasilnika otišao u drugu školu, napisao im dirljivo pismo

Komentari (26)
 • Nevjerojatno lijepo napisano, a ipak jednostavno i razumljivo, dostojno da se pročita u svakom razredu svake škole...jer ovoga ima jako puno i po našim školama, a ništa se konkretno ne poduzima da se zlostavljačima stane u kraj.

  4. 10. 2019,   12:41
 • Kad su me neki klinci u mladosti gađali lukom i METALNIM strelicama -pravim!! ( srećom pobjegao sam), moj stari je to riješio u hipu. Kolovođa je ostao na podu K.O. iz jedinog i prvog šuta. Fraktura nosne kosti. Nije lik otišao na miliciju, jer bi tamo dobio još pendrekove juhe.Ostalima je otišao kod roditelja i zaprijetio, da će im skršiti djecu, a onda i njih, kao Clint Eastwood u filmu Nepomirljivi, samo puuuuno godina prije tog filma. I bi mir zauvijek.......

  4. 10. 2019,   13:29
  • P.S. Hvala ti tata!

   4. 10. 2019,   13:29
  • dobra stara vremena...

   4. 10. 2019,   13:39
  • Da, nažalost... Izgleda da je ovakav način zapravo jedini učinkovit.

   4. 10. 2019,   13:41
  • Nasiljem odgovoriti nasiljem ??? Da je neko došao mom djetetu i pretukao ga iz bilo kojeg razloga nebi više mogao jesti žlicom, a ni hodati do kraja života. BTW, jesi ponosan što ti je stari pretukao klinca ??? E onda je to već duboka psihijatrija, a sa time se bave institucije.

   4. 10. 2019,   14:14
  • Pricas gluposti,ja bi tvoje dijete jednom upozorio a i dosao bi tebi doma reci i da ga ti upozoris i rijesis to,a ako to nebi funkcioniralo onda se zna,batina je izasla iz raja,ali ne od mene nego od istog takvog nasilnika malo jaceg od tvojeg nasilnika,samo karikiram i bez ljutnje

   4. 10. 2019,   14:27
  • Pricate gluposti! Djeca dobivaju temeljne smjernice za svoje ponasanje u vlastitoj obitelji,ne vani,na ulici,niti u filmovima.Ako ima pravi odgoj,niti ce biti nasilnik,niti ce dopustiti biti žrtva.Reci ce roditeljima da ga netko gnjavi.U tezim slucajevima treba napraviti frku u skoli,otici kod ravnatelja,zna se procedura.Bolje je razgovarati s roditeljima djeteta, nego se s tudjom djecom obracunavati.

   4. 10. 2019,   22:38
 • Zašto babetine koje rade u školama izbacuju žrtve umjesto da se sankcioniraju počinitelji? Uvlače se u dupe roditeljima zlostavljača koji su djeca liječnika i poduzetnika? Problem je što babe nemaju niti kičmu niti karakter.

  4. 10. 2019,   14:14
  • Idem s jednim u razred kojem su roditelji odvjetnici i za svaku sitnicu prijete skoli.. terorizira svs moguce i nemoguće pri tome ima prilagođeni program..

   4. 10. 2019,   15:19
  • o kojim babetinama trabunjas? tko izbacuje zrtve? nastavnici cesto ne znaju sto se dogadja medju djecom,prije ili poslije skole mogu se stvoriti neki problemi,isto kao i za vrijeme nastave,odmora.Ako dijete nikome nista ne kaze,nitko nista ni ne moze znati.Zato roditelji trebaju postici visok stupanj povjerenja sa svojim djetetom,kako bi osjetili promjene u njegovom ponasanju,bilo da zlostavlja druge,ili zlostavljaju njega.Roditelji trebaju stvoriti povjerenje prema svojoj djeci,pa ce i djeca imati isti stav prema njima.U tome je njihova bitna uloga,a ne odgoj prebaciti na brigu uciteljima.

   4. 10. 2019,   22:27
  • Vide babetine sve, kao i ravnateljice, ali se iz škole izbacuju žrtve, a ne počinitelji

   8. 10. 2019,   09:03
 • Prema nekim komentarima vidi se kako nastaju nasilnici. Kad roditelji pribjegavaju nasilju, kako ce njihova djeca znati bolje ? Zlostavljači moraju biti izbačeni iz škole, a ne zlostavljani. Da bi se to postiglo potrebna je korjenita promjena cijelog školstva počevši od vrtića.

  4. 10. 2019,   15:00
 • krivac je ravnatelj

  4. 10. 2019,   18:04
  • Nije ravnatelj, nego zakon/sankcije koje donosi nadležno ministarstvo....a oni smatraju da je dovoljno izreći opomenu, jednu, dvi, tri....

   4. 10. 2019,   18:27
  • nije istina nego ako je mali bio zlostavljan ravnatelj je mogao nasilnika potjeratii iz skole to mu je obaveza bila a ne da mali koji je zlostavljan ode

   4. 10. 2019,   18:34
  • Nažalost, nije tako. Ravnatelj ima određene ovlasti za djelovati, ali tek nakon silne procedure, papirologije koja se mjesecima i mjesecima razvlači od adrese do adrese, od sastanka do sastanka...i dok se svi dokazi prikupe, žrtva je već potpuno psihički dotučena. Uvijek se prilika daje i zlostavljaču, jer se vjeruje da će izrečena opomena blagotvorno djelovati na njegovo ponašanje.

   4. 10. 2019,   18:51
  • Ma ozbiljno a rsvnatelj bi trebao gledati kako se djeca tuku ne nego je krivac losa reklama za skolu

   4. 10. 2019,   19:16
  • Razumijem percepciju svih ljudi koji nisu u obrazovnom sustavu. Razumijem što želiš reći i kako misliš da bi to trebalo funkcionirati. Ali stvarnost je drugačija. Točno se zna koje ovlasti ima učitelj, koje pedagoška služba, a koje ravnatelj. Postoji i hijerarhija koje se mora poštivati. A to iziskiva vrijeme....koje ide na kraju na štetu zlostavljanog djeteta.

   4. 10. 2019,   19:27
  • koji je posao ravnatelja?ne postoji hijerahija nego pravila i zakon

   4. 10. 2019,   19:29
  • Pravila i zakon :))...ok,pokušam ti ukratko dočarati kako to izgleda zaista. Npr.učenik učitelju prijavi da je maltretirano od strane drugog učenika. Učitelj prvo kontaktira razrednika tog učenika i saziva sastanak. Pokušava se situacija riješiti između njih koliko može. Pravi se zapisnik slučaja i poduzetog. Zatim, ako se opet ponovi isto, obavještava se pedagoška služba, koja provodi više puta razgovore s oba učenika, i naravno svaki put pravi zapisnik obavljenih razgovora sa sudionicima. Razgovor ne djeluje, pozivaju se roditelji oba učenika. Nakon obavljenih razgovora, pojedinačno i zajedno, opet se prave zapisnici što je sve poduzeto. Na sjednici učiteljskog vijeća, daje se prijedlog za izricanje pedagoške mjere (najčešće je to za prvi put samo opomena, i ona od strane učitelja bude usvojena). Nakon izrečene mjere, znači vladanje više nije uzorno, nego je dobro, ostaje nada da će to djelovati. Naravno, slučaj opet eskalira, i sad ide drugi krug pregovora istim redoslijedom, samo s razlikom da je sad vladanje spušteno s dobrog na loše. I tek ako se sve ponovi i treći put, izriče se mjera predisključenja iz škole, a potom kao zadnja, isključenje, odnosno prebačaj u drugu školu. A ravnatelj? Ravnatelj sve te papire potpiše. Jako dug proces, veoma spor, i neučinkovit za zlostavljano dijete. Frustrira, ne? Ali to su pravila i zakoni obrazovnog sustava.

   4. 10. 2019,   21:52
  • Ide opomena pa opomena prediskljucenje onda izbacivanhe ako su roditelji upozoreni onda sta treba dopustit da nasilje bude svaki dan i tocka trebavbit strogo kao u komunizmu

   4. 10. 2019,   21:57
  • Hahahha kako bi ti to po kratkom postupku riješio :)), ali onda bi povrijedio zakon ne samo RH, već bi ugrozio i prava djeteta, i zlostavljača i žrtve. Svaki roditelj neizmjerno voli svoje dijete, pa tako i roditelji zlostavljača za svoje dijete pronalaze samo isprike, a u početku cijelog procesa i negiranje učinjenog. Potrebno je jako jaaaako puno vremena da bi se na konkretan, opipljiv način pomoglo žrtvi. Upravo zbog sporog sustava, roditelj žrtve je najčešće taj koji preuzima pravdu u svoje ruke i po kratkom postupku sve riješi.

   4. 10. 2019,   22:08
  • n bi baš tako rekao ako se dijete non stop zlostavlja u školi onda normalno da ce roditelj upozorit nastavnika onda ravnatelja a nece tuci dijete ,sve e moze ao sr hoće a ne to šta pišeš

   4. 10. 2019,   22:18
  • Ja bi jako volila da si ti u pravu. Jako! Puno više od tebe. I budi sretan, i to neizmjerno sretan, da nisi imao ovakvih iskustava ni s jedne strane. LP, i laku noć ti želim ☺️😴👋

   4. 10. 2019,   22:22
  • svatko ima svoj stav laku noć

   4. 10. 2019,   22:27