Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Značenje boja u svijetu: Žuta je simbol sunca, ali i kukavičluka

Značenje boja u svijetu: Žuta je simbol sunca, ali i kukavičluka

U zapadnjačkim kulturama žuta se povezuje sa sunčevom svjetlošću, srećom, optimizmom, toplinom i radošću, no ona može značiti i oprez i kukavičluk. U Kini je žuta povezana s elementom zemlje

VIDEO

Kad povezujemo boje s određenim osjećajem, spolom ili izjavom, teško ju je vidjeti na bilo koji drugi način. Na primjer, mnogi vide crvenu kao boju bijesa ili strasti, a ona je također povezana sa čistoćom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Boje liječe 01:55

Boja igra važnu ulogu u našem životu i oblikuje način na koji opisujemo svoje raspoloženje, pa čak i način na koji doživljavamo svijet. No ovisno o kulturi, stvari poput značenja boja, mogu drastično varirati.

Plava

Zbog pozitivnih asocijacija u zapadnjačkim kulturama poput povjerenja, sigurnosti i autoriteta, plavu mnogi smatraju bojom sigurnosti. Suprotno tome, povezujemo je i s osjećajem tuge i usamljenosti. U nekim zemljama, poput Turske, Grčke, Irana i Albanije, plava boja simbolizira zaštitu od zla, a često ćete vidjeti i amulete u obliku plavih očiju za koje se vjeruje da štite ljude.

U nekim istočnim kulturama plava boja također može simbolizirati besmrtnost, dok u Ukrajini označava dobro zdravlje. U hinduizmu plavu boju povezuju s Krišnom, bogom ljubavi.

Zelena

U zapadnjačkim kulturama, zelena predstavlja mnoge stvari, poput sreće, prirode, svježine, ekološke svijesti, bogatstva i zavisti.
U Meksiku je zelena nacionalna boja koja predstavlja neovisnost.

Na Bliskom Istoku, zelena predstavlja plodnost, sreću i bogatstvo, a također se smatra tradicionalnom islamskom bojom. Zelena boja može značiti i nevjeru u nekim istočnim kulturama - u Kini muškarce nećete viđati u zelenom šeširu, jer to znači da ih je supruga prevarila.

Žuta

U zapadnjačkim kulturama žuta se povezuje sa sunčevom svjetlošću, srećom, optimizmom, toplinom i radošću, no ona može značiti i oprez i kukavičluk. U Kini je žuta povezana s elementom zemlje i predstavlja carstvo. Umjesto zelene, žuta je boja koja u Njemačkoj predstavlja zavist.

Boje koje remete san: Pazite kakvi su zidovi u spavaćoj sobi
Boje koje remete san: Pazite kakvi su zidovi u spavaćoj sobi

Narančasta

Kao što se odražava u prirodi, naranča simbolizira jesen, žetvu i toplinu u zapadnjačkim kulturama. U hinduizmu, meka narančasta boja šafrana smatra se svetom. Budistički redovnici često nose narančaste haljine jer ta boja simbolizira plamen koji zrači svjetlošću, kao i čistoću.

Ružičasta

Ona se u zapadnjačkim kulturama povezuje sa ženstvenošću, ljubavlju, romantikom, brigom i rađanjem djevojčica. S druge strane, u Japanu se ružičasta više odnosi na muževnost.

Kaže se da ružičasta psihički stimulira, smiruje te smanjuje nasilno ponašanje, pa su mnoge ćelije u zatvoru u ovoj boji.

Ljubičasta

Širom svijeta ljubičasta se često povezuje s kraljevstvom, bogatstvom i plemstvom. U kršćanstvu je povezana s pobožnošću i vjerom. U Brazilu i Tajlandu simbolizira tugovanje.

Crvena

U mnogim azijskim kulturama crvena boja je jedna od najznačajnijih boja jer predstavlja dobru sreću, radost, prosperitet i slavlje. Zato se, na primjer, najčešće koristi za vrijeme kineskih praznika.

Koje boje vam je novčanik? To otkriva hoćete li se obogatiti
Koje boje vam je novčanik? To otkriva hoćete li se obogatiti

U Indiji crvena boja predstavlja čistoću, plodnost i prosperitet. Zato indijske mladenke tradicionalno nose crveno na svom vjenčanju.
Crvena simbolizira strast, uzbuđenje, akciju, ljubav i opasnost u zapadnjačkim kulturama.

Povezuje se i s komunizmom, a u Africi crvena označava smrt. S druge strane, u Egiptu se smatra srećom. U Iranu također simbolizira sreću, ali i hrabrost.

Crna

U raznim kulturama crna boja predstavlja sofisticiranost i formalnost, kao i smrt, zlo, tugu, magiju, bolest i misterij. Na Bliskom Istoku, može predstavljati i ponovno rođenje i tugovanje. U zapadnjačkoj kulturi crna boja se tradicionalno nosi na sprovodima.

U Africi je crna boja simbol zrelosti i muškosti.

Bijela

U mnogim azijskim zemljama bijela boja predstavlja smrt i tugu, koja se tradicionalno nosi na sprovodima. U zapadnjačkoj kulturi simbolizira eleganciju, mir i čistoću, a bijelo tradicionalno nose mladenke.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

15:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku