Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Značenje dragog kamenja prema mjesecu rođenja

None Foto: Fotolia 5

Od davnina se vjeruje da svaki mjesec u godini ima svoj dragi kamen. Njihova svojstva se smatraju ljekovitima, ali i dobrima za zdravlje duha

Svaki mjesec u godini, prema vjerovanjima brojnih kultura, ima svoj dragi kamen. Skupocjeni kristali i dragulji simboliziraju određeni mjesec prema njihovoj karakteristici, a smatraju se i moćnima zbog svojih iscjeliteljskih svojstava. Drago kamenje nerijetko se povezuje i s horoskopskim znakovima. No svaki dan rođenja prema astrologiji ima svoj dragi kamen, pa ako je kamen mjeseca i kamen vašeg datuma rođenja isti, smatra se da on pojačava i uzemljuje određene energije. Mjesec siječanj za dragi kamen ima crveni granat. Granat se može pronađi u raznim bojama, no duboka crvena boja po kojoj je kamen i dobio ime potječe od latinske riječi granatus, što znači grain na englelskom, odnosno zrno. Pri tom se misli na sočne sjemenke nara. Tijekom stoljeća crveni granat krasio je bogataše i moćnike.
Dugo se smatralo da uspješno liječi bolesti krvnožilnog sustava, temperaturu, upale te da sprečava depresiju. Vjeruje se da nošenje crvenog granita potiče kreativnost, hrabrost i uravnoteženost, no najsnažnija moć koju ima je poticanje strasti. Ovaj dragi kamen učvršćuje i ljubav, ozbiljne veze te vjernost. Također simbolizira vječno prijateljstvo. Budući da je riječ o tvrdom kamenu, može se nositi u svakoj prigodi i svaki dan.

VELJAČA - AMETIST
Boje ametista kreću se od nježne boje lavande do jarke ljubičaste, a ametist u jarkoj boji smatra se najvrjednijim. Stari Grci smatrali su ametist kamenom trijeznosti, a onaj koji ga je nosio nije se mogao otrovati alkoholom. Tijekom povijesti često je bio simbol religije, žalosti i celibata. Budisti vjeruju da donosi mir i spokoj tijekom meditacije, a smatra se i da ublažava anksioznost.

OŽUJAK - AKVAMARIN
Akvamarin odgovara vodenom horoskopskom znaku Ribama. Stari Rimljani smatrali su ga kamenom boga Neptuna, zaštitnika mora. Budući da ima boju mora, vjeruje se da poput vode, pruža osjećaj mirnoće. Vjeruje se da ublažava tjeskobu, smiruje živčani sustav i poboljšava raspoloženje. Pripisuje mu se i liječenje zubobolje, grlobolje boli u trbuhu i poremećaja jetre.

TRAVANJ - DIJAMANT
Stari Grci dijamante su smatrali suzama bogova. Nerijetko se smatra savršenstvom jer svojim izgledom i neuništivošću simbolizira jaku volju, snagu, moć i ljepotu. Nošenje dijamanta potiče hrabrost, nadu i velikodušnost čovjeka koji ga nosi, a u srednjem vijeku se vjerovalo da ima moć u borbi protiv zlih sila. Danas je simbol ljubavi i obećanja vječne odanosti.

SVIBANJ - SMARAGD
Julije Cezar skupljao je smaragd jer je vjerovao da ima iscjeliteljska svojstva. Inke i Maje koristili su ga u religioznim ritualima. Danas je smaragd teško pronaći pa je i puno skuplji od dijamanta. Smaragd je simbol ponovnog rođenja i smatra se da u sebi sadrži životnu dobrotu. Donosi mir, harmoniju, ljubav, vjernost i dobro bogatsvo. Smatra se da liječi bolesti srca, pluća, vid, limfne žlijezde i da jača imunitet.

LIPANJ - BISER
Tijekom povijesti, brojne kulture vjerovale su da su biseri mjesečeve suze. Budući da ih se uzgaja organski smatra se da pomažu onome koji ih nosi da budu u kontaktu s prirodom i žive jednostavnim životom. Biseri potiču i mudrost, smirenost, dostojanstvo, poštenje i darežljivost. Smatra se da biseri iz mora liječe bolesti trbuha i želuca te da sprečavaju čir. Djeluju umirujuće.


Komentiraj, znaš da želiš!