Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Znakovi bolesti: Manjak mokrih pelena može značiti dehidraciju

Znakovi bolesti: Manjak mokrih pelena može značiti dehidraciju

Novorođenče ne smije odbijati hranu, bljuckati zeleno, a temperatura viša od 38 stupnjeva problem je baš kao i ona niža od 36. Siguran znak za hitan odlazak liječniku je nepravilno disanje

VIDEO

Prvih nekoliko dana kod kuće s novorođenčetom mogu biti pomalo zastrašujući. Iako vam je sve novo, neki su znakovi sigurni pokazatelj da biste ipak trebali posjetiti liječnika.

Bebe imaju slab termoregulacijski sustav, no treba obratiti pažnju učini li vam se da je koža pretopla ili prehladna. Sve iznad 38 stupnjeva za bebu je znak da se trebate javite liječniku. Temperatura ispod 36 stupnjeva također je razlog za brigu.

Novorođene bebe ne bi smjele odbijati hranu, posebno ako je prošlo dva do tri sata od posljednjeg hranjenja. Primijetite li da je beba bezvoljna i gubi na težini, javite se liječniku.

Majka ostala šokirana kad je skinula djevojčicu nakon jaslica
Majka ostala šokirana kad je skinula djevojčicu nakon jaslica

- Također, provjerite bebine pelene. Ako se broj mokrih pelena smanji, moglo bi se raditi o dehidraciji - savjetuje pedijatrica Janelle Aby.

Ako bebina koža ili oči postanu jako žute, radi se o žutici. Žutica se javlja kad se u bebinu krvotoku nalazi povišena razina bilirubina, žutog pigmenta.

- Iz organizma se izlučuje kroz jetru, odnosno putem žuči, a kod novorođenih beba jetra ponekad ne funkcionira od početka, pa je posljedica nakupljanje bilirubina u krvi, odnosno žutica - govori pedijatrica.

Roditeljima dala kćer i odselila zbog karijere: 'Uopće ne žalim'
Roditeljima dala kćer i odselila zbog karijere: 'Uopće ne žalim'

U blagim slučajevima žutica može proći sama od sebe uz puno hranjenja, ali kod ozbiljnijih slučajeva, bebe trebaju proći kroz terapiju. Dva simptoma na koje pedijatri upozoravaju su zeleno bljuckanje (što može biti znak crijevnih problema) i krv gotovo svugdje, uključujući stolicu, bljuckanje i područje oko pupka. U tim slučajevima bebu odmah treba pregledati. Bljuckanje samo po sebi nije problem ako dijete dobiva na težini. Iako izgleda da su izbacili iz sebe sve što su pojeli, ono što je ostalo najčešće je i dovoljno. Zabrinuti se treba ako dijete bljucka i sat-dva nakon obroka i uz to povraća veću količinu mlijeka, osobito ako je u mlazu. Nepravilno disanje također je uvijek znak da treba hitno posjetiti pedijatra.

Loše oralno zdravlje kod djece može uzrokovati srčane bolesti

Djeca koja imaju karijes i bolesti desni imaju veći rizik za razvoj srčanih i moždanih udara u kasnijoj dobi, pokazuje istraživanje.

Finski znanstvenici su pregledali 755 djece 1980. kad su imali prosječno osam godina te ih pratili do 2007. kako bi vidjeli koliko ih je razvilo faktore rizika za srčane i moždane udare poput povišenoga krvnog tlaka, povišenoga kolesterola, povišenog šećera u krvi i promjena krvnih žila. Istraživanje je objavljeno u časopisu JAMA Network Open. Samo 4,5 posto nije imalo nikakve pokazatelje oralnih bolesti, 38 posto imalo je tri znaka, a 24 posto sva četiri znaka (krvarenja desni, karijes, ispune ili džepići oko zuba). Djeca s jednim znakom oralne infekcije imala su 87 posto veće izglede za zadebljanje arterijskih stijenki, a djeca sa sva četiri simptoma imala su 95 posto veće izglede za razvoj te vrste oštećenja arterija.

NEMOGUĆE IM JE ODOLJETI: Ovi horoskopski znakovi su najzgodniji i najviše seksi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku