Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Znakovi ovulacije: Poveća vam se libido, parfemi vam smrde...

Znakovi ovulacije: Poveća vam se libido, parfemi vam smrde...

Bilo da pokušavate ostati trudni ili ne, ovo su prvi znakovi ovulacije koji vam mogu pomoći da upoznate svoje tijelo. Evo koje vam se sve promjene mogu dogoditi u tom periodu

VIDEO

1. Grčevi u trbuhu

Grčevi u trbuhu možda su jedan od najčešćih simptoma ovulacije. Neke žene to imaju oštre grčeve na jednoj strani trbuha, dok ih druge pak uopće nemaju. To je razlog zašto pokušati ne zatrudnjeti može biti izazov korištenjem samo kalendara ciklusa, posebno ako vam mjesečnice nisu točne u dan. Blagi grčevi obično se događaju u donjem dijelu trbuha i na jednoj strani zdjelice, na istoj strani s koje se oslobađa jajašce.

Fotolia

2. Osjetljive dojke

Bol u dojkama, a također i bol u bradavicama, smatra se sekundarnim simptomom ovulacije. Reproduktivni hormon progesteron potiče grudi da počnu zadržavati tekućinu, zbog čega se malo povećaju. To često dovodi do bolova, i posebno osjetljivosti grudi. Iako je česta među mnogim ženama, osjetljivost grudi i nije najbolji način za određivanje ovulacije jer može biti i simptom PMS-a.

3. Nadutost

Dreamstime

Povećanje razine progesterona uzrokuje ne samo da grudi zadržavaju vodu, već i ostatak tijela. Ovo zadržavanje tekućine često rezultira neugodnim nadimanjem, posebno u predjelu trbuha. Ako imate problema s nadutosti, možete si pomoći tako što ćete ograničiti unos kofeina i premjestiti veće obroke u onaj raniji dio dana kada je probavni sustav aktivniji..

4. Promjene u tjelesnoj temperaturi

Temperatura se neće toliko drastično promijeniti da ćete trebati obući džemper, ali ako pratite tjelesnu temperaturu u svrhu trudnoće, vidjet ćete vrlo suptilan pomak. Većini žena se pokazuje mjerljivi pad tjelesne temperature neposredno prije ovulacije, nakon čega slijedi blagi porast neposredno nakon ovulacije. Praćenje temperature odmah ujutro svakog dana (prije nego što uopće ustanete iz kreveta) može biti dobar način da se utvrdi je li došlo do ovulacije.

Prednosti i mane kontraceptiva koje žene često upotrebljavaju
Prednosti i mane kontraceptiva koje žene često upotrebljavaju

5. Povećani libido

Jeste li ikad doživjeli nagli porast seksualnog nagona u određeno doba u mjesecu? To je jedan od glavnih simptoma ovulacije. Jedno istraživanje pokazalo je da se tijekom ovulacije događa porast seksualne aktivnosti za 24 posto. Ovakav porast libida može se pripisati velikom porastu hormona testosterona, koji također može biti posljedica izbijanja akni u ovo doba mjeseca. Ako želite zatrudnjeti najbolje je pratiti ciklus i držati ove simptome ovulacije na umu.

6. Lagano krvarenje

Krvarenje također može biti i jedan od simptoma ovulacije. Tijekom ženskog ciklusa, dva hormona pokreću ciklus - estrogen tijekom rane polovice, a progesteron tijekom druge polovice. Kako ciklus odmiče, progesteron djeluje na izgradnju debelog zida na maternici, a zatim se on oslobađa tijekom menstruacije ako jaje nije implantirano. Neke žene imaju male ružičaste ili smećkaste mrlje krvi tijekom ovulacije jer proizvodnja progesterona nije dovoljno visoka da sluznica ostane netaknuta. Ako češće uočite takve promjene, najbolje bi bilo da posjetite svojeg ginekologa.

7. Promjena u vaginalnom pražnjenju

Ovaj ključni simptom ovulacije događa se svim ženama. Tijelo tada razrjeđuje svoje, obično gušće vaginalne tekućine, kako bi ju pripremio za moguće začeće. Razrjeđivanjem tekućina tijelo stvara idealne uvjete za spermu da može bolje putovati do oslobođenog jajašca. Žene znaju da dolazi do ovulacije kada vagina izlučuje glatku ili sklisku tekućinu bistre konzistencije, obično nalik sirovom jajetu. Najčešće će tijelo proizvesti najveću količinu ove tekućine točno na dan ovulacije, zbog čega vam može dobro doći praćenje vašeg tijela ako pokušavate začeti.

Tajne zdravlja: Noću na toalet idite s jednim okom zatvorenim
Tajne zdravlja: Noću na toalet idite s jednim okom zatvorenim

8. Pojačani osjet mirisa

Ovo je definitivno jedan od 'čudnih simptoma', kojeg većina žena vjerojatno nije svjesna. Znanost to ne može objasniti, ali jedno istraživanje iz 2013. godine otkrilo je da se mirisi u ovom periodu pooštravaju, a posebno su osjetljiviji na miris mošusa i muških feromona oko lutealne faze ciklusa, odmah nakon ovulacije.

Fotolia

9. Promjena na grliću maternice

Neki simptomi ovulacije mogu biti gotovo neprimjetni. Obično će se za vrijeme ovulacije grlić maternice malo otvoriti kako bi sperma lakše putovala do jajašca. Možete izmjeriti grlić maternice tako da umetnete dva prsta u vaginu i primijetite što osjećate tijekom mjeseca. Kako se ovulacija približava, primijetiti ćete omekšavanje ili lagano otvaranje tog područja.

ŠOKANTAN RAZLOG: Evo zašto Meghan Markle uvijek ima istu pozu u javnosti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje