Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Znamo zašto nam trava kod susjeda uvijek izgleda zelenija

Znamo zašto nam trava kod susjeda uvijek izgleda zelenija

Ni najkvalitetnija vrsta trave ne uspijeva bez odgovarajuće njege, dok se i ‘lošije’ vrste mogu pretvoriti u prekrasan travnjak ako se on redovito i stručno održava, kažu stručnjaci iz Hortikulture Ćustić

VIDEO

Kultura travnjaka svakim je danom sve bolja. Ljudi žele njegovani travnjak i spremni su investirati, pogotovo uz nove stambene objekte, urbane vile, kao i turističke i rekreacijske objekte i sadržaje , kaže magistar inženjer hortikulture Srećko Ćustić, vlasnik tvrtke  Hortikultura Ćustić.

Trava se sije u jesen, najbolje u rujnu, iako nije rijetko da se sije i u proljeće.

- U smjesi treba biti više vrsta trava jer svaka vrsta bolje podnosi neke uvjete - vrućinu, vlagu i sl. Tako je manja šteta koja nastaje na travnjaku - kaže Martina Ljubičić, inženjer agronomije, tehnolog za proizvodnju travnog busena i izvedbu travnjaka iz Hortikulture Ćustić.

Jedan od najvažnijih preduvjeta za gust travnjak, uz ishranu i zalijevanje, je redovita košnja, ističu stručnjaci.

Dom očistite limunom te tako sačuvajte svoje zdravlje i okoliš
Dom očistite limunom te tako sačuvajte svoje zdravlje i okoliš

Tijekom proljeća i jeseni kosi se do dva puta tjedno, a ljeti, kad se zbog vrućine uspori rast trave, jednom tjedno. Zimi se u kontinentalnim krajevima ne kosi uopće, a u mediteranskim po potrebi.

- Nikad se ne kosi ujutro, mokru, rosnu travu ili po kiši. Kosi se spiralnom kosilicom, a ako nema koš za sakupljanje trave, treba je nakon košnje ukloniti s travnjaka - kaže Martina Ljubičić.

I zbog kosilice i zbog travnjaka najbolje je kositi kasnije popodne ili predvečer, kad je trava potpuno suha. Sportski tereni kose se niže, a kućni i parkovni travnjaci na nešto veću visinu, oko 3-4 cm.

- Kad trava naraste 10 ili maksimalno 15 centimetara, vrijeme je za košnju. Naraste li više od 20 centimetara pa je skratite na idealna četiri, uništit ćete travnjak. Tad treba kositi jednu trećinu ili na pola, pa sljedeći dan na idealnu visinu (ili u sljedećih nekoliko dana po nekoliko centimetara). Inače nastaje strnište - kaže Martina.

Pazite i da na kosilici noževi budu naoštreni jer tupi nož će potrgati vlati. Bolje je imati kosilicu s jačim motorom i više okretaja. Flaksericom nikad ne kosite travnjake. Ona je za ekstenzivne travnjake ili čišćenje korova na pločnicima.

- Otkos se uklanja s travnjaka jer može stvoriti nepropusni sloj na površini tla, pa trava ne može disati, a stvaraju se i gljivice. Nekad je sitni otkos dobro na travnjaku ostaviti ljeti, kad je velika žega - objašnjava Ćustić. 

Važna je i gnojidba. Naime, trava iz tla vuče hranjive tvari, pa se svakim otkosom tlo iscrpljuje.

- Preporuka je da se travnjak gnoji češće, manjim količinama gnojiva, barem jednom mjesečno. Treba se pridržavati uputa proizvođača jer, ako se travnjak gnoji previše ili nestručno rasipava, može se napraviti više štete nego koristi - ističe Ljubičić.

Uz pravilnu njegu travnjaka manje su šanse i za razvoj biljnih bolesti. Ako se one ipak pojave, moguće je koristiti fungicide protiv gljivičnih bolesti. No možete ih spriječiti redovitim gnojenjem jer travnjak je tad otporniji. Teško je naći fungicide baš za travnjake, pa se koriste sredstva za žitarice (pšenica, ječam, raž) jer i one spadaju u porodicu trava, pa ih napadaju slične bolesti, kaže sugovornica.

Važno je i zalijevanje noću, navečer poslije 22 sata ili rano ujutro, kad se temperatura spusti.

Nemate dovoljno sunca u vrtu? Posadite povrće koje voli sjenu
Nemate dovoljno sunca u vrtu? Posadite povrće koje voli sjenu

- Tlo (zemlja) nikad se ne smije do kraja posušiti, pa treba pratiti razinu vlage tla i korigirati visinu košnje. Kad je trava viša, manje je isušivanje, iako nije dobro ni da je trava previsoka. Više puta dnevno zalijeva se jedino kad se postavi gotovi travni busen, a nikad se ne zalijeva po vrućini. Simulirajte kišu i ne prskajte šmrkom - savjetuje agronomkinja te dodaje da vrijeme između zalijevanja ovisi o prilikama i terenu.

- Za učestalost zalijevanja nema standardnih pravila jer na travnjacima nisu isti uvjeti. Na pjeskovitim i propusnim tlima se zalijeva češće, a u uvjetima veće zračne vlage ili obilnije rose manje. Sve češće se na travnjake ugrađuju automatski sustavi za zalijevanje - dodaje sugovornik.

Očistili more oko Dubrovnika: Izvadili stare gume, ležaljke...
Očistili more oko Dubrovnika: Izvadili stare gume, ležaljke...

Na što treba pripaziti:

1. Učestalost košnje

Ako želite gust i čvrst travnjak, treba kositi do dva puta tjedno i ne dopustiti da trava preraste više od 10 cm.

2. Djetelina

Smatra se korovom iako netko voli da “popunjava” travnjak. Znak je da je on neodržavan i da mu nedostaje gnojiva.

3. Visina košnje

Optimalna visina za većinu trave je 3-4 cm. Ljeti je u vrijeme velikih vrućina poželjno da je viša - može se kositi na 5 cm.

4. Valjanje

Travu treba povremeno povaljati, pogotovo nakon zime. Za to se koriste valjci težine do 750 kg. Hodajte po travi što češće.

5. Zažutio se?

Ako se na nekim mjestima zažuti ili prorijedi, moguće je da su ga napale biljne bolesti, pa treba upotrijebiti zaštitna sredstva.

 

 

 

DOMAĆA ZVIJEZDA ISKRENO O PROŠLOSTI: Živjela sam u smeću i spavala po cijele dane

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam
ZA BRŽI GUBITAK KILOGRAMA

Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam

Osim što doprinosi gubitku viška kilograma, ova mješavina kavi daje odličnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna. Donosimo vam i recept za dodatak kavi koji će vas napuniti energijom