Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Znanost tvrdi da ljubav na prvi pogled ne postoji: To je požuda

Svi smo čuli za ljubav na prvi pogled. I dok neki ljudi vjeruju u nju, skeptici tvrde da je ona nemoguće i da ljubav treba 'graditi', a znanost je na njihovoj strani

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of the International Association for Relationship Research, ljubav na prvi pogled je gotovo uvijek 'snažna početna privlačnost' odnosno požuda. U studiji je sudjelovalo 200 ispitanika koji su išli na dogovorene spojeve nakon kojih su anketarima pričali kakvu su vrstu privlačnosti osjećali prema svom partneru, za svaki susret. 

Gorana Gregl NAŠ RAJ U BLATUŠI 'Muž i ja kuću smo sagradili od gline koju smo ovdje iskopali'

Istraživanje je bilo podijeljeno u tri faze: internetska anketa, laboratorijska studija i susreti uživo, koji nisu trajali duže od 90 minuta. Nakon spoja, sudionike su pitali jesu li osjetili nešto poput ljubavi na prvi pogled i u kojoj mjeri im je druga osoba bila fizički privlačna. Ljubavne komponente koje su se mjerile su bile: intimnost, predanost i strast.

Foto: 123RF

Samo 32 ispitanika je reklo da je osjetilo ljubav na prvi pogled. U svih 49 puta, koliko su rekli da su osjetili ljubav na prvi pogled,  najzastupljenija ljubavna komponenta je bila privlačnost, a ključne komponente kao što su intimnost i predanost su nedostajale.

Close-up of beautiful woman in satin pajamas sleeping peacefully PREPORUČUJU IH STRUČNJACI Četiri tehnike koje pomažu da zaspete za samo jednu minutu

U istraživanju je sudjelovalo 60 posto žena, ali ljubav na prvi pogled su uglavnom doživjeli samo muškarci. Ono što je najzanimljivije je činjenica da nijedan doživljaj ljubavi na prvi pogled nije bio uzajaman, prenosi  Reader's Digest.

Komentari (36)
  • Postoji i ljubav na prvi pogled i ljubav na prvu rijec,na prvi glas :)) Kad u momentu osjetis nesto,i to nesto moze biti i obostrano u tom momentu,znaci ljubav se javi na obje strane :) Pa poslije kamo to odvede :))

    30. 8. 2019,   17:08
  • .....zaljubljenost je kemijski proces......

    30. 8. 2019,   16:54
  • mislim da postoji "ono nešto" na prvi pogled, a o nama ovisi što će od toga biti: ljubav, sex, avantura ili pak ništa.

    31. 8. 2019,   09:49