Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Znanstvenici izumili kapu koja potiče rast kose kod muškaraca

Inženjer Xudong Wang i njegovi kolege izumili su kapu koja s električnim impulsima potiče rast kose. Uređaj je isproban na ocu jednog od izumitelja i pokazao se učinkovitim

Znanstvenici se nadaju da će se 'kapa za vlasište' s ugrađenim flasterom koji sam proizvodi električnu energiju uspješno boriti protiv ćelavosti. Ispitivanje ovog uređaja započelo je s ćelavim ocem jednog od istraživača. Uređaj se pokazao se učinkovitim, odnosno pomogao mu je da ponovo obnovi kosu u roku od mjesec dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Drugi pokusi na štakorima također su davali učinkovite rezultate, ako ne i bolje od lijekova koji se koriste za liječenje od gubitka kose. Pogotovo zato jer nisu primijećene nuspojave.

Kapa radi tako da flaster širine 1 mm šalje električne impulse na vlasište kada je pokrenut pokretom i tako potiče proizvodnju prirodnih kemikalija za rast kose u koži.

Istraživači sa Sveučilišta Wisconsin tvrde da su električni impulsi nježni i da ih nije neugodno podnositi.

Foto: Dreamstime

Inženjer Xudong Wang i njegovi kolege stvorili su flaster s električnim tretmanom koji se proučavao i koristio godinama. Također, Wang je testirao flaster na svom ocu, koji je bio ćelav već nekoliko godina.

- To mu je pomoglo da mu izraste puno novih vlasi nakon samo mjesec dana tretmana - rekao je. Mali pokreti glave tijekom uobičajene dnevne aktivnosti trebali bi biti dovoljni za pokretanje uređaja.

Flaster, načinjen od fleksibilnog komada plastike, vibrira elektricitetom kada osjeti kretanje tijela. Materijali unutar plastičnog flastera proizvode električni naboj kad dođu u kontakt i trljaju se zajedno.

Flaster je u eksperimentu bio pričvršćen na leđa štakora koji su bili obrijani u laboratoriju. Dlaka im je rasla brže nego na drugim dijelovima kože na koje su znanstvenici primijenili standardne tretmane protiv ćelavosti.

Kod štakora koji nemaju dlaku zbog genetskog nedostatka flaster je uzrokovao rast kose od 2 milimetra. Gustoća kose također je tri puta veća za područja tretirana flasterom od onih koja su tretirana minoksidilom ili placebom.

Istraživači su zatim proučavali kožu miševa pod mikroskopom kako bi ispitali koji su to biološki mehanizmi koji pokreću rast kose. Otkrili su da otpuštanje prirodnih kemikalija potiče rast kose, kao što su faktor rasta keratinocita i faktor rasta vaskularnog endotela.

Budući da se miševi bez dlaka smatraju dobrim odrazom ćelavih muškaraca, Wang je uvjeren da će djelovati i kod muškaraca.

Foto: Pinterest

Ipak, nema mnogo nade za one koji su ćelavi dugi niz godina jer flaster djeluje samo kod muškaraca koji su nedavno izgubili kosu. To je zbog toga što uređaj reaktivira folikule koje su uspavane, umjesto da stvara nove.

Wang smatra da bi nošenje kape nekoliko sati dnevno trebalo biti dovoljno za postizanje rezultata, ali ona neće raditi dok osoba spava.

Gubitak kose utječe na oko 25 posto muškaraca do navršene 25 godine, a jedno od sredstava za poticanje njenog rasta je minoksidil koji može biti losion ili pjena, a zaustavlja nasljedni gubitak kose te je on najčešći lijek za gubitak kose koji koriste muškarci i žene.

PLEME TSIMANE Imali su najzdravija srca, ali onda smo im dali rafinirana ulja

No moguće je da tretman njime neće pomoći svima čak ni nakon višemjesečnih pokušaja, a može imati nuspojave poput glavobolje ili niskog krvnog tlaka.

Drugi popularni tretman je finasterid, kojeg mogu koristiti muškarci samo na recept. Djeluje tako da smanjuje količinu muškog spolnog hormona dihidrotestosterona (DHT), što može uzrokovati simptome poput gubitka spolnog nagona ili poteškoća s ejakulacijom, piše Daily Mail.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (17)
  • nece to onima bez kose biti od velike pomoći

    1. 10. 2019,   21:25
  • Nakurnjak sa istom tehnologijom je trenutno u testiranju....

    30. 9. 2019,   18:08
  • Zene vise vole celavce,tak da hvala,ne treba!!!

    30. 9. 2019,   17:13