Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Znanstvenici izumili kondome za veće zadovoljstvo i zaštitu

Znanstvenici izumili kondome za veće zadovoljstvo i zaštitu

'Metoda koja produljuje trajanje podmazivanja kondoma poboljšala bi mnoga seksualna iskustava i potencijalno povećala upotrebu kondoma. Samo-podmazujući kondom stvara 53 posto manje trenja...'

VIDEO

Znanstvenici su stvorili samo-podmazujući kondom koji postaje klizav tijekom seksa.

Novo razvijena kontracepcija prilikom dolaska u dodir s tjelesnim tekućinama izlučuje mazivo, koje ostaje sklisko za 1000 seksualnih 'potisaka', pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu u Bostonu.

Nadaju se da će kondomi ovako postati privlačniji, i tako smanjiti broj neplaniranih trudnoća i prenošenje spolno prenosivih bolesti. 

- Metoda koja produljuje trajanje podmazivanja kondoma poboljšala bi mnoga seksualna iskustava i potencijalno povećala upotrebu kondoma - napisali su istraživači.

Znanstvenici su premazali kondom sa supstancom koja prilikom dodira s tjelesnim tekućina postaje skliska. Oni tvrde da se potom između supstance i kondoma stvaraju jake kemijske veze koje produljuju lubrikaciju na kondomu, piše Daily Mail.

Znanstvenici su testirali tu novu supstancu na površini sličnoj koži što je pokazalo koliko se trenja stvara i usporedili podatke s trenjem običnog kondoma. Ovo istraživanje je podržala i Fondacija Billa i Melinde Gates.

Rezultati su pokazali da samo-podmazujući kondom stvara 53 posto manje trenja od običnog kondoma. Istraživanje je također pokazalo da korištenje lubrikanta s običnim kondomom smanjuje trenje za 55 posto, ali mnogo ljudi ne voli koristiti lubrikant jer ga smatraju neurednim i ljigavim te da vrijeme potrebno da se primjeni negativno utječe na seksualnu želju.

Nakon čak 1000 potisaka samo-podmazujući kondom je još uvijek bio sklizak. S druge strane, obični kondom na kojeg je stavljen lubrikant na bazi vode se počeo sušiti nakon samo 600 potisaka. 

- Seks koji prosječno traje nešto više od 5 minuta inače podrazumijeva između 100 i 500 potisaka, što je između 19 i 100 puta u minuti - napisali su znanstvenici.

Istraživači, na čelu s Benjaminom Cooperom, također su pitali 33 odrasle osobe da li vole koristiti kondom tijekom seksa te koja vrsta kondoma im je draža - klasični ili samo-podmazivi.

Oko 70 posto ispitanika je napisalo da je samo-podmazivi kondom 'puno' skliskiji od onih standardnih. A svi ispitanici su potvrdili da im je draža nova vrsta kondoma. Njih 55 posto je reklo da bi češće koristilo kondome kad bi imali svojstvo samo-podmazivanja, istraživanje je objavljeno u časopisu Royal Society Open Science.

Točke strasti: 13 erogenih zona koje morate prestati ignorirati
Točke strasti: 13 erogenih zona koje morate prestati ignorirati

- Malo je ljigav kad se suh stavlja, ali u prisutnosti vode ili tjelesnih tekućina postaje stvarno gladak - izjavio je profesor Mark Grinstaff.

- Trebate samo malo tekućine kako biste ga aktivirali - dodao je.

Nova istraživanja koja bi trebala odgovoriti na pitanje koji brend kondoma je najbolji i najizdržljiviji bi trebala početi početkom 2019. godine. A tvrtka povezana sa Sveučilištem planira proizvesti samo-podmazivi kondom i staviti ga na tržište. Još nije dostupan podatak kad bi se samo-podmazujući kondom mogao naći na tržištu.

Masturbacija vam može pomoći kod grčeva, stresa i nesanice
Masturbacija vam može pomoći kod grčeva, stresa i nesanice

- Jedva čekamo ovu inovaciju da se pojavi na tržištu. Vjerujemo da će potaknuti ljude da češće koriste kondome - izjavila je Bekki Burbridge, voditeljica dobrotvornog društva koja se bavi spolnim zdravljem. 

- Kondomi su jedina metoda zaštite u seksu koja istovremeno sprječava neželjenu trudnoću i spolno prenosive bolesti i zbog toga je bitno da su ljudima ugodni za korištenje - dodala je.

Kako funkcioniraju samo-podmazivi kondomi?

Klasični kondomi od lateksa su premazani supstancom HEA/BP i polivinilpirolidonom, koji postaje sklizak kad dođe u dodir s tekućinama. Voda je ključni sastojak svih tjelesnih tekućina, poput onih koje se nalaze u vagini. Kad se kondom otvori i dođe u dodir sa svjetlom stvaraju se jake kemijske veze između kondoma i supstance. Te jake kemijske veze omogućuju kondomu da ostane sklizak do 100 potisaka tijekom seksualnog odnosa. 

ISPOVIJEST DJEVICE: 'Drugi su mi se rugali što još uvijek nisam imala seksualno iskustvo s ovoliko godina, ali mene nije briga!'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja