Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Znanstvenici stvorili kravu koja proizvodi antialergijsko mlijeko

None Foto: AFP/Pixsell 3

Gotovo tri posto dojenčadi alergično je na beta-laktoglobulin iz kravljeg mlijeka, a znanstvenici su genetskim modifikacija uspjeli stvoriti mlijeko bez tog proteina

Novozelandski znanstvenici genetski su modificirali kravu koja proizvodi mlijeko bez beta-laktoglobulina, proteina na koji su neki ljudi alergični, piše Time Healthland. Poremetili su proizvodnju proteina, tako da su u kravlji DNK uz pomoć metode RNK interferencije dodali ekstra genetski materijal. Rezultat je bilo tele Daisy rođeno bez repa, no znanstvenici tvrde kako to najvjerojatnije nije posljedica genetskih modifikacija. Kako još uvijek nije bilo oplođeno, tele je primilo hormonalnu terapiju i proizvelo je mlijeko bez beta-laktoglobulina, piše BBC

Gotovo tri posto dojenčadi alergično je na kravlje mlijeko u prve tri godine života, osobito na beta-laktoglobulin, a isti taj protein uzrokuje alergijsku reakciju kod 13 do 76 posto odraslih. 

- Nema nikakvog rizika da je mlijeko otrovno, jer da jest životinja bi već bila mrtva. Najbitnije je sada da znanstvenici dokažu da učinak genetske modifikacije traje čitav životni vijek svake krave te da se prenosi s generacije na generaciju - istaknuo je profesor Keith Campbell, član tima koji je klonirao ovcu Dolly. 

Tehnikom RNK interferencije mogli bismo osim antialergijskog mlijeka stvoriti i stoku otpornu na razne bolesti, istaknuo je voditelj istraživanja Stefan Wagner sa Sveučilišta Waikato.

Drugi stručnjaci dodali su da postoje drugi načini da se odstrani beta-laktoglobulin iz kravljeg mlijeka, no da je tada mlijeko dosta gorko. 

Komentari (9)
  • upravo rade na novoj vrsti koja će dati burek sa sirom i jogurt light

    3. 10. 2012,   14:16
  • jede samo ambroziju

    3. 10. 2012,   16:21
  • Uskoro ćemo dobiti kravu koja izbacuje mlijeko u kapsulama ili tabletama, kao što gledamo u filmovima, na tanjuru 2, 3 kapsule i to je to za cijeli dan :)

    3. 10. 2012,   14:41