Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Znanstvenici su proizveli 'živi' materijal koji ima metabolizam

Znanstvenici su proizveli 'živi' materijal koji ima metabolizam

Koristeći DNK materijal, inženjeri iz New Yorka stvorili su stroj koji ima tri osobine živog bića, a nadaju se da će u budućnosti stroj samostalno moći tražiti hranu i vodu te reagirati na podražaje

VIDEO

Inženjeri sa Sveučilišta Cornell u New Yorku stvorili su umjetni materijal koji ima tri ključne osobine živog bića - metabolizam, rast i organizaciju. Metabolizam je skup kemijskih procesa koji pretvaraju hranu u energiju potrebnu za održavanje na životu, rast označava izgradnju tijela i povećanje volumena tijela, a organizacija je osobina prema kojoj je tijelo živih organizama građeno od jedne ili više stanica, koje su osnovne jedinice života. Takav podvig uspjeli su izvesti korištenjem DNK kako bi napravili strojeve iz biomaterijala koji bi imali karakteristike živih organizama.

Procesom koji su nazvali DASH, što označava "DNA-based Assembly and Synthesis of Hierarchical materials", znanstvenici su napravili DNK materijal koji ima metabolizam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cilj znanstvenika nije bio stvoriti novi oblik života, već stroj s prirodnim karakteristikama.

- Ne stvaramo nešto što je živo, nego materijale koji su puno sličniji živim organizmima nego što je ikada prije viđeno - rekao je Dan Luo, profesor biološkog i ekološkog inženjerstva.

Glavna inovacija je programirani metabolizam koji je kodiran u DNK materijal. Upute za metabolizam i autonomnu regeneraciju omogućuju materijalu da samostalno raste.

Hrvatski robot će podučavati djecu u školama diljem svijeta
Hrvatski robot će podučavati djecu u školama diljem svijeta

U svome radu, znanstvenici su metabolizam opisali kao sustav kojim se "materijali koji sadrže život autonomno sintetiziraju, sastavljaju, raspršuju i dekomponiraju na kontrolirani, hijerarhijski način uz pomoć bioloških procesa".

Da bi nastavio živjeti, živi organizam mora biti u stanju generirati nove stanice, dok odbacuje stare i otpad. To je proces koji su znanstvenici duplicirali pomoću DASH-a. 

Oni su osmislili biomaterijale koji mogu nastati samostalno iz nanostupanjskih građevnih blokova. Biomaterijal se prvo može rasporediti u polimere, a nakon toga u mezoskalne oblike.

DNK molekule u strojevima su duplicirane stotine tisuća puta, što je rezultiralo lancima ponavljajućeg DNK koji je po dužini bio svega nekoliko milimetara dugačak. Otopina s reakcijom ubrizgana je u poseban mikrofluidni uređaj koji je olakšavao biosintezu.

close up of scientist making test in lab

Taj se tok 'isprao' preko materijala što je rezultiralo da DNK sintetizira vlastite niti. Stroj je čak imao i vlastitu pokretljivost - prednji kraj je rastao dok se kraj repa smanjivao čime je on puzao prema naprijed. Ta je činjenica omogućila istraživačima da natječu dijelove materijala međusobno u 'utrci'.

- Dizajn je još primitivan, ali je pokazao na novi put u stvaranju dinamičnih strojeva iz biomolekula. Nalazimo se tek na prvoj stepenici izgradnje stvarnih robota s umjetnim metabolizmom. Umjetni metabolizam mogao bi pokazati nove granice robotike - objasnio je Shogo Hamada, voditelj i koautor članka te predavač i znanstveni suradnik u Luovom laboratoriju.

Veliko otkriće: Stanice mozga obnavljaju se nakon 90. godine
Veliko otkriće: Stanice mozga obnavljaju se nakon 90. godine

- Stvoreni materijal može preživjeti dva ciklusa sinteze i degradacije, ali istraživači smatraju da mu se dugovječnost može produžiti. To bi moglo dovesti do više generacija materijala što bi na kraju rezultiralo "samo-reproduktivnim strojevima" - rekao je Hamada.

On također predviđa da će se sustav moći samostalno evoluirati.

Inženjeri sada planiraju otkriti kako napraviti da materijal reagira na podražaje i da može samostalno tražiti svjetlo ili hranu. Također, žele da materijal bude u stanju izbjeći štetne podražaje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'