Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Znanstvenici tvrde: 'Plivanje i Tai Chi su najbolji za tijelo'

Znanstvenici tvrde: 'Plivanje i Tai Chi su najbolji za tijelo'

Plivanje se smatra savršenim vježbanjem jer pokreće sve mišiće u tijelu, a tai chijem se bave ljudi svih dobnih skupina jer mogu vježbati prema svojim potrebama i u svojem tempu

VIDEO

Ne morate istrčati maraton i podignuti na tone utega kako biste očvrsnuli cijelo tijelo. 

I-Min Lee, profesor medicine na Medicinskom fakultetu na Harvardu, smatra da je to preveliko opterećenje za naše tijelo pa preporučuje još pet vrsta treninga. Plivanje, tai chi, treninzi snage, hodanje i Kegelove vježbe su sportske aktivnosti koje stvaraju velike prednosti od gubitka težine i izgradnje mišića pa do zaštite srca i mozga te jačanja kostiju.

U zdravstvenom izvještaju Harvard Medical School pod nazivom ‘Starting to Exercisepreporučuju se neke od najboljih vježbi za tijelo, a to su plivanje, tai chi, trening snage, hodanje i Kegelove vježbe. U svemu tome su trajnost i motivacija ključni, no tai chi se osobito preporučuje starijim ljudima jer sami mogu odrediti tempo i brzinu izvođenja. 

Plivanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plivanje svakako možemo nazvati savršenim vježbanjem, stoji u izvješću s Harvarda. Osim rada gotovo svakog mišića u vašem tijelu, plivanje može povećati brzinu otkucaja srca i tako poboljšati zdravlje srca te zaštititi mozak od propadanja.

Može biti vježba bez previše opterećenja, a posebno je to dobro za ljude s artritisom jer ‘nose’ manje težine. 

- Kad redovito plivate od 30 do 45 minuta, borite se protiv depresije i stresa te tako poboljšavate raspoloženje - tvrdi Lee.

Tai chi

Tai chi je kineska borilačka vještina koja kombinira niz pokreta koji stvaraju jednu vrstu meditacije u pokretu. Vježbe se izvode polako, uz pažnju na dubokom disanju. Vježbači mogu vježbati u svojem tempu pa je tai chi dostupan svima - bez obzira na dob i razinu fizičke pripreme. 

- Tai chi je osobito dobra aktivnost za starije ljude jer vježba ravnotežu, važnu komponentu zdravlja i tjelesne kondicije koju gubimo dok starimo - kaže Lee.

Trening snage

U najosnovnijem treningu snage težina utega koristi se za stvaranje otpora gravitaciji. Ta težina može biti tijelo, utezi ili manšete. Istraživanja sugeriraju da, ovisno o pripremi, možete koristiti velike težine i mali broj ponavljanja ili lakše utege i više ponavljanja kako biste izgradili jače, čvršće mišiće.

Stručnjaci smatraju kako bi trening snage trebalo provoditi od dva do tri puta od četiri do pet dana treninga. Također, možete koristiti trening visokog intenziteta (HIIT), koji kombinira kardiovaskularne prednosti aerobnog treninga s treningom otpora. 

Hodanje

Jedna nedavna studija pokazala je da kod osoba od 60 do 88 godina hodanje 30 minuta četiri dana u tjednu kroz 12 tjedana ojačava regije u mozgu koje su povezane s gubitkom memorije. I pilot studija kod osoba s teškom depresijom zaključila je da samo 30 minuta laganog hoda na pokretnoj traci deset dana zaredom značajno može reducirati depresiju.

Ako trenutačno ne vježbate redovito, stručnjaci s Harvarda preporučuju da započnete s pješačkom rutom, odnosno laganim hodom od 10 do 15 minuta, pa nastavite u malo bržem tempu. 

Kegelove vježbe

Kegelove vježbe su važne i za muškarce i za žene jer pomažu jačanju skupine mišića zdjelice. Kako starimo, ti mišići - koji uključuju maternicu, mjehur, tanko crijevo i rektum - mogu početi slabiti.

No njihovo održavanje može imati važne prednosti od sprečavanja neugodnosti, ‘poput’ popuštanja mjehura pa do ‘puštanja vjetrova’, poručuje dr. Lee.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara