Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Znate li čemu služe ove crne točkice na staklu vašeg auta?

None Foto: Dreamstime

Takav uzorak je estetski prihvatljiviji jer nema naglih prijelaza. Međutim, čak ni točkice nisu samo za ukrašavanje. Njihova druga svrha, osim vizualnog učinka, je kontrola temperature

Na rubovima stakla u automobilima i autobusima često možemo vidjeti crnu liniju i iznad nje crne točkice. Negdje od 1950-ih na ovamo proizvođači automobila počeli su koristiti ljepilo kako bi prozor bio stabilan i to je bilo bolje rješenje od metalne podloge. Ljepilo je bilo sigurnije, ali ipak nije bilo estetski zadovoljavajuće.

Crna boja je zapravo keramička boja, a služi da sakrije ljepilo. Osim toga, boja je zapečena što znači da je neuništiva. Ono služi da drži prozor na mjestu i pritom skriva ljepilo. 

TERAPEUTSKA SVINJA Užasavate se letenja? Svinja LiLou je tu da vas riješi stresa

Što se tiče točkica, one su tu da izvrše estetski ugodan prijelaz iz debelih crnih linija u prozirnost stakla. Točke nisu nasumično postavljene. One postaju sve rjeđe što su udaljenije od crne linije.

Takav uzorak je estetski prihvatljiviji jer nema naglih prijelaza. Međutim, čak ni točkice nisu samo za ukrašavanje. Njihova druga svrha, osim vizualnog učinka, je kontrola temperature. Kako bi se staklo prilikom izrade moglo saviti, zagrijava se. Staklo obojeno u crno zagrijava se brže od ostatka. Točkice su tu da raspodijele toplinu malo ravnomjernije, što sprječava pucanje, piše Reader's Digest. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (23)
  • Kako da zaboravim kad svakih par mjeseci me podsjecate.. isto tako za mali dzep na trapericama, otvarac limenke, kukicu na straznjem dijelu kosulje, rupice na poklopcu kemijske, rupe na otvaracu limenke i druge p. materine.

    18. 11. 2019,   10:09
  • Dobra informacija , ja nisam znao do sada zašto služe te točkice na vjetrobranskom staklu, a vjeruje i mnogi drugi vozaći.

    18. 11. 2019,   07:15
  • Ja sam vozač 45 god. ali nisam imao pojma zašto služe te točkice , ali ipak mislio da radi estetike.

    18. 11. 2019,   07:39