Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Powered by UNIQA osiguranje

Koje su stvari u vašem domu najčešći uzročnici požara?

Zaboravljena hrana na štednjaku, neisključena pegla, roštiljanje u prirodi na nedozvoljenom mjestu... Svake godine požari izazovu milijunske štete. Pročitajte kako se ponašati u slučaju požara i kako ga spriječiti

Na opasnost od požara u zatvorenim prostorima ne bi trebalo upozoravati samo tijekom zime. Uzroci požara u kućama i stanovima nisu jedino prijenosni grijači i peći te božićne lampice, nego niz drugih izvora energije. Činjenica je da veliki požari nastaju od malih, osim onih koji nastaju eksplozijom, pa je dobro upoznati se s nekima od najčešćih uzročnika požara u kućanstvima.

Upoznavanjem mogućih uzroka požara lakše ćete procijenit opasnost od požara u svom domu, a time i obratiti veću pozornost na određene aktivnosti te osigurati mjere zaštite. U nastavku su navedeni pojedini uzročnici požara te u kolikom su postotku s obzirom na ukupan broj požara prisutni.

Foto: 24ContentHaus

Mjere opreza

Dakle, mogućih uzroka požara u kućanstvu je i više nego ste možda bili svjesni. Međutim, možete poduzeti određene mjere opreza kako biste izbjegli požar u kući i osigurali sigurnost svoje obitelji. U nastavku su navedene neke od stvari na koje trebate obratiti pozornost te niz situacija u kojima morate biti svjesni rizika.

1. Kuhanje
Vjerujemo kako vam se barem jednom dogodilo da ste stavili namirnice u lonac ili tavu na štednjak i otišli na brzinu obaviti neki drugi dio posla. Možda ste brzinski htjeli objesiti rublje na balkonu, a to se ujedno pretvorilo u malo duži razgovor sa susjedom. Dovoljno dug razgovor da voda iz lonca ispari, a vi zamalo izazovete požar. Lonci i tave mogu se pregrijati i vrlo lako izazvati požar ako ih ostavite bez nadzora. Uvijek budite u kuhinji dok je štednjak upaljen ili zamolite nekoga da pripazi na jelo koje spremate.

2. Grijanje
Držite prijenosne grijače najmanje jedan metar od svega što bi se moglo zapaliti, kao što su namještaj, zavjese, rublje, odjeća, pa čak i dalje od sebe. Ako imate peć na drva, kamin ili slično, barem jedno godišnje napravite provjeru kako biste bili sigurni da rade prema sigurnosnim standardima.

3. Pušenje
Osim što je pušenje loša navika, vrlo lako može izazvati požar u kući. Cigareta koja nije pravilno ugašena može uzrokovati plamen te se potom rasplamsati u vatru ako dođe u kontakt sa zapaljivim materijalima kao što su oni od kojih je načinjen namještaj. Čest je slučaj da pušač zaspi na kauču ili krevetu, a da prije toga nije ugasio cigaretu. Nažalost, požari u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku čine 73% svih smrtnih slučajeva u kući.

4. Električna oprema
Električni uređaji, kao što je toster, mogu rasplamsati vatru ako je uređaj u kvaru ili ima oštećen kabel. Utičnica koja je preopterećena dvostrukim adapterima i produžni kabel koji se ne koristi na odgovarajući način također mogu uzrokovati požar. Uređaj ne mora nužno biti u kvaru ili postati preopterećen da bi nastao požar. Koliko ste puta zaboravili isključiti peglu ili uvijač za kosu? Ako zaboravite isključiti uvijač i položite ga na ručnik u kupaonici, vrlo lako može doći do zapaljenja. Da ne spominjemo peglu koju ste ostavili upaljenu na dasci za peglanje. Dvaput provjerite uređaje i priključke u svom domu.

5. Svijeće
Svijeće mogu stvoriti mirisnu i ugodnu atmosferu u domu, ali ako ih ostavite bez nadzora, one mogu uzrokovati požar. Držite svijeće dalje od zapaljivih predmeta kao što su knjige i kartonske kutije. Prije nego što napustite sobu, ugasite svijeću. Na početku smo naveli da su svijeće u 33% slučajeva uzročnici požara.

6. Neispravne električne instalacije
U kućama s neodgovarajućim ili neispravnim električnim instalacijama požar može biti uzrokovan iskrenjem električnih instalacija. Svakako pozovite električara da povjeri instalacije ako vam se često javljaju problemi poput toga da se svjetla priguše ako koristite određeni električni uređaj ili ako vam često "iskoči" ili "padne" automatski osigurač.

7. Zapaljive tekućine
Ako imate bilo kakvu zapaljivu tekućinu u kući ili u garaži kao što su benzin, kerozin ili metilirani alkohol, držite ih podalje od izvora topline i prije skladištenja provjerite naljepnicu. Budite oprezni pri rukovanju s njima.

DOJAVA 193 Tragične nesreće: Ovo su neki od najgorih požara na svijetu

Foto: 24ContentHaus

Što kad izbije požar?

Kaže se da je većinu požara u prvoj minuti moguće ugasiti čašom vode. U drugoj su minuti potrebni posuda vode i pomoć druge osobe, a već u trećoj minuti  potrebna je organizirana i uvježbana vatrogasna postrojba. Ako izbije požar u vašoj blizini:

  • pozovite vatrogasce na broj 193 ili 112
  • pokušajte ugasiti požar aparatima ili priručnim sredstvima samo ako ne ugrožavate sebe i druge
  • ako vas požar zatekne u zgradi i niste ga u mogućnosti ugasiti, što prije izađite izvan objekta
  • ako zbog zadimljenosti ne možete izaći iz građevine, zatvorite sve otvore kako biste spriječili ulazak dima u svoje prostore
  • ne ulazite u stubište ako je ispunjeno dimom, ne koristite dizalo i ne udišite dim
  • ako ste zatočeni u stanu ili kući, čekajte vatrogasce na prozoru kako bi vas vidjeli jer su vatrogasna vozila namijenjena i spašavanju s visina
  • slijedite upute vatrogasaca.
Gornji savjeti dobar su vodič u slučaju požara. Međutim, dobro je zaštititi se adekvatnim osiguranjem nekretnine kako biste bili sigurni da ste zbrinuti ako se požar dogodi u vašem domu.
NEĆETE VJEROVATI Što je Julia Roberts osigurala na čak 30 milijuna dolara? NAJVEĆI FILMSKI PREOKRETI Top 5 najneizvjesnijih filmskih trenutaka koji su nas izludjeli

Tema: Osiguraj se

Komentiraj, znaš da želiš!