Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Znate li pravo značenje dječje pjesmice 'Ringe, ringe, raja'?

Urbana legenda koja prati jednu od omiljenih dječjih pjesmica je jeziva. Koje dijete nije pjevalo 'ringe,ringe, raja' i vrtjelo se s osmijehom u krug? Kad bi znali što to znači, možda se i ne bi smijali

Dječja pjesmica 'Ringe, ringe, raja' godinama je jedna od pjesmica koju djeca veselo pjevaju dok, držići se za ruke, poskakuju u krug. Potekla je iz Londona u Velikoj Britaniji u kojemu se pjevala još u 17. stoljeću, točnije 1665. ili 1666. godine, kad je kuga poharala Englesku. Prema urbanoj legendi, njeno značenje se zapravo odnosi na kugu, koja je u tom gradu odnijela više od 68.000 života. 

Na engleskom glasi ovako: 

Foto: Dreamstime

Ring-a-ring o' roses, 
A pocket full of posies,
A-tishoo! A-tishoo!
We all fall down.

Cows in the meadows
Eating buttercups
A-tishoo! A-tishoo!
We all jump up.

U prijevodu to znači: 

Napravi krug od ruža, 
Džepove napuni cvijećem, 
A-pćih! A-pćih! 
Svi padamo. 

Krave na livadi
jedu ljutiće
A-pćih! A-pćih! 
Svi skačemo! 

Ring na engleskom jeziku znači prsten ili krug, a 'ring of roses' prsten od ruža što označava prve simptome kuge, crvene krugove na koži. 

Foto: WIkipedia

Cvijeće iz pjesmice ima posebno značenje. Ruža simbolizira simptome iz kuge, džepovi puni cvijeća nosili su se kao zaštita od bolesti, a ljutić se tradicionalno koristio kao lijek protiv upala, temperature, iritacija kože... Praksa nošenja cvijeća i njihovog postavljanja oko zaražene osobe za zaštitu opisana je u izrazu 'džepove napuni cvijećem', a 'pepeo' (ashes) je zapravo asocijacija na kihanje ili imitacija zvukova kihanja zaražene osobe. Riječi 'svi padamo' značile su - smrt, piše Snops

Prva strofa pjesmice zapravo govori o bolesti i umiranju, a druga o lijekovima i ozdravljenju jer krave na livadi pasu ljekovite ljutiće ili žabnjakovke, a potom svi skaču. 

U kasnijim verzijama umjesto 'A-pćih!' pjevalo se 'Ashes' odnosno pepeo, što neki smatraju da se odnosilo na potrebu da se tijela kremiraju kako se kuga ne bi širila. 

OTKRIJTE SVOJU OSOBNOST Test karaktera: Što ste ugledali prvo - stablo, lava, gorilu, ribu

Engleska djeca su pjesmicu pjevala i plesala gotovo kao i naša. Uhvatila bi se za ruke i formirala kolo oko jednog djeteta te pjevali pjesmu. Najsporije dijete bi na kraju pjesmice završilo bi u krugu i postao rosie (ružica). Dijete u sredini predstavljalo je oboljelog od kuge i bilo je izolirano od ostale djece. Kasnije bi to dijete poljubilo drugo dijete koje bi na taj način 'zarazilo' pa je i ono postalo ružica. 

No znanstvenici koji se bave proučavanjem folklora odbacuju teoriju povezanosti kuge i ove pjesmice. Kažu da za to postoji više razloga, a jedan od njih je da simptomi velike kuge ne odgovaraju potpuno ovima u pjesmici. 

OTKRIVENA TAJNA: Evo što je Harry šapnuo Meghan kad su donijeli sina pred novinare

Komentari (9)
  • Ja sam je sa 6 godina pevao u pretškolskoj ili kod nas pačići😃...A išla je ako sam zapamtio dobro ovako:ringe,ringe raja,doš'o čika Paja,pa pojeo jaja,jedno jaje muć,a mi deca ćuć....eto,ladno se vratih 33 godine unazad u školsko dvorište,sa vaspitačicom Majom😂

    8. 5. 2019,   13:24
  • A-pćih

    8. 5. 2019,   13:00
  • ja sam zbog riječi "raja" mislio: sigurno ima neke veze s bosnom..

    8. 5. 2019,   18:19