Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45

Znate li što je srdela, a što je sardina? Ovo je glavna razlika

Znate li što je srdela, a što je sardina? Ovo je glavna razlika
1

Srdela se smatra "efikasnom hranom“ jer sadrži veliku količinu vitamina, proteina, omega-3 kiselina i malu količinu kalorija, a i jedna je od rijetkih izuzetno zdravih namirnica koja je i jeftina

VIDEO

Srdela (lat. Sardina pilchardus) je morska riba iz porodice haringi, a u Hrvatskoj je još poznata i kao sardina, srđela, sardela, a ponegdje kao štijavica ili žir. Tijelo joj je izduženo i spljošteno na bokovima, gornji dio tijela je modrozelenkast a prema donjem joj boja prelazi u srebrnastu. Uzduž bokova se proteže modra, a na bokovima srdela ima nekoliko crnih mrlja, u urez nalik na zvijezdu na škrgama. Naraste najviše do 25 cm duljine i 8 dkg težine, a prosječno teži oko 3 dkg.

Srdelu se može naći u istočnom dijelu Atlantika, a uobičajena je u Sredozemnom moru, pogotovo na zapadu Sredozemlja, na Jadranu i Crnom moru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:57

Stalno je u pokretu i nema stalno boravišta ili dubinu na kojoj živi. U Jadranu je najviše ima oko zapadne obale Istre, u lošinjskom arhipelagu, istočno od otoka Olib, na vanjskoj strani Dugog otoka, na Paklenim otocima, Visu i Palagruži, Mljetu i Lastovu. Hrani se planktonom i ostalim sitnim morskim organizmima.

Srdela se od davnina lovi i iz prehrambenog je aspekta možda i najbitnija riba koju možemo naći u Jadranu. Dugo je bila hrana za siromašno stanovništvo i od gladi je u povijesti sačuvala brojne stanovnike dalmatinskih otoka. Kao i za čovjeka, ova je riba bitna i za druge grabežljive ribe, a njen bi nestanak značio katastrofu  i za mnoge vrste riba koje o njoj ovise.

fork over sardine fillets with tomato sauce

Usprkos tome srdela je i danas podcijenjena, a uz nju često ide i asocijacija na siromaštvo i nestašicu. No prije nego je turizam bio razvijen kao danas, stanovnici obale i otoka, zvali su srdelu hraniteljicom. Ona i danas u usporedbi s drugim ribama ima relativno nisku cijenu, koja vjerojatno nije u skladu s brojnim benefitima te ribe.

Omega-3 potiče koncentraciju kod dijela djece s ADHD-om
Omega-3 potiče koncentraciju kod dijela djece s ADHD-om

Veliki je izvor omega-3 masnih kiselina ključnih za zdravlje kardiovaskularnog sustava, a računa se da 4 do 5 srdela pokrivaju više od 50 posto dnevnih potreba za omega-3 kiselinama. Osim toga, sadrži i dosta selena koji je neophodan za dobar rad štitnjače, te kalcija i vitamina D.

Komiški ribari prodaju svježu ribu na rivi

Zbog toga što se hrani planktonom, za razliku od nekih drugih vrsta srdela ima nizak nivo žive i drugih metala, a veliki je izvor i proteina, a i jedna od rijetkih jeftinih i izuzetno zdravih namirnica.

Zadnji korak u zaštiti okoliša je recikliranje: Smanjimo otpad
Zadnji korak u zaštiti okoliša je recikliranje: Smanjimo otpad

Kad srdela postane sardina

Velika je prednost srdele i to što konzerviranjem ne gubi svoja dragocjena svojstva, pa ju nalazimo i usoljenu ili konzerviranu sa uljem – kad 'postaje' - sardina. Sardina bi tako trebala biti na prirodan način konzervirana srdela, kojoj se dodaju samo sol i ulje. 

To je dakle ista riba, samo konzerviranjem dobiva naziv sardina. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'