Obavijesti

Lifestyle

Komentari 70

Znate li što pijete? Analizirali smo sedam čokoladnih mlijeka

Znate li što pijete? Analizirali smo sedam čokoladnih mlijeka
8

Zdravije je kod kuće smiješati pravi kakao prah s mlijekom nego kupovati gotova čokoladna mlijeka koja su puna zasićenih masnih kiselina koje, prekomjernim unosom, mogu dovesti do povećanog kolesterola

VIDEO

Čokoladna mlijeka uz kravlje mlijeko sadrže kakaov ili čokoladni prah te šećer. Mlijeko je inače namirnica velike nutritivne vrijednosti jer sadrži bjelančevine, vitamine, minerale, a i masti i ugljikohidrate, koji nam daju energiju. 

Vitamini kojih ima u mlijeku, pa tako i u čokoladnom, prvenstveno su vitamini skupine B, koji sudjeluju u probavi hrane, te vitamin C, koji štiti imunitet. Od minerala najviše je kalcija, koji sudjeluje u izgradnji kostiju, pa je zbog toga mlijeko nezaobilazna namirnica djece u razvoju. 

Većina čokoladnih mlijeka koja smo analizirali je od obranog ili djelomično obranog mlijeka, a K Classic sadrži punomasno, s 3,5 posto mliječne masti. Masne kiseline koje su u mlijeku zasićene su masne kiseline, koje prekomjernim unosom mogu dovesti do povećanoga kolesterola u krvi te bolesti srca. Djeci koja su u razvoju potrebna je energija i preporučuje se punomasno mlijeko. Čokoladna mlijeka sadrže i poprilične količine šećera, na dva decilitra ima ga oko četiri žličice, što je gotovo polovina dnevnog preporučenog unosa.

Energetska vrijednost čokoladnog mlijeka je oko 60 do 80 kalorija na decilitar, što je gotovo duplo više od “običnog” obranog mlijeka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ono što je karakteristično za čokoladno mlijeko je, naravno, čokolada ili kakao. Kakao je kvalitetna namirnica bogata antioksidansima, ali i prehrambenim vlaknima te mineralima. Ova mlijeka sadrže kakao u različitim količinama. O čokoladnome mlijeku piše se i u kontekstu oporavka mišića nakon treninga. Istraživanja potvrđuju njegovo blagotvorno djelovanje. Prvenstveno je to zbog omjera šećera te bjelančevina koje sadrži, a koji je i u našim napitcima 4:1 u korist šećera. Budući da su ovo jednostavni šećeri, brzo će podići razinu inzulina u krvi te će se izgubljeni glikogen, koji služi kao gorivo za mišiće dok vježbamo, pohraniti opet u mišiće.

Na deklaracijama naših mlijeka piše kako sadrže saharozu, odnosno šećer, te dekstrozu. Ipak, ako čokoladno mlijeko ne pijemo nakon vježbanja, našem organizmu nije potrebno nadoknaditi glikogen, pa se suvišan šećer može pohraniti u obliku masti, što može dovesti do debljanja.

Naposljetku, neka od naših mlijeka sadrže i poprilične količine soli. Na jednu šalicu od 200 ml unijet ćemo šestinu preporučenog dnevnog unosa soli za odrasle ako konzumiramo mlijeko Tonka ili Plodine. Za djecu je preporučena količina soli, naravno, niža nego za odrasle.

K Classic je napravljeno od punomasnog mlijeka

Od punomasnog je mlijeka s 3,5 posto mliječne masti, pa bi ovo bio dobar izbor za djecu. U njemu je 1,4 posto kakaova praha. Aroma je nedefinirana, a ima i stabilizator karagenan.

Meggle ima i dekstrozu, koja brzo podiže razinu energije

Ima sedam posto instant kakao praha, koji sadrži i šećer (nije čisti kakao prah). Mlijeko je s 2,8 posto mliječne masti. Uz dodani šećer ima i dekstrozu, koja brzo podiže razinu inzulina u krvi. Stabilizator je karagenan.

U Dukatovu mlijeku je čokolada u prahu i najmanje masti

Djelomično obrano mlijeko te dva posto čokolade u prahu. Ima najmanje masti. Ne znamo točno koliko je kakaa. Okus poboljšava aroma vanilije, a zgušnjava ga karagenan, zgušnjivač za koji se spominje kako štetno djeluje na zdravlje crijeva.

Tonka mlijeko ima čisti kako prah smanjene masnoće

Mliječne masti je jedan posto. Sadrži čisti kakao prah smanjene masti - 1,5 posto. Zgušnjava ga karagenan. Ima najviše soli, 0,4 grama na 100 ml, pa je na deklaraciji navedeno kako je sadržaj soli isključivo posljedica prirodno prisutne soli.

Vindija ima čokoladu u prahu i djelomično obrano mlijeko

Ima djelomično obrano mlijeko te dva posto čokolade u prahu. Ima 0,2 posto zdravoga kakaova praha. Kao i kod ostalih, stabilizator je karagenan, a okus poboljšava aroma vanilije. Emulgator je sojin lecitin, koji se smatra bezopasnim.

U Sparovu mlijeku malo je kakaa, samo 1,4 posto

Čokoladno mlijeko je od obranog mlijeka te ima 1,3 posto mliječne masti. Kakao praha u njemu je samo 1,4 posto. Kao i ostale, zgušnjava ga karagenan, zgušnjivač za koji se spominje kako štetno djeluje na zdravlje crijeva.

U mlijeku doline iz Plodina ima 1,5 posto kakaa i dosta soli

Čokoladno mlijeko je s jedan posto mliječne masti. Kakaova praha je 1,5 posto, a zgušnjava ga karagenan, za koji se spominje kako štetno djeluje na zdravlje crijeva. Količina soli je poprilična, kao i kod Tonke - 0,4 grama na 100 mililitara.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara