Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Znate li što sve za tijelo čini samo 30 minuta šetnje u danu?

Znate li što sve za tijelo čini samo 30 minuta šetnje u danu?

Svi znaju da je hodanje dobro za nas, no jeste li znali da samo 15 do 30 minuta šetnje svaki dan može drastično poboljšati sve naše tjelesne funkcije, ali i sveukupno zdravlje

VIDEO

Evo na što sve hodanje utječe:

1. Potiče pozitivne promijene u mozgu

Jedna studija otkriva da hodanje sprječavaju ranu demenciju, smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti i poboljšavaju cjelokupno mentalno zdravlje. Uz to umanjuje posljedice stresa i održava razine endorfina.

2. Popravlja vid

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako se oči mogu činiti kao posljednja stvar koja bi bila povezana s nogama, hodanje koristi i njihovom zdravlju, a može pomoći i u borbi protiv glaukoma, jer smanjuje očni tlak.

3. Sprječava srčane bolesti

Prema American Heart Association, hodanje nije ništa manje djelotvorno od trčanja kad je riječ o prevenciji srčanih bolesti i moždanog udara. Ta aktivnost snižava visoki krvni tlak i razinu kolesterola te poboljšava cirkulaciju krvi.

4. Povećava volumen pluća

Hodanje je aerobna vježba koja povećava protok kisika u krvotoku i pomaže da se eliminiraju toksini iz tijela. Zbog boljeg i dubljeg disanja mogu se ublažiti i neki simptomi povezani s bolestima pluća.

U godinu dana šopingiranjem izgubimo čak 14.884 kalorija
U godinu dana šopingiranjem izgubimo čak 14.884 kalorija

5. Poboljšava funkcije gušterače

Zvuči nevjerojatno, ali ispada da je hodanje učinkovitije u prevenciji dijabetesa nego trčanje. Ovo je pokazala skupina "šetača", kojima se u razdoblju od 6 mjeseci tolerancija na glukozu poboljšala gotovo 6 puta više nego kod skupine "trkača".

Dreamstime

6. Poboljšava probavu

Samo 30 minuta šetnje svaki dan smanjuje rizik od raka debelog crijeva i poboljšava probavu i sprječava zatvor.

7. Poboljšava tonus mišića

Hodanjem se postiže i bolji mišićni tonus i gubitak težine (u slučajevima prekomjerne težine). Samo 10.000 koraka dnevno može se računati kao prava vježba u teretani, pogotovo ako npr. hodate uzbrdo. Osim toga, neće vas opteretiti i ne trebate vrijeme za oporavak, što znači da nema bolnih mišića ni razloga da propustite sutrašnji trening.

'Izgladnjivala sam se pa nisam imala mjesečnicu godinu dana'
'Izgladnjivala sam se pa nisam imala mjesečnicu godinu dana'

8. Poboljšava pokretljivost kostiju i zglobova

Hodanje pomaže da se uspostavi veća pokretljivost zglobova, spriječi gubitak koštane mase, pa čak i smanji rizik od lomova. Zaklada za artritis preporučuje redovito hodanje najmanje 30 minuta dnevno, kako bi se smanjila bol u zglobovima, ukočenost i upala.

Woman Suffering From Back Pain

9. Smanjuje bolove u leđima

Hodanje može biti spas za one koji osjećaju bolove u leđima tijekom zahtjevnijih vježbi  Budući da je aktivnost slabija, neće uzrokovati bol ili nelagodu kao npr. trčanje. Osim toga, hodanje doprinosi boljoj cirkulaciji krvi i poboljšava držanje tijela i fleksibilnost što je važno za zdravu kralježnicu.

10. Smiruje um

Ako hodanje poboljšava simptome depresije kod onih s jačim depresivnim poremećajima, zamislite kako nam može pomoći da se nosimo s osjećajem slabosti ili iscrpljenosti. A šetnja s prijateljem ili voljenom osobom ionako može samo poboljšati naše raspoloženje, piše BrightSide.com.

POKAZALA SVE: Slavna ljepotica skinula se za novine

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...