Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Znate li tko češće opere ruke nakon WC-a, muškarci ili žene?

None Foto: Dreamstime

Istraživanje pokazuje da žene imaju loše mišljenje o higijenskim navikama muškaraca, iako je u stvarnosti sasvim drugačije. S druge strane, muškarci o ženama razmišljaju pozitivnije

Iako se često prstom upire u muškarce zbog manjka higijenskih navika na poslu, ali i općenito, australsko istraživanje to demantira. Po njima su žene te koje bi se trebale sramiti svoje higijene. Ako je vjerovati rezultatima studije Initial Hygiene, 43 posto žena uvjereno je kako su im kolege lijeni, slabih higijenskih navika i da nikad ne peru ruke. 

S druge strane, muškarci imaju puno bolje mišljenje o svojim kolegicama te njih 89 posto smatra kako one jako paze na higijenu te baš uvijek operu ruke. Ipak, stvarnost je sasvim drugačija - čak 96 posto muškaraca opere ruke sapunom na poslu, a isto toliko i žena - znači, rezultat je izjednačen. Ipak, muškarci prednjače u drugim higijenskim navikama.

Foto: Dreamstime

Ovo su ostali rezultati istraživanja:

 • 77 posto muškaraca očistit će dasku za WC prije sjedanja, dok će to svega 59 posto žena.
 • 52 posto muškaraca očistit će dasku WC nakon obavljene nužde i 42 posto žena.
 • 67 posto muškaraca izbjegava doticati stvari u zahodu koje su dirali drugi ljudi te 53 posto žena.
 • 69 posto muškaraca spustit će poklopac na WC-u da spriječi širenje mikroba zrakom dok će to napraviti 63 posto žena.
 • 84 posto žena otići će u kupaonicu kako bi osvježilo izgled, a to će napraviti 70 posto muškaraca.

- Muškarci su instinktivno zaštitnički i teritorijalno nastrojeni i ove prirodne sklonosti objašnjavaju zašto se toliko brinu dok koriste svoj ili tuđe zahode - kazala je psihologinja Emma Kenny.

Komentari (193)
 • Postoje žene i muškarci koji drže do higijene i oni koji ne drže a to se ne odnosi samo na pranje ruku nakon WC-a ! Btw zabranio bih na TV one reklame što govore da dezodorans traje 7 dana ...

  21. 10. 2017,   10:15
 • Ima ih koji operu ruke prije, a poslije ne. Neki rade obrnuto, a neki uopće ne peru ruke. Najbolje je oprati i prije i poslije, a definitivno nije dobro oprati između prije i poslije, pogotovo ako se preskoči ono poslije.

  21. 10. 2017,   11:52
 • perem prije WC-a da si ne zamažem pimpek

  21. 10. 2017,   10:49