Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Zob, bademi, kokos i voda mijenjaju ono "obično" mlijeko

Zob, bademi, kokos i voda mijenjaju ono "obično" mlijeko
1

Na slamku: Od omiljenih orašastih plodova ili žitarica pripremite fine i zdrave napitke koji mogu poslužiti za pripremu frapea, slastica i omiljenih krema

VIDEO

Bademovo, rižino, zobeno, sojino ili kamutovo “mlijeko” napici su za kojima najčešće posežu alergični, vegani ili oni intolerantni na laktozu. Posljednjih desetak godina napici od žitarica ili orašastih plodova koji služe kao zamjena za kravlje ili kozje mlijeko preplavili su police trgovina. 

Najčešća biljna mlijeka od žitarica su rižino, sojino, zobeno, ali i od kamuta i pira. Bogati su ugljikohidratima, vitaminima, bjelančevinama, mineralima i zdravim masnim kiselinama.

- Možete ih dodati kavi ili ih jesti ujutro sa žitaricama - savjetuje nutricionistica Mirna Trumbetaš iz Centra za pravilnu i uravnoteženu prehranu Nutriteka.

Blago slatkasti, orašasti napici brzo su postali omiljeni kao napitak, ali i u pripremi biskvita, kolača, frapea, palačinki i desertnih krema. Dodaju se i slanim jelima. Zobeno mlijeko je gušće od rižina ili sojina pa ga možete dodati i u povrtne juhe, a rižino prelijte preko palente te uživajte u blagom i slatkom okusu. Osim što ih možete kupiti u trgovinama, možete ih napraviti i kod kuće. Za to vam trebaju samo dobar recept, gaza i blender. Aromatizirati ga možete omiljenim začinima poput cimeta ili mahune vanilije koji će napitku dati poseban okus, a dodajte i morske alge, kakao, med, javorov sirup, datulje ili mrvice crne čokolade pri pripremi frapea, pita ili desertnih krema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Napici koje radite kod kuće puno su bolji od onih u trgovinama, posebno ako radite s kvalitetnim namirnicama i znate im podrijetlo - objašnjava nutricionistica te dodaje da se u tom slučaju sve može iskoristiti.

- Ostatke badema pri pripremi napitka kod kuće možete osušiti i još dodatno samljeti te upotrijebiti kao bademovo brašno - savjetuje nutricionistica.

Bademovo brašno blage arome koristi se ponajprije u pripremi slastica, poput francuskih kolačića, keksa ili biskvita za torte i kolače.

Rok trajanja 

Domaće napitke nakon pripreme čuvajte u zatvorenim bocama u hladnjaku. Rok trajanja je oko tri dana.

Rižino mlijeko

Stavite u lonac pola šalice riže i šest šalica vode te dodajte komadić kombu alge. Kuhajte oko sat vremena i procijedite kroz gazu.

Napitak od zobi 

Namočite preko noći u vodi šalicu zobi. Stavite u blender pa dodajte malo soli i mahunu vanilije. Izmiksajte te dodajte tri šalice vode i meda. stavite gazu preko čaše ili lončića pa ulijte napitak.

Bademovo mlijeko 

Šalicu badema namočite i neka odstoji preko noći. Stavite u blender pa dodajte litru vode i malo soli. Miksajte dok ne postane vodenasto. Procijedite kroz gazu dva ili tri puta. Dodajte kekse ili indijske oraščiće.

Pripazite na vitamine 

Nutritivno ovi napici ne mogu zamijeniti mlijeko pa je važno da obroci budu dobro osmišljeni da se nadoknadi količina bjelančevina i vitamina, smatra nutricionistica Trumbetaš.

Bez glutena 

Pirovo i kamutovo mlijeko pogodno je i za ljude osjetljive na gluten, a odlično je i u slanim i slatkim jelima.

Kokosovo mlijeko

Šalicu kokosova brašna izblendajte s dvije šalice vode. Dodajte mahunu vanilije i procijedite kroz gazu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara