Obavijesti

Lifestyle

Komentari 85

Zubari nikad ne bi jeli ovih 13 namirnica, a ne bi ni vi trebali

Zubari nikad ne bi jeli ovih 13 namirnica, a ne bi ni vi trebali
1

Kokice, koštice i jako zaslađena pića loše utječu na zube - uništavaju caklinu, uzrokuju karijese, a mogu i slomiti zube. Ako želite da vam ostanu zdravi, ovu hranu je bolje izbjegavati

VIDEO

1. Kokice

- Jedenje kokica zna izazvati upalu desni jer ljuskice ostanu između zuba - objasnila je zagrebačka stomatologinja Željka Stolar.

- Najviše ljudi koji mi dolaze u ordinaciju sa slomljenim zubima kažu da im se to dogodilo kad su jeli kokice. Često se kokice do kraja ne otvore i tvrda zrna jako lako lome zube, a da ne pričamo o skrivenim ljuskicama koje se zabiju između zubi i izazivaju bol u desnima - objasnio je Jonathan Neman za Reader's Digest, stomatolog iz New Yorka.

2. Suho voće

Iako jako fino, puno vitamina i minerala, suho voće je strašno loše za zube.

- Ne samo da je u pitanju koncentrirani šećer, već je i jako ljepljiv te se često zalijepi za kutnjake i stvara karijes - napominje dr. Neman.

3. Slatka kava

Često ispijanje slatke kave, poput one iz automata je "noćna mora" za zube. Stalna izloženost zuba šećeru i mlijeku u kavi otežava slini borbu protiv šećera i kiselina u ustima. 

- Slina je fantastičan zaštitnik zuba, ali dugotrajnim ispijanjem slatkih pića oni su pod stalnim napadom šećera. S vremenom žlijezde slinovnice jednostavno ne mogu "držati korak" s količinom šećera u ustima i njihov rad se usporava pa slina više ne može obavljati svoj posao - kaže dr. Neman.

4. Sjemenke

Većina sjemenki zahtijeva otvaranje prednjim zubima što može uzrokovati oštećenje i lomove zuba.

5. Topla voda s limunom

Ako ste čuli da je topla voda s limunom dobra zamjena za jutarnju kavu, još jednom razmislite o ovoj opciji.

- Zube uništava kiselina iz limuna jer nagriza caklinu. Stalna izloženost kiselim napitcima može otopiti caklinu, slabeći tako unutarnji sloj zuba (dentin), koji je žući od cakline i puno osjetljiviji - objasnila je stomatologinja Raha Sepehrara za Metro UK

- Inače, prevelika konzumacija agruma, tj. previše kiseline jako šteti zubima, kao i šećer. Zubi su preosjetljivi - izjavila je stomatologica Stolar.

6. Led

- Ne jedite led! Pretvrd je, oštećuje zubnu caklinu i uzrokuje male lomove na zubima. Čak može i odlomiti dio zuba - upozorava američki stomatolog Jon Marashi.

7. Energetska pića

- Energetska pića su jako kisela i imaju nizak pH te visok sadržaj šećera. Svjedok sam velikom porastu propadanja zuba među studentima koji piju previše ovih pića kako bi uspjeli probdjeti noć. Zbog gustoće i povećanog šećera ovo piće prekriva jednako sve zube i stvara opasnost od mnogobrojnih karijesa - priča zubar Marashi.

- Sva gazirana pića strašno uništavaju caklinu, a nastaju i velike promjene na caklini - objasnila je stomatologinja Stolar.

8. Grožđice s čokoladom

- Grožđice su sam vrag! Ovo je možda iznenađujuće, ali sama čokolada na grožđicama manje šteti zubima nego suho voće. U grožđicama je veća količina šećera i lako se lijepe za zube. U ovom slučaju čokolada je samo benzin dodan na vatru! - objašnjava Marashi. 

9. Sportski napitci

Ta pića su osmišljena za sportaše radi rehidracije. Pomažu nadoknaditi izgubljene hranjive tvari i elektrolite u organizmu. Na drugu stranu, sportska pića su puna tekućeg šećera, koji su poznati po tome da stvaraju karijese na teže dostupnim zubima - objašnjava Krysta Manning, vlasnica zubnog laboratorija u Kentuckyju. 

Savjeti stomatologa: Oprezno s preparatima koji izbjeljuju zube
Savjeti stomatologa: Oprezno s preparatima koji izbjeljuju zube

10. Kruh s pekmezom i/ili kikiriki maslacem

Oba namaza su prepuna šećera, gusta i jako ljepljiva, što je recept za karijese. Ako volite ove namaze, potražite one s manjim udjelom šećera te nakon obroka popijte čašu vodu. Ako možete, nakon sendviča uzmite žvakaću gumu s pepermintom koja će žvakanjem skinuti većinu šećera sa zubiju - savjetuje zubar Manning.

11. Konzervirano voće

Ako mislite da je ovo zdrava namirnica zato jer je u pitanju voće, razmislite još jednom.

- Iako se voće obično smatra zdravom i poželjnom namirnicom, konzervirano je jako nezdravo jer je pakirano u sirup i tekući šećer, što se smatra samo jednim korakom dalje od klasičnih bombona - objasnio je Manning.

12. Gumeni bomboni

Ne samo gumeni bomboni, nego i svi slični slatkiši se trebaju izbjegavati u širokom luku. Oni su grozni za zube jer se jako lijepe i za zube i desni, a što duže je gumeni bonbon zalijepljen za zub to više bakterije proizvedu kiseline koja uzrokuje karijese - izjavio je kozmetički zubar Lawrence Fung.

Žuti zubi su snažniji od bijelih zato ne forsirajte izbjeljivanje
Žuti zubi su snažniji od bijelih zato ne forsirajte izbjeljivanje

13. Roštilj

Nije toliko riječ o mesu, već o umacima za roštilj koji su inače gusti, ljepljivi i obiluju šećerima. 

- Rebarca s roštilja u umaku s karameliziranim šećerom i začinima najgora je hrana za vaše zube. Postoji opasnost od lomljenja zubiju, a dodatni šećer nikad nije dobar - upozorava vlasnik privatne dentalne ordinacije u New Jerseyju, Frederick Baker.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu