Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zubari otkrivaju: Jedete li ovu hranu, nećete imati bijele zube

Komentari (16)
 • To je franka znala prije nas i zato se samo 😆😁😄😃😀😂🤣🤪😬

  22. 7. 2018,   14:18
 • Znaci najbolje je nista jesti 😂😂😂

  22. 7. 2018,   15:35
 • Sve obozavam i imam ok zube

  22. 7. 2018,   18:30
 • Postoje doista neke namirnice, pića i začini, kao i loše navike, koje ostavljaju oštećenja na caklini i promjene boje, koje se dosta teško, čak i uz pomoć stomatologa otklanjaju ili nikako.. Od začina su posebno 'agresivni' šafran borovnice, curry, kurkuma, neki čajevi..kao crni i eis tee uopće..Dalje je to i cola čaj od šipka, kava, crno vino, kamilica u ekstraktu,sok od grožđa ili višnje ..nikotin ili promjene u boji na sivo kod antibakterijskog djelovanja nekih sastojaka,chlorhexidin i cinkfluorid od crne do tamnosmeđih rubova..Neki ljudi oštete caklinu zuba nepravilnim čišćenjem, odnosno pranjem i četkanjem..Pucanje iskidanje tog glatkog sloja koji štiti zub, tj dentin, olakšava put neželjenim pigmentacijama.. kariesu i zub postaje osjetljiviji..tako da je doista poželjno, pridržavati se u članku navedenih detalja i naputaka.:)

  22. 7. 2018,   22:17
  • Evoeja sam to primjetila nedavno na jednoj osobi iz obitelji. Još do nedavno imala je jako lipe zube,caklinu a sada sve prozirno.. znam da konzumira dosta gazirana pića..ieeto štete.

   23. 7. 2018,   15:32
  • P..s boja i dalje bijela ali..prozirni zubi uff

   23. 7. 2018,   15:33
  • Pa,ako je uzrok tkzv erozija gleđi-cakline, najvjerojatnije slijedi i promjena boje.Stomatolog to može prepoznati i ranije, što je bitno za liječenje. Ustanovi se kako dolazi do trošenja i postavi Dg erozije.Npr: trajna niska pH vrijednost u ustima (ispod 5,5), vertikalna abrazija zuba, troši caklinu osobito unutrašnje, palatinalne (nepčane) i ingualne(jezične)strane zuba.Vide se sjajne zubne plohe, a kvržice na zubima postaju manje izbočene.To se primjelavnom kod gornjih sjekutića, te na griznim plohama donjih prvih kutnjaka.Debljina cakline je kod zuba raličita.Dio oko vrata zuba je uglavnom tamniji.Tu je caklina tanja, dok je na griznim dijelovima deblja i taj dio obično bjelji.Očnjaci su istureniji i masivniji, te tamniji, a eroziju vidimo kao prozirnost.Uzrokuju je i gastrične tegobe,jer dolazi do regurgitacije želučanog sadržaja (ezofagealni refluks), a time i do nadiranja kiselog želučanog sadržaja koji može dovesti do oštečenja.Pa i kod bulemije također iz istog razloga(povraćanje)Uzrok može biti nepravilan zagriz, kronična mehanička sila uzrokovana škrgutanjem (bruksizam) zubiju,te gljikov dioksid iz gaziranih pića i postotak šećera i kiselina u istim, limunska i fosforna kiselina, citrusi i općenito kiselo ili neki lijekovi za žvakanje.Neka pića sadrže ortofosfornu kiselinu,a ona se u konc.37 % koristi za nagrizanje cakline tijekom rekonstruktivnih zahvata (izrada plombi)itd :) Demineraliziranje je proces koji se može zaustaviti, ali treba znati uzrok.:)

   23. 7. 2018,   17:47
  • Zato ne treba ništa jesti, nego meditirati i piti destiliranu vodu, čija je temperatura približna sobnoj temperaturi... :)))

   23. 7. 2018,   21:19
  • Pa sad, nije ni čudo da si ovo napisao..i ja,se razmahala i napisala svd živo A da se prepadneš..🙊..al eto, treba barem pridržavati nekih pravila nakon konzumiranja navedenih namirnica i napitaka😬 ...hahaha destiliranu vodu.. 😁

   23. 7. 2018,   21:34
  • Kada si ti nabrojala što sve ne smijemo jesti i piti, odmah sam zaključio da je destilirana voda i piće i hrana našeg života.. :)))

   23. 7. 2018,   22:16
  • :( Al to je istina..😬 ;)hihi..

   23. 7. 2018,   22:20
 • nisam znao da led kvari zube

  22. 7. 2018,   18:04