Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Žuta diže samopouzdanje, a bijela potiče optimizam i obilje

None Foto: 123RF 2

KROMOTERAPIJA Zagovornici metode liječenja bojama tvrde da one imaju snažan iscjeljujući potencijal na tijelo i um. Crvena pospješuje cirkulaciju, a u njenom okruženju ljudi mogu postati dinamični

Boje snažno utječu na naše duše, rekao je ruski slikar Vasilij Kandinski, a s njim su se složili mnogi znanstvenici i psiholozi. 
Osim što su neiscrpan izvor inspiracije i kreativnosti umjetnika, znanstvenika i filozofa, ustanovljeno je kako boje imaju i snažan iscjeljujući potencijal.

Zagovornici kromoterapije, metode liječenja bojama, tvrde kako boje smiruju te liječe mnoge bolesti tijela i duše. Primjerice, eksplozija toplih boja tijekom izlaska i zalaska sunca, raskošne tirkizne nijanse morske vode ili iskrenje otvorenog plamena istog će trenutka u nama probuditi osjećaj sreće i smirenosti.

No kako biste iskoristili blagotvoran utjecaj boja, imajte na umu da različite boje i njihove nijanse vrlo različito djeluju na naše tijelo i um.

Foto: 123rf

Boje mogu biti sedativ, ali i okidač za nervozu i napetost. Stoga nije svejedno kojih boja će biti detalji i zidovi u određenim prostorijama vašeg doma i ureda.

Primjerice, ako imate povišen krvni tlak, potrudite se da je oko vas što manje crvene, a oni koji su skloni glavoboljama, iz doma i ureda trebaju protjerati žutu. Kako biste smanjili stres, poboljšali koncentraciju i pamćenje, zidove u uredu i radnoj sobi obojite u nježne nijanse zelene ili plave. Jake boje ostavite za dječju sobu jer će potaknuti kreativnost mališana. Boje utječu i na ponašanje te na osjećaj o vremenu i prostoru.

ŠTO BOLI KOJI ZNAK? Medicina Zodijaka: Poboljšajte zdravlje prema svojem znaku

Žuta potiče asocijalno, agresivno i nasilno ponašanje. Crvena svjetlost potiče strast za kockanjem i klađenjem pomičući granice rizika, a plava stišava kockarski duh, pokazala su istraživanja.

Nijanse plave opuštajuće djeluju na mišiće i usporavaju rad srca te osjećamo kao da vrijeme sporije teče. Sati protječu brže “u društvu” crvene, koja povećava broj otkucaja srca. Vedre boje pojačavaju budnost te podižu razinu energije starijima i senilnima, a tamne i monotone boje dodatno ih deprimiraju.

Crvena

Simbol je topline, vatre i ljutnje. Crvena pospješuje cirkulaciju krvi te donosi toplinu hladnim stopalima i rukama. Izuzetno je korisna u tretiranju niskoga krvnog tlaka, reumatizma, paraliza, anemije i uznapredovalih slučajeva tuberkuloze.

U njezinu okruženju možemo postati dinamični i temperamentni, no vrlo lako i frustrirani. Iako je, kao boja vitalnosti, povezana s ljutnjom, crvena može biti korisna i u razbijanju negativnih misli.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Narančasta

Simbolizira prosperitet i ponos. Djelotvorno potiče prokrvljenost te iscrpljene živce opskrbljuje novom energijom. Korisna je u liječenju bubrežnih i žučnih kamenaca, hernije i upale slijepog crijeva.

Upotrebljava se i za stimuliranje proizvodnje mlijeka u dojilja nakon porođaja. Ublažava osjećaj samosažaljenja i nedostatak samopouzdanja. Sjajan je antidepresiv, emocionalno nas otvara te postajemo spremniji oprostiti.

Zelena

Načinjena od plave i žute, smatra se bojom sklada. Ona je blagi sedativ. Čuva i poboljšava vid. Korisna je u liječenju upala, živčanih bolesti, peludne groznice, čireva, malarije, gripe i prehlade te seksualnih poremećaja i raka.

Lijek je protiv depresije. Pomaže uravnotežiti emocije te stvara osjećaj ugode, opuštenosti i smirenosti. No maslinasto zelena može štetno utjecati na tjelesno i duševno zdravlje jer podsvjesno asocira na propadanje i smrt.

PO ČEMU SMO JEDINSTVENI Vrline Zodijaka: Rak je brižan prijatelj, a Lav zabavlja društvo

Bijela

Bijela je boja čistoće i nevinosti koja objedinjuje sve boje. Jača osjećaj jedinstva s okolinom te smiruje. Kao što je bijela simbol pozitivnog, crna boja simbolizira negativno - nesreću, tugu i bolest. Boja tame negativno utječe na raspoloženje. Bijela stvara dojam bogatstva i obilja. Potiče optimizam te pozitivnije gledamo na poslovne dogovore i ulaganja.

Žuta

Povezana je sa zadovoljstvom i srećom. Stimulans je za mozak, jetra i slezenu. Djelotvorna je u liječenju dijabetesa, probavnih smetnji i zatvora, poremećaja u radu jetara i bubrega, infekcija grla i oka te sifilisa i impotencije.

Potiče intelektualno razmišljanje i dobro prosuđivanje te pomaže pri odlučivanju. Jača pamćenje, optimizam i samopouzdanje. No budite oprezni jer zagasito žuta može potaknuti strah.

Foto: Dreamstime

Plava

Hladna, smirujuća, sedativna plava boja ublažava bol, smanjuje krvarenje i liječi opekline. Korisna je u liječenju dizenterije, kolika, astme, respiratornih poremećaja i visokog krvnog tlaka. Visoki tlak znatno pada nakon samo pola sata ‘kupanja’ u plavoj svjetlosti, a raste pod utjecajem crvenog svjetla, tvrde istraživači iz Državne bolnice u New Englandu.

Plava je boja noći te potiče opuštenost i smirenost. Upotrebljava se u liječenju nesanice, potiče mentalnu kontrolu i kreativnost. No treba biti oprezan jer previše tamnoplave može djelovati deprimirajuće.

PRIPREMITE SE! Kada oči varaju: 18 fotografija koje trebate dva puta pogledati

Ljubičasta

Kombinacija je zagrijavajuće crvene i rashlađujuće plave te je izvrstan, neiritirajući stimulans. Korisna je u liječenju nervoze i emocionalnih poremećaja, artritisa te akutne nesanice. Učinkovita je i u liječenju zatvora, hidrocele, poremećaja u radu želuca, katarakte, migrene i kožnih bolesti.

Djeluje umirujuće na oči, uši i živčani sustav, pomaže da pobijedite opsesije i strahove te uravnotežite um. Indigo nijanse ljubičaste povezane su s desnom stranom mozga te potiču intuiciju i maštu.

Komentari (13)
  • Ja volim plave ali nisam izbirljiv !

    9. 3. 2019,   13:37
  • Crven, bijel plav.

    9. 3. 2019,   13:33
  • "I dodaj svetu malo boje, čudo moje..."

    9. 3. 2019,   16:06