Obavijesti

Ljubimci

Komentari 20

Kako akvarij za ribice napuniti vodom i na što pritom paziti?

Kako akvarij za ribice napuniti vodom i na što pritom paziti?
4

Prije nego u njega stavite vodu unutrašnjost akvarija i opremu treba dezinficirati pomoću vlažne krpe, a neki akvaristi koriste alkoholni ocat ili otopinu hipermangana

VIDEO

Zašto se baviti akvaristikom te kako i gdje postaviti akvarij, objasnili smo u prošlom članku. Ako ste u djelo pokušali provesti neki od naših savjeta vrlo vjerojatno ste pronašli nekoliko 'idealnih' mjesta, a isprobavajući ista između stalka za akvarij i zida možda čak i ukliještili prst, a da isti niste ni u vodu umočili. 

Kada ste napokon pronašli to mjesto gdje ćete postaviti akvarij savjetujemo da ga tamo i stavite te krenete s pripremama za igranje s vodom. Postupak je jednostavan. 

Dezinfekcija akvarija i opreme

Znači uzimate nešto vode u čistoj i samo za akvarij kupljenoj kanti i akvarij  čistom krpicom za suđe lagano operete iznutra.  Neki ljudi prije ispiranja prebrišu unutrašnjost akvarija i opremu sa alkoholnim octom ( grize za oči ) ili blagom otopinom hipermangana zbog dezinfekcije ( može zamrljati kožu, ali ispere se kroz par dana).

 Ponekad i ja. Kažem ponekad jer sam jednako tako ponekad lijen za to. Do sada nisam imao problema u slučaju nepranja, pa svakome 'po nahođenju'.

Očistite smeće oko akvarija

I to je to. Sve je spremno, čisto,blistavo,osim prostora oko akvarija koju je vaša još uvijek neiskusna ruka smočila, nadrobila stiropornim kuglicama dok ste trgali pakiranje, nabacala kartonima, papirima, najlonom ... Zaključujete kako  akvarij izgleda odlično dok stoji  u sveopćem kaosu!

Vrlo važan savjet u ovom trenutku je - očistite sve oko akvarija. Ne samo zbog toga da eventualnu bolju polovicu ili ukućane ne počisti srce jer vi niste počistili nered za sobom, već da se na taj isti nered ne spotaknete, uz moguće izazivanje štete  bilo materijalne, bilo fizičke (uzrokovane padom).

Čišćenje šljunka za akvarij

Daljnji su zahvati određeni time za koju ste se mogućnost uređivanja akvarija odlučili. Ukratko, ako se radi o biljnom akvariju na dno nanesite hranjivu podlogu (koja se kupuje u pet shopu).

Riječ je o nekoj vrsti pečene gline sa dodanim hranjivim tvarima koje vašim biljkama osiguravaju određeni period dobrog rasta, ovisno o vrsti, proizvođaču, količini i vrsti bilja. Preporučujem neku koja neće zamutiti vodu prilikom čupanja bilja. Na podlogu stavite oprani šljunak pogodan za dobar  rast bilja, odnosno granulacije 1-3 milimetra koji se meni  s vremenom pokazao najboljim izborom. 

Još jedna stvar u vezi pranja šljunka. Do dana današnjeg u mojih 15 godina bavljenja akvaristikom to mi je bila i ostala najgora, najnapornija i najomraženija 'rabota' u cijelom postupku pokretanja akvarija. Zašto?

Šljunak se najčešće pere u kanti, na način da ga iz vrećice uzimate malo po malo, ispirete u nekoliko navrata te vrtite rukom. Budući da ste tijekom pranja sagnuti, a  jednu te istu radnju ovisno o količini šljunka  tj. veličini akvarija ponavljate onoliko dugo koliko je potrebno da se šljunak opere vrlo vjerojatno ćete se suočiti s boli u leđima. Ako je akvarij manji, količina boli nakon ove vesele igre je također manja. Kao i brojevi slojeva  vaših noktiju ukoliko je akvarij veći. 

Ako netko zna bolju varijantu od ove, molim javite, jer ako varate i ne operete pošteno šljunak voda će vam biti mutna danima. Ima preparata koji rješavaju i taj problem, ali osobno zagovaram što prirodnija rješenja. 

Kada se u akvarij stavljaju ribe?

Budući da je tema oko unutrašnjeg uređenja akvarija u smislu postavljanja kamenja, grana, bilja među akvaristima poznatija kao 'aquascapeing' predviđena za jedan od narednih članaka, ne bih o ovome više duljio, već ću zaključiti da nakon svega ovog sadite bilje i palite svjetlo.

Ako je vaš akvarij malo manje zahtjevan po pitanju uređenja, na način da ste se odlučili za neke od ciklidnih vrsta iz jezera Malawi ili Tanganyka, koji su dosta popularni ne samo zbog ljepote riba, već i njihovih otpornih tijela i dobre duše, koji opraštaju početničke greške ili povremene šlampavosti u održavanju, sistem uređenja se svodi na: dodaj pijesak (po mogućnosti sitniji od jednog milimetra), dodaj kamenje ( za skrivanje i određivanje teritorija) i vodu.

Dakle, akvarij je posložen, voda je unutra, uključili ste pumpu, grijač ( nakon pola sata-sat prilikom kojih se je grijač temperirao), dodali ste sredstvo za pripremu vode, zbog odstranjivanje klora i teških metala, upalili svjetlo i sretni, ispunjeni i umorni kao pas zavalili se u svoju omiljenu fotelju.Samo vam nedostaju  ribe. 

E pa, vježbajte strpljenje! Naime, tek nakon otprilike tri tjedna od kada ste u akvarij stavili vodu i uključili svu opremu na red dolazi stavljanje ribica. Vrijeme je to potrebno da se stvore biološki preduvjeti za naseljavanje riba. 

Detaljnije o tome te koje ribe dodati u akvarij objasnit ćemo u idućem članku. 

Vedran Čunčić, urednik Akvarij.NET portala naš je novi suradnik koji će vas svaki tjedan uvoditi u tajne akvaristike. 

Ovim putem pozivamo vas da u komentarima postavite pitanja koja vas zanimaju, a mi ćemo se potruditi da na njih odgovorimo u nekoj od slijedećih tema.

Akvarij- korisne informacije! Opširnije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu