Obavijesti

Ljubimci

Komentari 13

Kako odabrati akvarij za ribice i na što paziti kod postavljanja

Kako odabrati akvarij za ribice i na što paziti kod postavljanja
3

Akvarij nije običan stakleni pravokutnik u kojem žive ribice i rastu biljke. Riječ je o složenom sustavu čiji cilj je stanovnicima omogućiti život što sličniji onom u prirodi

VIDEO

Akvarij iako se tako na prvi pogled čini nije običan stakleni pravokutnik u kojem žive ribice i raste akvarijsko bilje. Riječ je o složenom sustavu čiji cilj je stanovnicima akvarija omogućiti život što sličniji onom u prirodi. 

O greškama s kojima se susreću akvaristi početnici smo već pisali i spomenuli neke dijelove akvarija. Danas idemo korak dalje i osvrnut ćemo se kako odabrati akvarij i gdje ga postaviti.

Gdje postaviti akvarij?

Prije nego krenete u trgovinu dobro razmislite gdje ćete staviti akvarij. To je jedan od faktora koji će vam trebati kod odluke o veličini akvarija. Akvarij treba staviti na vidljivom mjestu u mirnijem dijelu stana jer ribe 'ne vole' da im pored akvarija netko stalno prolazi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na taj način spriječiti ćete da ga netko slučajno zakači, udari vratima i prevrne. Važno je da se akvarij ne postavlja blizu prozora jer sunčeve zrake pospješuju rast algi koje su nepoželjne u akvarijima. Ako je ikako moguće ne postavljajte ga blizu radijatora i ispod klima uređaja. 

Kako odabrati akvarij?

Akvarij kupujete za ribicu, a ne za djecu. Dođete li s djetetom u pet shop i prodavaču kažete da kupujete akvarij za dijete on će vam preporučiti neki od 'dječjih modela' odnosno već sastavljeni akvarij od najviše 30 litara. Osim što je taj akvarij premalen za ribice teži je za održavati. 

Naime, početnici misle da se manji akvarij lakše održava, što kada je riječ o akvaristici nije točno. Kako odabrati akvarij? Za početnike idealan je akvarij od 100 litara, a nakon što steknu iskustvo mogu priječi na veće modele. Zašto? Dovoljna je to zapremnina da i početnik postigne idealne parametre vode. 

Krenite s 100 litarskim akvarijem

U manjem akvariju puno je veća mogućnost pada pH ili povećanja amonijaka. U akvariju većem od 100 litara ponekad je potrebno staviti jaču, a samim time i skuplju opremu. Kada se uhodate i steknete iskustvo lako nabavite veći akvarij, a manji će vam biti pomoćni. 

Najjači argument za 100 litarski akvarij je njegova veličina koja se može smjestiti u bilo koji dio stana. Savjetuje se akvarij postavljati u mirniji dio stana koji nije direktno izložen suncu.

 Osim veličine prostora u koji ćete ga smjestiti kod odabira akvarija pripazite na vrstu ribice koju ćete stavljati u njega. U obzir uzmite da je većina riba prilikom kupnje mala i da će narasti, a uz to svaka vrsta ima specifične zahtjeve.

Postolje za akvarij

Postolje je sastavni dio akvarijske opreme jer na njemu će stajati akvarij, a mora biti dovoljno čvrsto i stabilno kako se akvarij ne bi prevrnuo. Većina kupovnih stalaka napravljena je od plastike koja ublažava i neutralizira vibracije. 

Stavljate li akvarij na postolja vlastite izrade nikada ga ne postavljajte direktno na kamene i metalne podloge jer one prenose vibracije koje mogu uzrokovati pucanje stakla. Iskusni akvaristi savjetuju da se akvarij postavi na podlogu poput stiropora koja ublažava vibracije.

Testiranje stabilnosti i propusnosti

 Prije stavljanja opreme, ribica i biljaka savjetujemo vam da provjerite da akvarij testirate. Kako? Postavite ga na postolje, dodajte vodu i uvjerite se da je dovoljno stabilan. 

Prostor oko akvarija dobro osušite te akvarij s vodom ostavite da stoji preko noći. Ako preko noći ne procuri vaš akvarij je siguran i možete krenuti sa slijedećim koracima u opremanju akvarija. 

NAPOMENA: Akvarijske ribice su živa bića te ih nemojte držati u akvarijskim kuglama  koje su  primjerenije za čuvanje zimnice, a ne za držanje živih ribica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje