Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Amerikanci u panici: Poslastice ubile tisuće kućnih ljubimaca!

None Foto: Thinkstock

Iako je otkrila vezu između smrti ljubimaca i poslastica proizvedenih u Kini američka Agencija za hranu i lijekove još uvijek nije sigurna u točan razlog zašto ljubimci ugibaju.

Agencija za hranu i lijekove ( FDA) izdala je priopćenje u kojem tvrdi da smrtni slučajevi više od 1000 pasa mogu bit povezani s poslasticama koje su uvezene iz Kine. 

Foxnews.com piše kako je FDA od 2007. do danas dobila više od pet tisuća pritužbi na poslastice za pse koje u sebi sadrže sastojke ili su u cijelosti proizvedene u Kini. Kod većine pasa poslastice su uzrokovale bolesti probavnog sustava i jetre. Također, kod nekih pasa javili su se problemi s mokraćnim sustavom i bubrezima.

- Definitivno, kineske poslastice povezane su sa smrću pasa - izjavio je medijima veterinar Brett Levitzke koji tvrdi da je od 2011. do danas svjedočio uginućima desetaka ljubimaca. Prema njegovim riječima posebno su osjetljive male pasmine.

Najveći broj otrovanih ljubimaca jeo je 'kineske' poslastice koje su u sebi sadržavale piletinu, pačetinu i batate ( slatki krumpir).

Iako je otkrila vezu između smrti ljubimaca i poslastica proizvedenih u Kini FDA još uvijek nije sigurna u točan uzrok zašto ljubimci ugibaju.

Zabrinute vlasnike ljubimaca iz SAD - a agencija za hranu  je upozorila da kupuju samo onu hranu za koju su sigurni odakle potječu sastojci koji je sačinjavaju. 

Međutim, u većini slučajeva to je nemoguće otkriti jer iako na pakiranju piše 'Made in USA' hrana u sebi može sadržavati sastojke nepoznatog podrijetla. 

I dok Amerikanci optužuju Kinezi im odgovaraju kako su njihove poslastice potpuno zdrave. 

Luke Quin, vlasnik jedne od kineskih tvornica  koja za mnoge američke kompanije proizvodi  pseću hranu otišao je korak dalje te pred kamerama pojeo poslasticu za pse. 

Iako tvrdi da njegov proizvod nije otrovan zbog objave američke Uprave za hranu i lijekove odnosno odustajanja američkih brendova od kineske proizvodnje morao je zatvoriti četiri od svojih pet tvornica.

Komentari (1)
  • To Ameri bojkotiraju Kineze,jer Kina podrzava Rusiju,usprkos americkim sankcijama. U narednom periodu nas ceka gospodarski rat izmedu Amerikanaca s jedne strane,a Rusije i Kine s druge. Nema govora o otrovnoj kineskoj hrani za pse koju vlasnik tvornice i sam konzumira. To je gospodarski rat zapada i istoka!

    21. 5. 2014,   10:28