Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Božić skriva mnoge opasnosti za vaše ljubimce! Izbjegnite ih

Božić skriva mnoge opasnosti za vaše ljubimce! Izbjegnite ih
1

Većina hrane s ljudskog stola koja je začinjena i masna štetna je za kućne ljubimce. Pogotovo kosti. Budući da su oštre mogu ozbiljno oštetiti njihov probavni trakt

VIDEO

Čokolada sadrži teobromin kojeg psi ali i ostali kućni ljubimci vrlo teško probavljaju, tako da mogu nastati različite komplikacije, a u težim slučajevima, nažalost može doći i do smrti.

Simptomi trovanja čokoladom

Hoće li i kako pas reagirati na čokoladu ovisi o  metabolizmu pasa tako da neki mogu pojesti cijelu čokoladu i ostati živi, dok neki mogu uginuti od dvije kockice. 

Goran Azenić, veterinar koji za portal ljubimci.24sata.hr  svakog utorka u sklopu ZOORDINACIJE odgovara na pitanja čitatelja tim riječima upozorava što se vašem ljubimcu može dogoditi ako ga hranite čokoladom, kolačima i tortama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Također, bitan je i postotak kakaa u čokoladi i količine teobromina u samom kakau. Generalno gledajući, mliječne i bijele čokolade manje su opasne od tamnih. 

Simptomi se obično javljaju nakon 12 sati, no mogu se javiti i ranije. Prvi simptomi su uzbuđenje, povraćanje, proljev, pojačano mokrenje i pojačana žeđ. Simptomi jasno mogu otići i u progresiju što dovodi do tahikardije, kome i smrti.

Nije čokolada jedina namirnica koja  će se naći na blagdanskom stolu, a opasna je za zdravlje vašeg ljubimca.

Smiju li ljubimci jesti kosti i ostatke ljudske hrane?

Većina hrane s ljudskog stola koja je začinjena i masna štetna je za ljubimce. Pogotovo kosti. Budući da su oštre, mogu ozbiljno oštetiti njihov probavni trakt.

Većina veterinara savjetovat će vam da treba izbjegavati kosti koje se lagano lome i koje ako zapnu psu mogu prouzročiti ozbiljne probleme:

- zaglavljivanje dijela kosti u grlu, jednjaku i želucu

- pucanje kostiju i zaglavljivanje komadića u crijevima

Ne treba zanemariti niti:

- probleme s probavom što rezultira povraćanjem, a često i otežanim 'kakanjem' ( koje ma što mislili o tome ne pomaže čišćenju analki)

- oštećenje zuba, zubnog mesa i jezika

Sirova ili kuhana hrana posebno skuhana i pripremljena za psa  bitno se razlikuje od ostataka od ručka.

Alkoholna pića strogo zabranjena

Često nam šaljete fotografije ljubimaca koje fotografirate uz boce piva i ostalih alkoholnih pića. 

Nadamo se da im ne dajete da piju ( iako vjerojatno ima i takvih) jer alkohol čak u malim količinama može ubiti vašeg ljubimca ili kod njega izazvati trovanje, depresiju, snižavanje tjelesne temperature, povišenje krvnog tlaka i probleme s disanjem.

Popis božićnih biljaka otrovnih za kućne ljubimce

Ukrasni papir, kuglice, ljepila...

Ukrasni papir, mašne, ljepilo i ostali pribor koji se tijekom blagdana koristi za ukrašavanje najčešće je otrovan. Kako bi spriječili trovanje vaših ljubimaca isti nakon korištenja spremite na sigurno mjesto.

Kuglice za bor najčešće se rade od materijala koji su lako lomljivi, ako ih se ljubimci dočepaju za njih jako opasni. Ako ih progutaju mogu oštetiti želudac i crijeva.

Kako ljudski lijekovi djeluju na kućne ljubimce?

Opasne su i ukrasne lampice koje, ako ljubimac pregrize kabel mogu dovesti do strujnog udara. Zamislite samo kako bi on djelovao na vašeg psa, mačku, kunića ili bilo koju drugu životinju.

Koliko god jednostavno zvučali  ovi savjeti u praksi se često ne primjenjuju. Mnogi ih se sjete tek kada dođe do problema.  Zato uz sebe uvijek imajte broj dežurnog veterinara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang