Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dosta je šutnje: Saznajte kako prijaviti zlostavljanje životinja!

None Foto: Facebook/Dosta zlostavljanja životinja 2

Pokretači Facebook grupe 'Dosta zlostavljanja životinja' putem letaka građane pozivaju da zlostavljače prijave policiji ili udrugama koje se brinu o zaštiti životinja

Svjedoci smo sve češćeg zlostavljanja životinja. Najčešće, krivci se ne pronalaze. Prvi koji se zbog 'nedjelotvornosti' nađu na udaru su policajci i udruge za zaštitu životinja. 

S jedne strane optužuje ih se 'da ne rade svoj posao', dok s druge strane nitko ne čini ništa da im zlostavljače prijavi. 

Kako bi se to promijenilo pokrenuta je Facebook grupa 'Dosta zlostavljanja životinja' čiji osnivači građane pozivaju na konkretne akcije 'prijavljivanja kukavica koje zlostavljaju životinje'.

 Trenutno je aktualno dijeljenje letaka na Vrbiku, mjestu gdje je nedavno psu Bebi u usta ubačena petarda, nakon čega ju je veterinar morao uspavati. Njima se građane informira:

Kako prijaviti zlostavljanje životinja?

Nazovi policiju na broj 192

Nazovi SUZU na broj 060 40 40 44

Pošalji e-mail na: info@suza.hr ili prijatelji.zivotinja@inet.hr

Budući da često čujemo izgovore poput 'Što ću zvati policiju kada ionako neće doći!' i sličnih kontaktirali smo Ministarstvo unutarnjih poslova s pitanjem: 

Kome prijaviti policajca koji odbije izaći na teren ili zaprimiti prijavu?

U slučajevima kada građanin smatra da su postupanjem, odnosno ne postupanjem policijskog službenika povrijeđena njegova prava ili da je došlo do povrede zakona od 0 do 24 sata može podnijeti pritužbu na telefon 192 (Operativno komunikacijski centar policijske uprave na čijem se području događaj dogodio). 

Također, građanin koji je nezadovoljan postupkom policijskog službenika može podnijeti i pisanu pritužbu nadležnoj policijskoj upravi ili Ministarstvu unutarnjih poslova, koji će sukladno članku 6. Zakona o policiji ispitati sve što se u prijavi navede.

Pozivamo vas da u komentarima ispod članka napišete vaša iskustva sa zlostavljačima životinja.


Komentari (7)
  • Dosta je bilo iživljavanja na životinjama i pozdravljam osnivanje Facebook grupe u koju ču se sigurno učlaniti.

    23. 4. 2013,   13:03
  • Pokusala sam prijaviti covjeka koji je, zajedno sa svoji sinom, vise puta mjesecima mucio pse, da bi ih na kraju premlatio do smrti. Ali veterinarski inspektori su mi se smijali kad sam zvala i pisala prijavu (sa svim clancima zakona koje su ti ljudi prekrsili). Izgleda da vet. inspektori na teren izlaze samo na kolinje. U Samoboru nema drustva za zastitu zivotinja, preko kojeg bi se moglo nesto uciniti. Veterinari su rekli da bez inspektora ne mogu izaci na teren. Takve reakcije su me obeshrabrile da bi pokusala jos i preko policije nesto uciniti. Tuzno.

    23. 4. 2013,   15:29
  • Jako mi je drago da se nešto pokrenulo po pitanju zaštite životinja, vrijeme je da se stane na kraj svim tim luđacima koji ih zlostavljaju. Životinje su ZAKON!

    23. 4. 2013,   15:32