Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Gerbil kao kućni ljubimac: Što je važno znati prije kupovine?

Gerbil kao kućni ljubimac: Što je važno znati prije kupovine?
2

Gerbil je maleni glodavac koji je prepoznatljiv po dugačkom repu i nogama 'poput klokanovih'. Najsretniji je ako ne živi sam, voli ljude. Nije ljubimac za malu djecu

VIDEO

Hrčak i zamorac najpopularniji su glodavci – kućni ljubimci u Hrvatskoj. No, kako smo već pisali u hrvatska domaćinstva polako dolaze i ostale vrste glodavaca.Zbog svoje veličine, održavanja te inteligencije u samom vrhu su i gerbili. 

Općenito o gerbilima

U divljini većina ih živi u suhim područjima Afrike, jugoistočne Europe i Kine. Ima ih više od 30 vrsta, a kao kućni kućni ljubimci u Hrvatskoj najčešće se drže mongolski gerbili.

Prepoznatljivi su po veličini tijela ( narastu od  5 do 15 cm) i dugačkom repu koji može narasti do 12 cm. Rep im je osjetljiv, lako otpada, Bez njega mogu uginuti te ih zato nikad ne hvatajte za rep.

Također, prepoznatljivi su po stražnjim nogama koje su duže od prednjih (poput klokana). Prosječno žive tri do četiri godine, a poželjno je da žive u paru (istog spola) – osim ako ih ne mislite pariti.

 Kako bi se lakše sprijateljili preporučuje se da je par mlađi (iz istog legla). 

Humanesociety.org u svom vodiču za potencijalne vlasnike gerbila piše kako je riječ o neovisnim i druželjubivim životinjama koje mogu živjet samostalno, ali najsretnije će bit u paru ili s vlasnikom koji im omogući svakodnevnu interakciju. 

Naime, većina gerbila vrlo brzo nakon dolaska u novi dom pokušat će komunicirati s vlasnikom i istraživati novi životni prostor. Kako bi vašem novom ljubimcu smanjili stres prvih nekoliko dana pustite ga da istražuje svoju nastambu bez da ga puno navlačite po rukama.

Koliko košta gerbil?

Cijena gerbila iznosi od 30 do 50 kuna, ali u cijenu nisu uračunati troškovi opreme i hrane za gerbile. Iako je riječ o malim životinjama potrebno im je nabaviti primjeren kavez s dubljim dnom ili pak stakleni akvarij. 

Naime, životinje su to koje vole kopati tunele, a imate li plići kavez pijesak, stelja i ostali materijali od kojih će raditi tunele prilikom kopanja izletjet će izvan kaveza.

Iako vole kopati tunele i u njima se skrivati unutar kaveza/akvarija gerbili bi trebali imati svoju kućicu, najbolje od drveta. 

Plastične ili papirnate brže će potrošiti jer kao i ostali glodavci i oni vole glodati sve oko sebe. Jako je važno da ove životinje troše svoje zube.

U standardnu opremu spadaju mineralni kamen, pojilica, hranilica, posuda za pijesak te što više igračaka od drveta, role od WC papira ili kuhinjskih papirnatih ručnika. 

Hrana za gerbile

Osim kupovne suhe hrane za glodavce kao poslastice im možete davati svježe povrće (mrkva, kelj, brokula, zelje) i voće poput jabuke, kruške, banane, ali u manjim količinama jer voće sadrži šećer.

Dobro je znati

Za razliku od hrčaka koji su najaktivniji noću, gerbili nemaju problema s dnevnim ritmom odnosno svoje potrebe za snom i igrom prilagodit će puno bolje nego većina glodavaca.

Riječ je o čistim životinjama koje iza sebe ostavljaju malo izmeta i urina koji nisu intenzivnog mirisa. Iako ne piju puno vodu im treba mijenjati svakodnevno, a hranu povremeno. Naravno, osim svježe koju treba mijenjati isti dan, odmah nakon što uvene.

 Akvarij ili kavez za gerbile potrebno je temeljito čistiti jedan put na tjedan. Gerbile nikada ne hvatati za rep.

Da li su gerbili kućni ljubimci za djecu? 

Da, ali ne za djecu mlađu od osme godine koja nepažnjom mogu ozlijediti ovu sitnu životinju. Također, mlađa djeca bez prisutnosti odrasle osobe neće se moći brinuti o svom ljubimcu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu