Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Hrana za mačke ljeti: Umjesto tune i mlijeka - zdrave slastice

Hrana za mačke ljeti: Umjesto tune i mlijeka - zdrave slastice
5

Mačja hrana treba bit bogata vitaminima, mineralima, mastima i bjelančevinama. Uz meso hrana za mačke bi trebala uključivati ribu, svježi sir, voće i povrće...

VIDEO

Mačke su za razliku od pasa jako izbirljive životinje, pogotovo kada je riječ o hrani. Dodamo li tome da neke mace ljeti zbog vrućine jedu manje nego inače pred njihovim vlasnicima velik je problem. Problem koji su nesvjesno tijekom godina sami stvorili. 

Naime, istraživanja su pokazala da mačke većinu loših navika, pa tako i izbirljivost tijekom života pokupe od svojih vlasnika, a kada je hrana u pitanju problem je u tome što se mačku od malih nogu uči na jednu vrstu hrane (uglavnom meso) iako bi i njihova prehrana trebala bit raznolika.

Generalno pravilo glasi da ne pretjerujete, čak niti sa zdravim ljudskim namirnicama i obavezno se pridržavajte pravila '30 minuta', tj. mačja hrana ljeti na otvorenom ne bi smjela stajati duže od 30 (a najduže 60) minuta jer će se pokvariti

Mačja hrana treba bit bogata vitaminima, mineralima, mastima i bjelančevinama. Uz meso hrana bi trebala uključivati ribu, svježi sir, voće i povrće. Trebalo bi izbjegavati ugljikohidrate i mlijeko.

 Uzimajući u obzir da na tržištu postoji tridesetak proizvođača gotove mačje hrane i da svaki od njih ima nekoliko vrsta i okusa izbor najbolje ponekad nije jednostavan. Kupovna hrana generalno gledajući dijeli se na suhu i mokru, a razlikuju se po udjelu vode. 

Mokra hrana bogatija je vodom i većina mačaka s guštom će pojesti slastan obrok s umakom. Suha hrana iako ima manje vode sadrži veći postotak hranjivih tvari. U pravilu vlasnici kombiniraju obje vrste, a na meniju se pogotovo ljeti nađu i ljudske namirnice, a mnoge od njih, pogotovo u velikim količinama mogu bit štetne za vašu mačku. 

Generalno pravilo glasi da ne pretjerujete, čak niti sa zdravim ljudskim namirnicama i obavezno se pridržavajte pravila '30 minuta', tj. mačja hrana ljeti na otvorenom ne bi smjela stajati duže od 30 (a najduže 60) minuta jer će se pokvariti.

Opasne ljudske namirnice

Tuna, česta mačja poslastica opasna je u velikim količinama, a pogotovo ako je mački to jedini obrok. Radi se o ribi kojoj nedostaje vitamina i minerala potrebnih za zdrav život mačke. Tuna kao povremena poslastica dolazi u obzir, ali umjesto ljudske konzerve mačke počastite životinjskim konzervama. 

Pazite i na količinu žive koja je otrovna za mačke. Luk i češnjak, sastavni dijelovi većine ljetnih jela za ljude, pogotovo s roštilja nisu preporučljivi za mačke jer mogu uništiti crvene krvne stanice odnosno rezultirati anemijom mačke. 

Kada spominjem roštilj napomenimo da sve što je s roštilja nije zdravo za mačke. Mlijeko nije zdravo za mačke jer ga ne mogu probaviti, a umjesto hranjivih sastojaka mačka će dobiti proljev. 

Grožđe i grožđice u većim količinama mogu izazvati zatajenje bubrega, a čokolada i ostale slastice, koje sadrže kakao, mogu bit smrtonosne, dok će u slučaju blažeg trovanja izazvati ubrzan rad srca i drhtanje. 

Mačke čokoladu ne preferiraju, ali nažalost ljudi su ti koji ih izazivaju pa povremeno i gricnu komadić. Isto se odnosi na kolače, sladoled i ostale ljudske slatkiše. 

Kosti, pogotovo sitnije i riblje su opasne jer se mogu zaglaviti u grlu i izazvati gušenje. Kosti s roštilja na kojima se nalazi masna i začinjena hrana kod mačke mogu izazvati probavne smetnje.

Grožđe i grožđice u većim količinama mogu izazvati zatajenje bubrega, a čokolada i ostale slastice koje sadrže kakao mogu bit smrtonosne

Mačkama nikad ne dajte jesti hranu za pse jer iako imaju slične sastojke razlikuju se, prije svega po udjelu proteina kojih mačke trebaju više nego psi. Sirova jaja izuzetno su opasna za mace jer se ljeti brzo kvare, a isto se odnosi na sirova jetrica i ostale iznutrice. Osim što spadaju u lakokvarljive namirnice jetra su bogata vitaminom A koji šteti mačkama.

Naravno, jetrica su dobrodošla kao povremena poslastica, ali nikako kao redoviti obrok. Vlasnici mačaka često griješe kod odabira poslastica, a naš savjet je da ako macu želite razveseliti umjesto mlijekom/tunom nagradite ju mačjom konzervom ili kupovnom poslasticom za mačke.

Zdravo i ukusno

Povrće na mačjem jelovniku nije toliko često, a razlog je što se vjeruje da ugljikohidrati iz povrća štete mačkama što nije točno. Istina, po svojoj prirodi mačke jesu mesojedi, ali kao kućni ljubimci neke mačke, pogotovo ljeti vole se osvježiti povrćem koje je bogato vlaknima.

 Od povrća mačkama možete davati kuhanu mrkvu, tikvice, šparoge, brokulu, mahune i peršin. Važno je da je povrće oprano, da nije tretirano otrovima, a mora se kuhati bez soli i ostalih intenzivnih začina. Od voća možete im davati lubenice, dinje, breskve i jabuke, ali bez koštica. Izbjegavajte grožđe.

Od povrća mačkama možete davati kuhanu mrkvu,tikvice, šparoge, brokulu, mahune i peršin

Elizabeth Colleran, predsjednica AAFP, na popis zdravih ljudskih namirnica uz povrće stavlja sir koji je bogat proteinima, a uz sir preporučuje jogurt. Važno je da mliječni proizvodi imaju što manje laktoze koje mačke ne mogu probaviti i da ih se mačkama daje povremeno. 

Jaja su zdrava, ali savjetujemo da ih ne dajete sirova jer se ljeti brzo kvare i mogu sadržavati bakterije salmonele i E. Coli. Meso se preporučuje davati (osim svinjetine), a na vrhu ljestvice su kuhana piletina i puretina. Perad općenito ima najviše proteina, a najmanje masti. Izbjegavajte salame i sušene mesne prerađevine.

SAVJET ZA KRAJ: Mačke stalno trebaju imati svježe vode, a pogotovo ljeti. Kako bi duže održali njezinu svježinu u posudicu dodajte nekoliko kockica leda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode