Obavijesti

Ljubimci

Vodič: Kako pravilno odabrati hranu za vašeg psa ili mačku?

Vodič: Kako pravilno odabrati hranu za vašeg psa ili mačku?
4

Danas se na tržištu nudi širok izbor dehidriranih hrana za pse i mačke između kojih treba znati odabrati najbolju. Izbor ovisi o dobi životinje, stupnju aktivnosti i težini

VIDEO

Pravilna prehrana od presudnog je značaja za zdravlje. Današnji ubrzani tempo života onemogućava slaganje obroka kod kuće, što također zahtijeva i određeno znanje iz nutricionizma i fizioloških potreba pasa i mačaka. 

Iz tog razloga razvila se industrija proizvodnje dehidrirane hrane za koju mnogi govore da je umjetna hrana. 

Hrana za pse - pročitajte kako odabrati najbolju

Međutim, pod tim pojmom podrazumijeva se izbalansirana i potpuna hrana izrađena od prirodnih sirovina koja u potpunosti treba zadovoljiti dnevne potrebe naših ljubimaca. Oduzeta je voda, zbog lakše manipulacije i skladištenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Danas se nudi širok izbor dehidriranih hrana između kojih treba znati odabrati najbolju. To ovisi o dobi životinje, stupnju aktivnosti i težini. 

Ovisi također i o zdravstvenom stanju, jer kod posebnih potreba (skotnost, dojenje) ili patoloških stanja (proljev, alergije), potrebna je posebna prehrana koju će preporučiti veterinar. 

Vjerojatno ste uspoređujući dvije hrane znali pomisliti: 'Ova hrana je vrlo slična, ali je jeftinija!' Za uspoređivanje proizvoda, potrebno je međutim, čitati deklaraciju i razumjeti što na deklaraciji piše. 

ŠTO SVE PIŠE NA DEKLARACIJAMA I PAKIRANJIMA HRANE ZA PSE I MAČKE

Zakonom je propisano što se sve treba navesti na deklaracijama i pakiranjima

Opis proizvoda

Analitički sastav za bjelančevine, masti, vlakna, minerale; vlaga, vitamini i elementi u tragovima

Sastav: popis pojedinačnih ili grupiranih sastojaka

Upute za hranjenje

Neto težinu proizvoda

Rok trajanja

Ime i adresu proizvođača i uvoznika, zemlju porijekla 

U opisu proizvoda saznati ćete kome je hrana namijenjena – psima ili mačkama, za koju životnu dob, stupanj aktivnosti ili neka posebna stanja, poput skotnosti ili laktacije.

 Analitički sastav pokazuje koliko je pojedinog sastojka u proizvodu, izraženo u postocima, ali ne i njihovu kvalitetu i porijeklo; npr. postotak bjelančevina može biti dobiven od mesa, ali i od kože, perja i slično.

Jer i koža i perje su bjelančevine. U sastavu su navedeni sastojci od kojih je hrana sastavljena i to u padajućem nizu, od najzastupljenijeg sastojka prema najmanje zastupljenom. To znači ako je na prvom mjestu kukuruz, u hrani ima najviše kukuruza. 

Čitajmo između redova

Pri usporedbi hrana trebamo posebno pripaziti na Sastav. Iskoristivost neke hrane ovisi o kvaliteti, energetskom sadržaju i probavljivosti sastojaka. Najbolje je izabrati hranu u kojoj je prvi sastojak bjelančevina životinjskog podrijetla, jer su te bjelančevine probavljivije, ukusnije i kvalitetnije od bjelančevina biljnog podrijetla. 

Sastojci Superpremium hrane, poput Eukanube, pojedinačno su navedeni kao pileće ili janjeće meso (s navedenim postotkom), ili brašno peradi, dok će na manje kvalitetnoj hrani biti navedeni grupno kao meso i kao mesni nus-proizvodi, bez specifikacije o kojem se tu mesu radi. 

Nadalje, u Sastavu proizvođač mora navesti i postotak namjernice koja se nalazi u nazivu proizvoda. Ako potrošač to zna, može prepoznati kvalitetu proizvoda:

proizvodi s više od 14% piletine deklariraju se kao rich in chicken odnosno bogati piletinom, 

oni s minimalno 4% piletine kao with chicken odnosno s piletinom, 

dok se proizvodi s 0-4% piletine označavaju kao chicken flavour odnosno s okusom piletine.

Eukanuba u svim svojim proizvodima s piletinom sadrži minimalno 20% pilećeg mesa kao glavnim izvorom bjelančevina, osim u Eukanubi Weight Control za pretile pse gdje je 14% pilećeg mesa; u proizvodima s janjetinom Eukanuba sadrži minimalno 14% janjećeg mesa.

Iams Cat hrana za mačke, u većini svojih proizvoda sadrži 40% pilećeg mesa kao glavni izvor bjelančevina.

Zašto je Eukanuba najbolja za vašeg psa ili mačku

Polazeći od pretpostavke da su psi i mačke mesojedi i da za svoju ishranu trebaju meso, Superpremium hrane poput Eukanube na prvom mjestu imaju bjelančevine životinjskog porijekla poput pilećeg, purećeg ili janjećeg mesa. 

Ovi sastojci sadrže potpune esencijalne aminokiseline, za razliku od bjelančevina biljnog podrijetla, poput sojinog brašna ili kukuruznog glutena. 

Eukanuba osim bjelančevina životinjskog porijekla sadrži optimalno probavljive ugljikohidrate, umjereno fermentirajuća vlakna, kvalitetne masti, vitamine i minerale. 

O cijenama

Ako ste pomislili da danas kada većina nas mora paziti na svaku kunu trebate štedjeti na hrani za kućnog ljubimca kupujući jeftiniju hranu, varate se! 

Često nešto što je na prvi pogled jeftinije ne znači da je tako i u konačnici. Ne morate u ovo doba recesije odustati od kvalitete, od super premium hrane Eukanuba zbog cijene. 

Eukanuba se bazira na visoko kvalitetnim bjelančevinama životinjskog porijekla koje su lako probavljive i visoko iskoristive, pa takve hrane psi trebaju jesti u manjim količinama. Kad uspoređujete cijene dviju hrana važnije je koliko košta dnevni obrok, a ne kilogram jedne ili druge hrane. 

Tako odrasli pas težak 25 kilograma dnevno treba jesti neke hrane X 350g - 500g, a Eukanube 245g, što rezultira time da je dnevni obrok Eukanube u konačnici jeftiniji. 

Izračunajte sami

Prema primjeru izračuna dnevnog troška hranjenja super premium hranom Eukanuba, izračunajte koliko vas dnevno košta hrana vašeg psa ako ga ne hranite Eukanuba hranom. Kako izračunati? Tablicu za izračun možete vidjeti OVDJE ili na Facebook stranicama Moj ljubimac - Eukanuba.hr

Hranu Eukanuba možete nabaviti isključivo u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce, u veterinarskim ambulantama i ljekarnama ili na Dalmino.eu web shopu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.