Obavijesti

Ljubimci

Komentari 5

Kastracijom spriječite bolesti, agresivnost i bježanje od kuće

Kastracijom spriječite bolesti, agresivnost i bježanje od kuće
1

Operacijom (prije prvog tjeranja) sprečava se nastanak tumora mliječne žlijezde čak i do 99 posto, a također i bolesna stanja vezana za ženske spolne organe

VIDEO

Svom psu ne želim oduzimati muškost i prirodne nagone. Zamislite da vas netko kastrira, kako bi se osjećali?! Najčešći je to izgovor vlasnika koji ne žele kastrirati/sterilizirati psa.

Glavni razlog jest neinformiranost jer kastracija mužjaka odnosno sterilizacija ženki za pse ne sprečava samo neželjenu trudnoću, već općenito za životinje ima puno više prednosti, nego nedostatka.

- Što se tiče gubljenja muškosti kastrirani psi i mačke se obično smiruju nakon zahvata, ali ne gube ništa na osobnosti-objašnjava Goran Azenić, vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET- svijet i suradnik 24sata.hr čije članke svakog utorka možete čitati u njegovoj ZOOrdinaciji

Kod mužjaka operacija traje 10- 15 minuta, a kod ženki 30-45 minuta

Tvrdnje da su pas ili mačka nakon kastracije sklone debljanju neutemeljene su pogotovo ako se operira mlad pas/mačka, a kod starijih ljubimaca dolazi do gojaznosti, ali uzrok nije kastracija, već smanjena aktivnost. 

Potencijalne opasnosti

 - Svaka operacija je potencijalno opasna pa tako i kastracija/sterilizacija jer može doći do problema s anestezijom, krvarenjem i infekcijom, a u rizične pse spadaju oni koje imaju neke probleme, npr.boluju od bolesti vezanih uz kardio-respiratorni sustav, koagulopatiju, babezioze i sličnih-govori Azenić.

Dodaje da se preventivom odnosno dobro odrađenim razgovorom s vlasnikom, pregledom i dopunskim pretragama psa mogućnost da operacija pođe po zlu svodi na minimum. 

Prednosti kastracije/sterilizacije

Koje su prednosti? Vaš ljubimac manje će bježati od kuće, a samim time izlagati se opasnostima poput teških povreda uzrokovanih udarima automobila, biti će manje agresivan, a ako je sklon obilježavanju teritorija mokraćom nakon operacije to će raditi puno rjeđe. 

-Sa medicinskog stajališta sterilizacija je dobra preventiva mnogih patoloških stanja koja se mogu javiti u kasnijoj dobi kućnih ljubimaca. Primjerice ranom sterilizacijom (prije prvog tjeranja) prevenira se nastanak tumora mliječne žlijezde čak i do 99%, a također i bolesna stanja vezana na ženske spolne organe: pyometra, tumori jajnika , tumori maternice,tumori vagine, ciste, prolapsusi vagine, vaginalne hiperplazije, torzija maternice. 

 Dobro odrađenim razgovorom s vlasnikom, pregledom i dopunskim pretragama psa mogućnost da operacija pođe po zlu svodi se na minimum

Također, sterilizacijom se sprečavaju neželjene lažne trudnoće koje su vrlo česte kod kuja. Sterilizacija je od velike koristi kod kontrole endokrinih bolesti npr. dijabetesa, a životinje koje boluju npr. od epilepsije ne bi trebalo pariti pa iz tog razloga preporučuje se sterilizacija. 

-Ako želite da npr. ženka ima potomstvo preporuka je da osma godina života bude granica do koje će ona biti spolno aktivna nakon toga preporučujemo da se napravi sterilizacija kako bi izbjegli neželjenu patologiju na ženskim spolnim organima koja je kod kuja vrlo učestala- zaključuje veterinar Goran Azenić. 

NAPOMENA: Termin kastracija odnosi se na muške životinje (u posljednje vrijeme počeo se koristiti i za ženske), a sterilizacija za ženske. Kod mužjaka operacija traje 10- 15 minuta, a kod ženki 30-45 minuta. Što se postupka tiče neki veterinari preferiraju vađenje i jajnika i maternice, a neki samo jajnika. S medicinskog gledišta obje metode su jednako dobre i nama razloga za favoriziranjem neke metode. Generalno gledajući poželjno je da životinje budu stare minimalno 6 mjeseci (veće pasmine kasnije postaju spolno zrele pa se može sačekati koji mjesec)!




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode