Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kućni ljubimac kao poklon nije dobra ideja! Otkrivamo zašto

None Foto: Facebook/boo

Štene,maca ili neka druga životinja kao poklon razveselit će svako dijete. No, što nakon Božića?! Kad shvatite da je držanje kućnih ljubimaca trošak i velika obaveza

Želim štene, macu ili barem hrčka! Božićna je to želja djece širom svijeta, a mnogima će roditelji istu ispuniti. Božićni poklon dijete će sigurni smo oboriti s nogu. 

Kad se božićne lampice ugase i na red dođu troškovi cijepljenja, veterinarskih pregleda, opreme i hrane za kućne ljubimce mnogi će se zapitati: Jesmo li malo požurili s poklanjanjem životinje djetetu? 

O odgovoru neće stići niti razmisliti, a već će shvatiti da osim što košta, slatka životinja obavlja nuždu po cijelom stanu, grize kablove i grebe namještaj te radi ostale nepodopštine. 

Želite li sve to izbjeći prije kupnje životinje dobro se informirajte.

Zašto za Božić ne poklanjati životinje (bilo kome)?

Životinja nije predmet koji nakon što vam dosadi možete odbaciti. 

Prije poklanjanja životinje postavite si nekoliko pitanja: 

Zašto osoba kojoj poklanjate životinju istu već nije nabavila? 

Jedan od češćih odgovora bit će: Zato što nema novaca! Ako netko novaca za samu životinju kako će se tek brinuti o istoj. Oprema, hrana, poslastice, veterinar...Sve su to troškovi držanja kućnog ljubimca.

Također, zapitajte se da li je osoba kojoj poklanjate životinju alergična na dlaku, da li ima uvjete za držanje iste, da li joj se može posvetiti. Pritom na umu imajte da većina životinja koje se drže kao kućni ljubimci živi desetak godina. 

Najvažnije pitanje 

Što ako se osobi kojoj poklanjate životinju poklon ne svidi?

Ribice će završiti u WC školjci, akvarijske kornjače u gradskim potocima i jezerima, a psi i mačke na ulici ili u skloništima za životinje.

Ne vjerujete? 

Posjetite rubriku Udomi me ili bilo koji azil za životinje. Mačkama, psima te ostalim životinjama koje ćete tamo vidjeti zajedničko je da su i oni nekada bili nečiji kućni ljubimci. Dok ih se njihovi neodgovorni vlasnici nisu zasitili i odlučili riješiti.

Ipak ste se odlučili na kupnju ljubimca?! Pročitajte kako kupovati psa, mačku ili malu životinju

Komentari (5)
  • Kućni ljubimac kao poklon može biti samo i isključivo u dogovoru sa osobom kojoj se životinja poklanja. Svaka, ali svaka životinja je obaveza i zahtjeva određenu brigu. Psima treba redovita šetnja i veterinarska briga, puno ljudi kad uzima pse bira psa po kriteriju izgleda i uopće ne uzima karakter i osobina pasmine u igru. Svatko tko uzima bilo kakvu životinju se prvo mora vrlo dobro raspitati o potrebama te životinje, uzeti u obzir može li to vremenski i financijski podnjeti, da li su djeca spremna preuzeti dio obaveza na sebe (šetnja, hranjenje), da li je dijete dovoljno veliko da shvati da životinja nije igračka nego živo biće. Kućni ljubimac nije statusni simbol, nešto što će pasati uz torbicu ili ukrašavati zid (ako su u pitanju ribice i ptice) nego su ljubimci najčešće dio obitelji. Onaj tko to ne shvaća ne treba ni kupovati ni dogovarati se za dobivanje ljubimca na dar.

    5. 12. 2013,   12:07
  • kućni ljbimac se i ne kupiuje i ne poklanja osobi koju ne poznajemo dovoljno dobro i znamo da ga želi, ili ako znamo da ima peviše obaveza ili nema uslove za držti životinju. Svaka je životinja kao malo dijete i oko njega treba pažnje, brige, vremena i ljubavi.. Tako da ako znamo da netko želi životinju i želi se brinuti o njoj, izvoditi redovno van i voditi na preglede i cjepivo, onda što ne kupiti jedno malo čupavo, umiljato, preslatko stvorenje nekome?! :)

    5. 12. 2013,   13:36
  • imam male štence stare 2 mj.kako da ih udomim? Mješanke,niskog rasta,molim savjet..

    5. 12. 2013,   14:41