Obavijesti

Ljubimci

Komentari 4

Ljubimci vole uživati u snijegu, ali oprez! Na što obratiti pažnju

Ljubimci vole uživati u snijegu, ali oprez! Na što obratiti pažnju
4

Bljuzga pomiješana sa soli i antifrizom uobičajena je pojava na hrvatskim cestama. Vrlo lako takav miks završi na psećim šapama, a poliže li ga pas se može otrovati

VIDEO

Kako je i najavljeno većinu građana širom Hrvatske ujutro su dočekale prve ovogodišnje pahulje. Prema prognostičarima slično vrijeme očekuje nas tijekom vikenda.

Osim zimskih radosti, zima za kućne ljubimce donosi i nekoliko potencijalnih opasnosti. 

Štenci i stariji psi najosjetljiviji su

Psima je također  hladno. To ne znači da pse ne smijete voditi u šetnju i igrati se u snijegu. Najosjetljiviji su štenci i stariji psi. Ako primijetite da se tresu odmah ih smjestite na toplo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izbjegavajte kupanje ljubimaca

Ne preporučuje se kupanje kućnih ljubimaca jer postoji velika mogućnost da se prehlade. 

Zimska odjeća za psa - na što obratiti pažnju prilikom kupnje

Ako primijetite da vaš ljubimac krećući se kroz snijeg počinje šepati ne paničarite. Uzrok su kuglice od snijega i leda koje se zalijepe na dlake ispod šapa ili između prstiju

Kod nekih pasa kuglice snijega izazivaju osjećaj kao da su stali na trn. Redovito im uklanjate snijeg sa šapa jer ljubimci  koji izbjegavaju normalno hodati mogu iščašiti nogu, ali i oštetiti kralježnicu. 

Zaštitite šape

Najbolje redovito šišajte dlake ispod psećih nogu. Posao manikure prepustite stručnjacima koji će osim dlaka, ako je potrebno podrezati nokte. Osim što ćete smanjiti mogućnost lijepljenja snijega, spriječit ćete infekcije. 

Vlaga i prašina dobri su 'saveznici' kada treba napasti vašeg ljubimca, a upravo se na dlakama ispod šapa najlakše sakriti. Za osjetljive šape opasna je i sol kojom se posipaju prometnice. 

Uz šišanje dlaka šape ćete najlakše zaštiti detaljnim pranjem nakon svake šetnje, ali pritom ih ne zaboravite skroz osušiti. 

Trovanje antifrizom i soli

Sol, osim šapama ozbiljno, ako ju ljubimac liže prijeti i probavnom sustavu jer može oštetiti sluznicu. 

Bljuzga pomiješana sa soli i antifrizom uobičajena je pojava na hrvatskim cestama. Vrlo lako  takav mix završi na psećim šapicama. 

Ako ih pas poliže tada dolazi do ozbiljnih trovanja, a najčešći simptomi su teturanje, povraćanje i teška depresija. Još jedan razlog za obavezno pranje šapa nakon šetnje.

Česta zabluda vlasnika je da pas i mačka zimi ne trebaju piti kao ljeti jer ionako jedu snijeg. To nije istina, naprotiv zimske dehidracije su jako česte te pas i mačka stalno trebaju imati svježe vode.

Smije li pas jesti snijeg? 

Odgovor je negativan, ali koliko god se vi trudili on će ga jesti i guštati. Gotovo uvijek nakon snježnog obroka pas će dobiti proljev.

Ako uz njega primijetite da se vaš ljubimac nakon šetnje ponaša čudno, kao da je 'pod utjecajem alkohola' što prije posjetite veterinara. Običan proljev zaustavit ćete aktivnim ugljenom.

Za kraj naglašavamo da psima koji duže borave na hladnoći treba pojačati obroke. Ako pas živi na dvorištu tijekom zime uz bogatije obroke uvijek treba imati svježu vodu (pazite da se ne zaledi), a u pseću kućicu stavite stare deke kako bi se psi mogli barem malo ugrijati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje