Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Na vrijeme se pripremite: Kako se brinuti o starijim mačkama?

Na vrijeme se pripremite: Kako se brinuti o starijim mačkama?
4

Mačke postaju stare kada prijeđu sedmu godinu života. To ne znači da im se bliži kraj života. Mačke se tada počinju mijenjati vrlo slično ljudima od pedesetak godina

VIDEO

Kako brinuti o starijim mačkama? Pitanje je to s kojim će se prije ili kasnije susresti svaki vlasnik. Prije nego odgovorimo na isto definirajmo pojam starija mačka. 

Mačke u prosjeku žive 14 godina, iako mačke stare 20 i više godine također nisu rijetkost. 

Kada mačka postaje stara? 

Catster.com piše kako mačke postaju stare kada prijeđu sedmu godinu života, pritom naglašavajući kako to ne znači da im se bliži kraj života. Mačke se sa sedam godina počinju mijenjati vrlo slično ljudima od pedesetak godina. 

Iako je pred njima još mnogo godina života, više nisu toliko pokretne da bi sve mogle činiti s istim žarom kao kad su bile mlade. Više spavaju, a manje se igraju, slabije čuju i vide, a slabe im i ostali vitalni dijelovi tijela.

 Ukratko, vrijeme je to kada mačku treba početi pripremati za duboku starost. Kako?

Uređivanje mačke

Savez felinoloških društava Hrvatske na svojim web stranicama piše kako starijim mačkama, pogotovo dugodlakim treba pomoći kod uređivanja.  Kako bi spriječili probleme s probavnim sustavom koji se mogu pojaviti kao posljedica gutanja mačje dlake starije mačke svaki dan češljajte.

Svakodnevno češljanje čisti dlaku i daje vam uvid u stanje kože pa možete vidjeti da li mačka ima kakve ranice po tijelu i da li se vide buhe ili neki drugi paraziti.

 U isto vrijeme treba pregledati oči i uši. Također, možete prstima opipati tijelo da osjetite da li se pipaju neke krastice ili kvržice po koži. 

Promjene prijavite veterinaru

Svaku promjenu koju primijetite što prije javite svom veterinaru. 

On će vam savjetovati što je najbolje poduzeti. Ako je potrebna operacija, bolje je napraviti je što prije, nego kad životinja bude još starija.

Obratite pažnju na nokte. Ako su predugi jer ih mačka više ne koristi kao prije, vrhove možete sami skratiti običnim škaricama.Važno je pregledati usta, a posebno zube. 

Zubni kamenac

Zubi mogu biti sivi ili sivo smeđi od kamenca.

 Ponekad uopće ne možete vidjeti zubnu caklinu jer su zubi potpuno prekriveni kamencem. Tada odmah morate otići veterinaru jer ako se zubni kamenac što prije ne odstrani, može doći do upale zubnog mesa, a ako se tada ne liječi na vrijeme, mačka obično ostane bez zubi.

Gdje smjestiti ležaj za mačku?

Budući da je mačka manje pokretna više će se zadržavati u kući, a veći dio vremena će spavati. Zbog toga pazite da njezin ležaj bude na toplom mjestu bez propuha, na mjestu do kojeg će ona lako doći i odakle će imati dobar pregled na sve što se događa u kući.

Nemojte zaboraviti na njene osjete koji se smanjuju te nemojte praviti velike promjene u rasporedu namještaja, kako bi se mačka mogla dobro snalaziti i kad slabije vidi. Nemojte ju ostavljati dugo samu, pogotovo ne u novoj sredini.

Stare mačke trebaju mir i povučena mjesta – ne dozvolite djeci da ih gnjave, bez obzira koliko su pažljiva.

Prehrana starije mačke

Kad mačka postane manje aktivna treba joj smanjiti količinu hrane i, što je još važnije, treba paziti da hrana ne sadrži previše masnoće.

 Već ste čuli da prekomjerna težina kod mačaka može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su šećerna bolest i bolesti mokraćnog sustava. Debljina može također praviti probleme mački kod uređivanja.

U nekih mačaka probavni sustav s godinama postaje osjetljiviji. Takve mačke ne mogu iskoristiti sve hranjive tvari iz hrane i počnu naglo mršavjeti. 

Njima će koristiti mali ali učestali obroci. Idealna bi bila koncentrirana hrana dobrog okusa a lako probavljiva. 

U svijetu postoji gotova koncentrirana mačja hrana namijenjene prehrani vrlo starih mačaka. Ponekad je u starih mačaka dosta čest začep crijeva, pogotovo u sijamskih mačaka i njihovih križanaca. U tom slučaju dobro je povremeno u hranu staviti žličicu parafinskog ulja.

Smanjite unos bjelančevina

Kod bolesti bubrega trebalo bi smanjiti količinu bjelančevina u hrani. Također se proizvodi hrana s manje ili vrlo malo bjelančevina u hrani, koja je mačkama vrlo ukusna a koja može nabaviti i kod nas u privatnim veterinarskim ambulantama.

Ako je oslabljen osjet njuha i okusa u stare mačke tada je i apetit smanjen. Takvoj mački nikad nemojte ponuditi hranu koju ste upravo izvadili iz hladnjaka, nego nju najprije ugrijte na 35 stupnjeva jer se tada miris hrane pojača.

Voda mora bit uvijek dostupna

Mački uvijek mora biti dostupna zdjelica sa svježom vodom. Pokušajte kontrolirati količinu vode koju mačka popije, jer uzimanje prevelike količine vode upućuje na neke bolesti.

Redovita godišnja cijepljenja važna su i za stare mačke. Starije životinje su primamljivije za bolesti od onih mlađih. Vodite mačku na redovite veterinarske preglede. 

Ako odlučite nabaviti novu mačku nemojte zanemariti starog ljubimca, samo zato što je star. U tom slučaju on će biti ljubomoran i ogorčen.

Ukratko ( i najvažnije) prema mački bez obzira na godine ponašajte se s ljubavlju i poštovanjem kao i prema svim drugim članovima obitelji. 

Pročitajte što bi trebao znati svaki vlasnik mačke

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode