Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Ne bi ga voljeli sresti u mraku: Otrovni pauk velik poput psa!

Ne bi ga voljeli sresti u mraku: Otrovni pauk velik poput psa!
2

Entomolog Piotr Naskrecki iz Muzeja komparativne zoologije na Harvardu tijekom boravka u Gvajani vidio je i fotografirao pauka veličine manjeg psa. Pogledajte ga!

VIDEO

Pauk ptičar u svijetu poznatiji pod nazivom tarantula najveći je pauk na svijetu. U to se uvjerio i entomolog Piotr Naskrecki iz Muzeja komparativne zoologije na Harvardu tijekom boravka u Gvajani  gdje je vidio i fotografirao vrstu tarantule veličine manjeg psa. 

Za ljude bezopasan

Iako velik za ljude je kao i većina tarantula manje opasan od manjih pauka, poput primjerice crne udovice. Čovjeka će ugristi samo kad su ugroženi. 

Posljedice ugriza su otekline i manja bol koja prolazi za nekoliko sati. Žive na području Južne Amerike, a ljudske žrtve uglavnom su lovci koji ovu vrstu love za prehranu. Da, dobro ste pročitali - ova vrsta pauka u nekim dijelovima svijeta koristi se kao kuharska delicija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pauk ptičar ime je dobio po slici koju je naslikala Sybille Merian, prirodoslovka koja je u 17. stoljeću putovala Surinamom i tamo vidjela pauka koji se hranio mrtvom pticom. 

Učinkovit lovac

Tada joj nitko nije vjerovao, ali danas je dokazano da ove vrste pauka love ptice kojima se hrane samo ako nema ništa drugo. 

Najčešći plijen ove vrste pauka su žabe, kukci, gušteri, male zmije i razne vrste glodavaca.

Žrtve ne love u mrežu već ih strpljivo čekaju ispred ulaza u svoje 'gnijezdo'. Kad se plijen dovoljno približi pauci ga brzo hvataju i savladavaju otrovnim očnjacima. 

U prosjeku žive između 20 i 30 godina, a u nekim dijelovima svijeta drže se kao kućni ljubimci.

Zanimljivo, kad se osjete ugroženima ova vrsta paukova ispušta zvukove koji se mogu čuti na udaljenosti do pet metara. Na taj način od sebe tjeraju potencijalne neprijatelje.

Zanimljivosti o paucima

Najotrovniji pauci koji žive u Hrvatskoj

Ovo je najveća paukova mreža na svijetu

Zanimljivosti o pauku čiji ugriz izaziva erekciju

Gubitnika iz ovog dvoboja očekuje strašna smrt

Pauk kao kućni ljubimac! Gdje kupiti?

Napomena:

e-skola.biol.pmf.unizg.hr piše kako se u Europi sve vrste tarantula nazivaju 'paucima ptičarima', što prema njima nije ispravan naziv.  U SAD-u se paucima ptičarima nazivaju samo samo velike tarantule poput ove o kojoj danas pišemo. Najčešće žive na području Južne Amerike.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje