Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Ostavljanje djece i ljubimaca u automobilu opasno je po život

Ostavljanje djece i ljubimaca u automobilu opasno je po život
3

Oprez! Boravi li čovjek ili životinja u zatvorenom automobilu u vrlo kratkom roku može doći do pregrijavanja tijela odnosno do toplinskog udara koji može uzrokovati smrt

VIDEO

Ljeto uz mnoge lijepe stvari, nažalost skriva i brojne opasnosti kojih mnogi ljudi nisu niti svjesni. Jedna od takvih jest ostavljanje djece ili kućnih ljubimaca, samih u automobilu.

Samo na 'pet minuta' dok mama ode frizeru, tata skokne platiti račune ili kupiti 'špeceraj'. Tih 'pet minuta' nikada nije dovoljno da se obavi sve planirano, ali dovoljno je da ozbiljno ugrozi zdravlje vaših najmilijih. 

Zašto?

Boravi li čovjek ili životinja u zatvorenom automobilu u vrlo kratkom roku doći će do pregrijavanja tijela odnosno doći će do toplinskog udara koji, ako se ne reagira na vrijeme može imati smrtne posljedice.  Dijete ili životinja doslovce će 'prokuhati'.

Svjedoče o tome brojni primjeri o kojima ovih dana izvješćuju svjetski mediji. Najnoviji dolazi nam iz Londona. 

Samo zahvaljujući prisebnosti prolaznika koji su pozvali policiju, koja je zatim razbila prozor na automobilu spašen je život psa kojeg su vlasnici ostavili zaključanog u automobilu.

- Ovog psa tijekom najtoplijeg dana u godini vlasnici su ostavili u automobilu. Samog bez zraka i vode. Sada ima oboje - poruka je koju je nakon akcije spašavanja na svom Twitter profilu objavio narednik Richard Berns. 

Gdje je bio vlasnik? Ne zna se, ali prvo što je nakon dolaska na mjesto događaja pitao jest tko je i zašto razbio prozor na njegovom automobilu. 

Na njegovu žalost štetu će morati platiti sam, a također će ga redovito posjećivati članovi udruge za zaštitu životinja koji će provjeravati skrbi li se o svom ljubimcu na odgovarajući način.

Što učiniti?

Sličan događaj dogodio se prošlog utorka u Seattleu, a nesretni pas spašen je također razbijanjem prozora na automobilu. 

Lokalna policija tim povodom izdala je priopćenje za javnost u kojem je upozorila kako je tijekom ljetnih vrućina opasno djecu i/ili kućne ljubimce ostavljati same u automobilu.

- Istraživanja su pokazala da se temperature 'u' i 'izvan' automobila bitno razlikuju. Primjerice, ako vanjska temperatura iznosi 27 stupnjeva Celzijevih u automobilu ona iznosi 49 stupnjeva Celzijevih. Ako je vanjska temperatura 32 stupnja Celzijeva ona se u automobilu u kratko vrijeme penje na 60 stupnjeva - izjavila je medijima glasnogovornica tamošnje policije.

Građane je savjetovala da dijete, ako je dovoljno staro zamole da otvore prozor i vrata automobila te s njim pričekaju dolazak roditelja.

Ako ne postoji drugo rješenje policija je građane pozvala da djecu i kućne ljubimce oslobode razbijanjem prozora. 

Dobro je znati!

Dovoljno je samo 10 minuta da temperatura u automobilu 'skoči' za više od 20 stupnjeva Celzijevih. 

Usporedbe temperatura 'izvan' te 'u' automobilu:

21 (izvan) - 38 ( u automobilu)

24 (izvan) - 43 ( u automobilu)

27 (izvan) - 49 ( u automobilu)

29 (izvan) - 54 ( u automobilu)

32 (izvan) - 60 ( u automobilu)

Nema veze što ste parkirali u hladu ili malo otvorili prozor. To nisu faktori koji će usporiti njezin rast. 

Najvažnije što morate znati jest da se ovako nešto može dogoditi svakome od vas - za samo 'pet minuta'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu