Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrivamo kako suhu hranu za pse održati svježom i zdravom

None Foto: Thinkstock

Zatvorena hrana za pse u pakiranju može stajati godinu i više dana, ali jednom kad otvorite pakiranje hrane istu bi vaš ljubimac trebao pojesti u roku od najviše 2 tjedna

Jeste li se ikad zapitali koliki je rok trajanja suhe hrane za pse? 

Zatvorena hrana za pse  u pakiranju može stajati godinu i više dana, ali jednom kad otvorite pakiranje hrane za pse istu bi vaš ljubimac trebao pojesti u roku od najviše dva tjedna, piše dogsnaturallymagazine.com.

Zašto? Negativac koji u ovom slučaju prijeti hrani za pse  zove se oksidacija. Kako bi vam bilo jasnije kako oksidacija djeluje na hranu za pse autor članka navodi primjer hrđanja metala. Naime, hrđa nije ništa drugo nego spoj željeza, kisika i vode.

Do slične reakcije dolazi i prilikom oksidacije hrane za pse odnosno nekih njezinih sastojaka poput masti i ulja koja su izuzetno osjetljiva na kisik. Oksidacijom masti i ulja dolazi do užeglosti, a kasnije i kvarenja proizvoda.

Naravno, kako bi usporili proces oksidacije proizvođači u pakiranja stavljaju antioksidanse, ali niti oni nisu svemogući jer svaki put kad otvorite pakiranje hrane i ona dođe u doticaj s kisikom doći će do oksidacije.

Također, kako bi hrana što dulje ostala svježa i  zadržala prehrambene vrijednosti proizvođači će vas upozoriti da istu držite zatvorenu na suhim i hladnim mjestima.

Stručnjaci također savjetuju da kupujete manja pakiranja hrane za pse kako bi istu vaš ljubimac pojeo u što kraćem periodu ( unutar dva tjedna), a ako ste kupili veliko pakiranje da ga pravilno skladištite i spriječite oksidaciju. Primjerice zamrzavanjem ili držanjem u hermetički zatvorenoj posudi.

Komentiraj, znaš da želiš!