Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Papiga kao kućni ljubimac: 6 činjenica za buduće vlasnike

Papiga kao kućni ljubimac: 6 činjenica za buduće vlasnike
1

Papige su vrlo vjerojatno najpoznatije ptice na svijetu, pogotovo ako govorimo o pticama koje se drže kao kućni ljubimci. Papige prosječno žive tridesetak godina

VIDEO

Fasciniraju vas papige? Željeli bi nabaviti jednu i naučiti je pričati? Za sve koji razmišljaju o papigama kao kućnim ljubimcima birdchannel.com donosi 8 činjenica koje bi morao znati svaki potencijalni vlasnik.

Papige kao kućni ljubimci - Info

Papige su vrlo vjerojatno najpoznatije ptice na svijetu, pogotovo ako govorimo o pticama koje se drže kao kućni ljubimci. Prosječno žive tridesetak godina. 

U Hrvatskoj najčešći ljubimac je tigrica koja uz pravilnu njegu živi između 10 i 14 godina, ali neke  vrste velikih papiga dožive i 80 godina.

Papige se bitno razlikuju od primjerice pasa i mačaka. Naime, pas/mačka je jedna vrsta unutar  koje se životinje dalje dijele po pasminama.

Papige se ne dijele po pasminama, već po vrstama. Što to konkretno znači? Za vas kao vlasnika to znači da kad nabavljate ljubimca morate se dobro informirati o pojedinačnoj vrsti. 

Ne smije bit generaliziranja kao da primjerice imate psa. Svaka vrsta ima različit govor tijela, način prehrane i ostale karakteristike specifične za pojedinu vrstu.

Papige imaju neobičan govor tijela

Za razliku od primjerice pasa i mačaka čiji je govor tijela lagano prepoznati i 'dešifrirati' kod papiga je situacija puno kompleksnija. Logično jer kako smo napomenuli  papige se ne dijele po pasminama, već prema vrstama, a svaka vrsta ima specifičan govor tijela. 

Papige zahtijevaju raznovrsnu prehranu

Većina početnika u svijetu papiga misli da je njihovom ljubimcu dovoljno dati komercijalnu vrstu hrane za papige i malo vode. U divljini prehrana papiga puno je raznovrsnija.

 Uključuje orahe, voće, povrće, lišće, čak i crve. Tu pogotovo ne smije bit generaliziranja jer neke namirnice koje su jestive za većinu ljubimaca, za papige mogu bit otrovne.

Građa tijela papige

Papige imaju krhke kosti, osjetljive dišne organe i potpuno drugačije bolesti od većine drugih ljubimaca. Mnoge od njih veterinarima je teško dijagnosticirati i liječiti. Pogotovo ako uzmemo u obzir da većina ordinacija cilja na vlasnike pasa i mačaka.

Papige su inteligentne životinje

Ne samo da imaju kompliciranu građu tijela, već imaju i kompliciran mozak. U praksi to znači da ih nije dovoljno ostaviti ostaviti zatvorene u kavezu s ogledalom i jednom igračkom. Papige dolaze iz divljine i traže interaktivne vlasnike. To što ih ne treba voditi u šetnju ne znači da papige ne vole interakciju. 

Kao i psa/mačku i papigu treba učiti taznim trikovima jer inače im može bit dosadno ( te mogu postati agresivne ili bolesne).

Papige žive dugo! Zamislite sebe da 30 godina živite zatvoreni u zatvorskoj čeliji s ogledalom i jednom igračkom.

Papige su zabavne koliko im se posvetite, ali ...

Papige ne podnose samoću i zanemarivanje. Tko nabavlja papigu misleći da će ona progovoriti sama od sebe u krivu jer jer kao i kod svakog ljubimca i kod papiga vrijedi pravilo 'koliko truda i vremena im posvetite, toliko će vam vratiti ( često i višestruko)'. 

Zanemarite li ih papiga će vam to vratiti ponašanjem koje vam s neće svidjeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode